Grid star
criptomonede

RUSIA RENUNTA LA PROIECTUL BURSEI CRIPTO DE LA MOSCOVA – Motivul pentru care Kremlinul vrea acum sa reglementeze mai multe platforme cripto rusesti

Rusia si-a suspendat planurile de a crea o platforma nationala de exchange cripto, care ar fi urmat sa functioneze in cadrul Bursei de la Moscova (MOEX), a anuntat un inalt oficial rus. Astfel, strategia actuala a Kremlinului prevede ca in loc sa centralizeze operatiunile cripto pe o singura bursa la nivel national, sa permita crearea si gestionarea mai multor platforme de tranzactionare. Scopul declarat al noii abordari ar fi acela de a permite companiilor ruse sa efectueze tranzactii transfrontaliere, ca raspuns la sanctiunile occidentale.

Gilda Popa

Parlamentarii rusi, care lucrau inca de anul trecut la un proiect de lege care sa reglementeze o platforma centralizata de exchange cripto in cadrul MOEX, au decis sa renunte la proiect. Informatia a fost dezvaluita luni, 29 mai, de Anatoli Aksakov, un membru influent al Dumei de Stat, echivalentul Camerei Deputatilor din Rusia, relateaza agentia rusa Izvestia.

Inaltul oficial rus, care prezideaza si comitetul pietelor financiare din Duma, a subliniat ca Rusia va continua sa promoveze crearea de noi platforme si organizatii cripto, cu accent pe reglementarea acestui proces. Noul plan, care prevede lansarea mai multor platforme de exchange cripto, va permite companiilor ruse sa efectueze tranzactii transfrontaliere, in pofida sanctiunilor occidentale, a dat de inteles Aksakov. Insa, chiar si in aceste conditii, nu este exclus sa vedem restrictii impotriva acestor platforme, comenteaza jurnalistii CoinTelegraph.

Asa cum a relatat Lumea Banilor, Moscova a anuntat, in iulie 2022, ca pregateste terenul pentru o potentiala bursa de tranzactionare a activelor digitale. Cateva luni mai tarziu, in septembrie 2022, legislativul rus pregatea deja un proiect de lege care sa permita Bursei de la Moscova (MOEX) tranzactionarea cu active financiare digitale (DFA) si valori mobiliare pe baza acestora. Insa planurile initiale ale Rusiei, care intentiona ca MOEX sa devina o bursa cripto, urmand exemplele Bursei de Valori din Toronto si ale Deutsche Boerse, s-au schimbat pe masura ce Kremlinul s-a confruntat cu sanctiunile occidentale impuse ca urmare a invaziei Ucrainei.

Ca raspuns la astfel de restrictii, Rusia va continua sa creeze noi platforme si organizatii cripto, a spus Aksakov, adaugand ca principala prioritate ar fi sa reglementeze acest proces.

Rusia cauta noi modalitati de a ocoli sanctiunile

Astfel, strategia actuala a Kremlinului prevede ca, in loc sa centralizeze operatiunile cripto pe o singura bursa centralizata, sa permita crearea si gestionarea mai multor platforme de tranzactionare.

Noul plan prevede ca Banca Centrala a Rusiei (BCR) sa isi asume rolul de principala autoritate de reglementare, care va supraveghea functionarea acestor platforme. Aceasta noua initiativa de reglementare ar fi in concordanta cu proiectul de lege privind regimurile juridice experimentale pentru tranzactiile cu criptomonede – despre care Lumea Banilor a relatat aici - aflate in prezent in derulare.

Pe de alta parte, viceguvernatorul BCR Alexey Guznov, a precizat luni, 29 mai, ca este inca prematura discutia despre platforme de exchange cripto in Rusia, cel putin in sensul clasic al termenului. In opinia sa, aceste platforme ar actiona probabil mai mult ca entitati care coordoneaza interactiunea dintre exportatori si importatori, facilitand tranzactiile internationale, potrivit Izvestia.

Este de remarcat faptul ca cele mai mari companii cripto din Rusia au sustinut aceasta schimbare de strategie in politica guvernamentala, respingand ideea unei platforme nationale de tranzactionare cripto si sustinand crearea unui cadru de reglementare pentru un ecosistem mai larg al activelor digitale. Pentru Oleg Ogienko, executiv compliance la BitRiver, un nou mecanism de reglementare ar reduce riscurile de sanctiuni si atacuri cibernetice asupra infrastructurii de plati, pe langa combaterea problemelor de concentrare a pietei. Potrivit acestuia, platformele ruse de exchange cripto ar trebui sa limiteze participarea investitorilor necalificati, cel putin in etapele initiale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani