Grid star
criptomonede

BINANCE, PUSA IN DIFICULTATE DE RETRAGERI CRIPTO DE PESTE 1,9 MILIARDE DOLARI – Platforma a blocat temporar retragerile, alimentand temerile privind lipsa de lichiditate

Binance, cea mai mare platforma de tranzactionare cripto la nivel global, a inregistrat retrageri de 1,9 miliarde de dolari in ultimele 24 de ore, a anuntat marti firma de date blockchain Nansen. Compania a "intrerupt temporar” marti, 13 decembrie, retragerile criptomonedei stabile (stablecoin) USDC, a anuntat seful Binance, Changpeng Zhao (foto). El a precizat, intr-un mesaj pe Twitter, ca tranzactiile se vor relua cel tarziu miercuri, 14 decembrie, la ora la care bancile din New York se vor deschide. Binance a anuntat, intr-un tweet in cursul zile de miercuri, 14 decembrie, ca retragerile USDC au fost reluate.

Gilda Popa

Retragerile de tokenuri bazate pe blockchain-ul Ethereum - in valoare de 1,9 miliarde de dolari - marcheaza cea mai mare iesire zilnica intr-o perioada de 24 de ore din ultimele 6 luni, au aratat datele Nansen, potrivit Reuters.

Cu o zi inainte, CoinDesk a anuntat ca Binance a inregistrat luni iesiri de 902 milioane dolari.

"Retragerile (n.r. de criptomonede) Binance sunt in crestere din cauza incertitudinii tot mai mari cu privire la raportul rezervelor sale”, a spus un purtator de cuvant al lui Nansen, citat de Reuters.

Platforma Binance, tinuta sub observatie de anchetatorii americani

Incidentul vine in contextul in care Binance este deja sub presiunea autoritatilor, iar unii dintre procurorii Departamentului de Justitie al SUA iau in calcul o ancheta penala privind posibile incalcari a legislatiei americane impotriva spalarii banilor, a informat luni Reuters.

Insa seful platformei cripto, Changpeng Zhao, da de inteles ca retragerile nu ar fi un motiv de ingrijorare pentru companie, fiind "business as usual”. El a sustinut, intr-un mesaj pe Twitter, ca Binance s-a confruntat si in trecut cu astfel de situatii.

"In unele zile avem retrageri nete, in unele zile avem depozite nete” , a precizat el.

In acelasi timp, a anuntat ca situatia se va remedia in cateva ore, iar retragerile vor fi din nou permise miercuri, 14 decembrie, la ora la care se vor deschide bancile.

"Pe USDC, am observat o crestere a retragerilor. Cu toate acestea, schimbul PAX/BUSD - USDC necesita trecerea printr-o banca din NY in USD. Bancile sunt inca inchise pentru inca cateva ore. Ne asteptam ca situatia va fi restabilita la deschiderea bancilor”, a scris pe Twitter CEO Binance, Changpeng Zhao.

USDC, emis de compania cripto Circle, cu sediul in SUA, este a doua cea mai mare criptomoneda stabila din lume. Dante Disparte, directorul de strategie al Circle si seful politicii globale, a spus ca vor exista "provocari” legate de lichiditate si rascumparari atunci cand activele sunt schimbate in modul in care a procedat Binance cu USDC.

Falimentul FTX a ridicat semne de ingrijorare privind lichiditatile burselor cripto

Modul in care bursele cripto, cum ar fi Binance si fostul sau rival FTX - acum in procedura de faliment - gestioneaza depozitele clientilor este in atentia utilizatorilor si autoritatilor de reglementare. Lumea Banilor a relatat recent cum a fost arestat luni seara in Bahamas fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, vizat de o ancheta penala a autoritatilor americane. Acesta a fost acuzat marti de Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA pentru fraudarea investitorilor, intr-o ancheta paralela a autoritatilor fiscale.

Platforma Binance, a carei dominatie pe piata cripto a fost cimentata de caderea FTX, a publicat saptamana trecuta pe Twitter un asa-numit raport de dovada a rezervelor realizat de firma de audit Mazars. Raportul a aratat ca detinerile sale de bitcoin au depasit depozitele clientilor intr-o singura zi din noiembrie.

Un purtator de cuvant al Binance declarase anterior pentru Reuters ca a avut intotdeauna "fonduri mai mult decat suficiente” pentru a raspunde cererilor de retragere.

"Activele utilizatorilor de la Binance sunt toate sustinute 1:1, iar structura de capital a Binance este fara datorii”, a precizat sursa.

Intrebata daca Binance are suficient USDC pentru a satisface cererile de retragere USDC, sursa a adaugat ca in contextul unui flux mai mare de retrageri ar putea fi nevoie sa mute fonduri in portofelele digitale "fierbinti” online din portofelele offline, sa converteasca criptomonede stabile una in cealalta sau sa efectueze upgrade de retea, ceea ce provoaca uneori intarzieri.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani