Grid star
criptomonede

ANALISTII SE ASTEAPTA CA "IARNA CRIPTO” SA MAI DUREZE CEL PUTIN UN AN – CEO Coinbase avertizeaza investitorii sa ia in calcul prelungirea crizei

Analizele aflate pe masa companiilor cripto arata ca va mai dura cel putin un an pana cand intreaga industrie blockchain sa isi revina din actuala "iarna cripto”. Piata activelor digitale se afla in declin de la inceputul anului 2022, pe fondul turbulentelor sistemice din economia globala declansate de pandemie si de razboiul din Ucraina. In prezent, capitalizarea de piata a criptomonedelor a scazut sub un trilion de dolari, de la varful de 3 trilioane dolari inregistrat in noiembrie 2021, iar Bitcoin a ramas "blocat” in jurul pragului de 20.000 dolari de la inceputul lunii iunie 2022.

Gilda Popa

Brian Armstrong, directorul executiv al Coinbase (foto), cea mai mare platforma de exchange cripto din SUA, a declarat saptamana aceasta pentru CNBC ca se asteapta ca "iarna cripto” in curs sa mai dureze in jur de 12 pana la 18 luni. Armstrong crede ca platforma Coinbase nu va avea probleme in a se mentine pe linia de plutire in aceasta perioada de turbulente in piata cripto, care se va prelungi in contextul problemelor cu care se confrunta economiile statelor din intreaga lume, deoarece compania sa a trecut prin crize similare ale pietei de patru ori in existenta sa de zece ani.

Cat va mai dura criza din piata cripto

In interviul acordat CNBC, directorul executiv al Coinbase a prezis ca actuala criza ar mai dura cel mult 18 luni, dupa care preturile activelor digitale vor intra pe un trend de revenire catre maximele inregistrate in noiembrie 2021. Cu toate acestea, Armstrong a avertizat ca previziunile economice sunt greu de facut cu precizie.

"Cu totii speram ca (n.r. criza din piata cripto) va fi 12 pana la 18 luni si ca va urma o recuperare frumoasa, dar evident ca trebuie sa luati in calcul faptul ca aceasta perioada ar putea sa fie mai lunga decat atat. Si asa ne gandim la asta. Si nu incercam sa fim prea optimisti in a prezice viitorul”, spune Armstrong.

explicatie foto: Pretul principalelor active cripto duminica, 28 august 2022

Concedieri masive in companiile din industria cripto

Infiintata in 2012, Coinbase a trecut deja prin turbulente anterioare ale pietei, cum ar fi cea din 2018. Actiunile Coinbase au pierdut peste 70% din valoare in acest an, deoarece compania s-a confruntat cu problemele legate de prabusirea Bitcoin si Ether.

"Am trecut prin patru cicluri (n.r. de declin al pietei cripto) cu acesta companie. Avem acum doar zece ani... Daca pur si simplu continuam sa construim produse competitive, fara sa ne lasam distrasi de turbulentele din piata, ne vom descurca bine in urmatorii cinci sau zece ani”, a adaugat el.

Platforma de exchange cripto a raportat o pierdere neta de 1,1 miliarde de dolari in al doilea trimestru al anului 2022, in timp ce primul trimestru al anului a fost, de asemenea, pe pierdere. Compania a decis sa-si reduca o parte din costuri, iar in iunie a concediat 18% din forta de munca totala. Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, numeroase alte companii cripto, inclusiv Celsius, Three Arrows Capital si BlockFi, au primit lovituri severe pe durata actualei crize, iar unele chiar au intrat in procedura de insolventa.

explicatie foto: Cele mai importante "cicluri” de evolutie a pretului Bitcoin in ultimii ani

CEO Coinbase: Taxele de tranzactionare ar putea scadea pe fondul concurentei acerbe dintre platformele cripto

"Avem aceasta zicala in compania noastra, pe care imi place sa o amintesc de cate ori am ocazia:'Nu este niciodata atat de bine pe cat pare si nu este niciodata atat de rau pe cat pare'. Cred ca unul dintre motivele pentru care Coinbase a avut atat de mult succes in ultimii 10 ani este ca incercam sa nu ne concentram pe urcusuri si coborasuri (n.r. ale pietei) pe termen scurt”, a adaugat CEO Coinbase.

Pentru a face fata acestor probleme, Armstrong a dezvaluit ca firma va urmari "sa ajunga in punctul in care mai mult de 50% din veniturile noastre sa vina din abonamente si servicii”, asteptandu-se ca actuala concurenta acerba dintre platformele cripto sa reduca taxele de tranzactionare.

Luna trecuta, cel mai mare manager de active digitale din lume – Grayscale Investments – a comparat, de asemenea, declinul in curs cu ciclurile anterioare ale pietei cripto.

"In ciuda scaderii preturilor, lichidarilor de pozitii (n.r. cripto) si volatilitatii, industria cripto continua sa construiasca si sa inoveze, depasind limitele a ceea ce este posibil”, au aratat reprezentantii Grayscale.

Analistii companiei au subliniat ca iarna cripto a inceput de facto la mijlocul lunii iunie a acestui an (cand Bitcoin a scazut pana la circa 20.000 dolari) si ar putea dura pana la inceputul lui 2023. Ulterior, expertii au adaugat ca sectorul cripto revine mai puternic dupa fiecare ciclu de depreciere.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani