Grid star
criptomonede

SCANDALUL FTX "INCENDIAZA” LUMEA POLITICA AMERICANA – Democratii returneaza o parte din donatii dupa ce procurorii federali au ajuns cu intrebarile in birourile congressmenilor

Cele mai mari trei grupuri de campanie ale Partidului Democrat din SUA se pregatesc sa returneze peste 1,1 milioane de dolari pe care i-au primit sub forma de donatii de la fostul sef al FTX, Sam Bankman-Fried (foto dreapta), in prezent incarcerat in Bahamas pentru frauda, relateaza Reuters. Insa, potrivit celor mai recente dezvaluiri din presa americana, fostul multimiliardar, acum „inamicul public numarul 1” in industria cripto, ar fi dat intre 70 si 40 de milioane de dolari unor grupuri si campanii aliniate in mare parte la democrati si mai putin la republicani.

Gilda Popa

In prezent, procurorii federali din Manhattan cauta informatii la democrati si republicani despre donatiile facute de Sam Bankman-Fried (SBF) si de doi fosti directori ai companiilor pe care le-a cofondat. Scandalul prabusirii FTX si al arestarii inopinate in Bahamas a celui mai promitator multimiliardar din industria cripto s-a extins rapid amenintand sa incendieze si lumea politica americana.

Solicitarile procurorilor vizeaza acum, in dosarul FTX, finantarea campaniilor electorale din ultimii ani. Lumea Banilor a relatat la momentul arestarii lui Bankman-Fried, citand Bloomberg, ca sunt cel putin 73 de milioane de dolari din donatii politice legate de FTX.

In zilele care au urmat dupa ce a izbucnit scandalul legat de bursa de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried a fost arestat si acuzat de incalcari ale legii, inclusiv de o schema majora de finantare a campaniilor electorale. Arestarea i-a luat prin surprindere inclusiv pe reprezentantii Comisiei pentru finante a Camerei Reprezentantilor din SUA, unde acesta urma sa se prezinte pentru a face declaratii publice. Ulterior, procurorii au contactat reprezentanti ai campaniilor si comitetelor care au primit milioane de dolari de la Sam Bankman-Fried, de la colegii sai si de la companiile acestora.

Incalcarea legii privind finantarea campaniilor electorale

Anchetatorii spun ca FTX a fost o „casa facuta din carti de joc” prin intermediul careia Sam Bankman-Fried si altii au deturnat banii clientilor pentru a construi un adevarat imperiu imobiliar in Bahamas, a investi in alte companii cripto, a-si acorda imprumuturi personale si a face contributii politice de zeci de milioane de dolari menite sa influenteze deciziile politice privind criptomonedele si alte probleme.

Potrivit The New York Times, procurorii il acuza pe acesta ca a conspirat, impreuna cu alte persoane nenominalizate, pentru a incalca legile privind finantarea campaniilor electorale care interzic donatiile corporative catre campaniile candidatilor si interzic donatiile „in numele altor persoane”, cunoscute in mod obisnuit sub numele de „donatori de paie”. De asemenea, el este acuzat de frauda electronica, spalare de bani si frauda cu titluri de valoare in legatura cu gestionarea FTX si a unei alte companii pe care a cofondat-o, Alameda Research.

Democratii vor sa returneze o parte din donatii la cateva zile dupa extinderea anchetei

Comitetul National Democrat a declarat recent ca aloca 815.000 de dolari, fonduri primite de la Bankman-Fried, in lumina ”potentialelor incalcari ale finantarii campaniei” facute de miliardar, relateaza Reuters.

Comitetul Senatorial de Campanie Democrat a declarat, la finalul saptamanii trecute, ca va pune deoparte 103.000 de dolari, iar Comitetul de Campanie Democrat pentru Congres, care supravegheaza campania partidului pentru Camera Reprezentantilor, a declarat ca va aloca 250.000 de dolari.

Toate cele trei grupuri au spus ca asteapta indrumari cu privire la ce sa faca cu banii dati, litigii in derulare.

Bankman-Fried, care a strans o avere evaluata la peste 20 de miliarde de dolari, a fost unul dintre cei mai mari donatori politici in timpul alegerilor de la jumatatea mandatului.

Insa dimensiunea completa a donatiilor sale ramane neclara, in urma unui interviu cu jurnalista independenta Tiffany Fong, in care fostul director a spus ca banii lui au ajuns in mod egal la republicani si democrati.

Bankman-Fried a spus ca cheltuielile sale pro-republicane nu au fost dezvaluite publicului, o zona a finantarii campaniei cunoscuta sub numele de ”bani negri”.

Fostul director executiv al FTX, Sam Bankman-Fried, a cerut luni, in instanta in Bahamas revocarea deciziei de extradare in Statele Unite, unde se confrunta cu acuzatii de frauda, a declarat sambata o persoana familiarizata cu chestiunea.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani