Grid star
criptomonede

AUTORITATILE PUN TUNURILE PE ULTIMUL "PARADIS FISCAL CRIPTO” DIN UE – Ministrul portughez de finante anunta ca va impozita in curand veniturile din criptomonede

Portugalia, care a fost vreme de ani de zile o atractie pentru investitorii cripto gratie regimului fiscal relaxat pentru veniturile din active virtuale, va renunta in curand la statutul de"„paradis fiscal cripto”. Noul ministru al Finantelor, Fernando Medina, a anuntat saptamana trecuta in parlament ca in curand criptomonedele vor fi supuse unei impozitari mult mai stricte. Oficialul a reiterat intentia joi, 19 mai, intr-o conferinta de presa la Lisabona, relateaza euronews.com.

Gilda Popa

Asa cum a relatat Lumea Banilor intr-un reportaj cu privire la comunitatile de criptoentuziasti stabilite in Portugalia, in ultimii ani, tara a fost numita unul dintre ultimele paradisuri fiscale cripto din Europa.

"Este plin de expati. Este un paradis. Toata lumea are criptomonede aici. Toata lumea stie de bitcoin”, a declarat in februarie 2022 pentru CNBC Wout Deley, unul dintre investitorii cripto stabiliti in Portugalia. El a precizat ca stie de cel putin trei miliardari bitcoin care locuiesc in aceasta tara – plus inca cel putin douasprezece persoane (majoritatea din Marea Britanie) care se muta in Portugalia in urmatoarele cateva luni pentru beneficiile fiscale cripto.

Pana acum, Portugalia a fost vazuta ca un paradis fiscal cripto care ofera o viza de rezidenta permanenta cunoscuta sub numele de Viza de Aur, deoarece ofera detinatorilor scutiri fiscale speciale si o cale catre cetatenie. Programul Golden Visa a fost lansat ca mijloc de atragere a investitorilor straini.

Cum va legifera Portugalia taxarea cripto

Insa viata fara griji si fara taxe a criptoentuziastilor stabiliti in "paradisul” din Peninsula Iberica va deveni ceva mai complicata dupa anuntul facut de noul ministru al Finantelor, Fernando Medina. Spre supararea multor solicitanti ai Vizei de Aur, ministrul portughez de finante Fernando Medina a confirmat ca tara sa va incepe sa taxeze criptomonedele.

Oficialul a confirmat saptamana trecuta in parlament ca criptomonedele vor fi supuse impozitarii in viitorul apropiat.

"Multe tari au deja sisteme, multe tari isi construiesc modelele in legatura cu acest subiect si noi le vom construi pe ale noastre. Evaluam ce reglementari [se potrivesc] cu aceasta chestiune [...] astfel incat sa putem prezenta nu o initiativa legislativa care sa apara pe prima pagina a unui ziar, ci o initiativa legislativa care serveste cu adevarat tara in toate aspectele ei”, a spus Medina, potrivit portugal.com.

Ministrul a reiterat intentia guvernului portughez joi, 19 mai, intr-o conferinta de presa la Lisabona

"Guvernul intentioneaza sa legifereze in aceasta privinta, nu vom mentine acest vid legislativ”, a declarat Fernando Medina, potrivit euronews.com.

Intentia de a incepe taxarea cripto a fost confirmata de secretarul de stat pentru afaceri fiscale António Mendonça Mendes, potrivit cointelegraph.com.

Guvernul doreste sa prezinte cat mai curand posibil un nou cadru legal care sa asigure un echilibru intre "corectitudinea fiscala” si "competitivitatea internationala” a tarii, a adaugat ministrul.

Portugalia este in prezent una dintre putinele tari din Europa in care tranzactiile cu criptomonede nu sunt impozabile, deoarece acestea nu sunt considerate monede sau active financiare, potrivit unui aviz emis de autoritatile fiscale in 2016 si inca in vigoare. Persoanele fizice nu trebuie sa plateasca TVA sau impozit pe castigurile de capital pentru achizitiile si vanzarile de active, si sunt impozitate doar activitatile profesionale platite in criptoactive.

Tranzactie imobiliara in criptomonede fara precedent

In asteptarea noilor norme fiscale, investitiile in criptomonede continua sa castige teren, in special in sectorul imobiliar, prima vanzare a unui apartament platit in bitcoin, fara conversie in euro, fiind finalizata la inceputul lunii mai, mai noteaza euronews.com.

Tranzactia este fara precedent in Portugalia si in Europa, potrivit agentiei imobiliare Zome, intermediarul in vanzare. Apartamentul cu trei camere, in valoare de 110.000 de euro, a fost vandut pentru 3 bitcoini in Braga, un oras important din nord-vestul Portugaliei.

"Tranzactia a fost posibila datorita unui nou regulament al Ordinului notarilor aprobat la sfarsitul lunii aprilie potrivit caruia tranzactiile imobiliare cu criptomonede trebuie sa fie precedate de o procedura de verificare mai ampla decat in cazul unei vanzari traditionale, pentru a verifica sursa fondurilor in conformitate cu legea privind spalarea banilor”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Zome, Carlos Santos.

Agentia, care a lansat un portal cu aproximativ 3.000 de proprietati cu preturi afisate in bitcoin, vede noi oportunitati de dezvoltare, in ciuda unui sector criptografic care a fost atacat in ultimele saptamani.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani