Grid star
criptomonede

SUA "CEDEAZA” CHINEI POZITIA DE LIDER GLOBAL IN INOVAREA CRIPTO, AVERTIZEAZA SEFUL COINBASE – Armstrong: "Prin aplicarea politicilor restrictive, SUA imping industria cripto in offshore”

Seful Coinbase, Brain Armstrong, a avertizat ca politicile restrictive ale Statelor Unite la adresa industriei cripto ar putea lucra in „beneficiul” Chinei, care isi creste dominatia in sectorul activelor digitale si fintech. Astfel, CEO-ul celei mai mari burse cripto din SUA puncteaza, intr-un editorial publicat de MarketWatch, ca prin lansarea recenta a yuanului sau digital, China isi propune sa provoace in mod direct dolarul american si rolul sau in comertul global.

Gilda Popa

Intr-un articol de opinie din 30 mai, Brain Armstrong a scris ca SUA sunt pe punctul de a pierde pozitia de lider financiar global dupa ce turbulentele recente din industria cripto au dus la aplicarea unor politici extrem de restrictive ce vizeaza intreg ecosistemul cripto. El avertizeaza ca sanctiunile impuse in ultimele luni companiilor cripto americane de autoritatile de reglementare din SUA, pe fondul incertitudinilor si a neclaritatilor in ce priveste reglementarea acestui sector, „vor compromite mostenirea Americii in ce priveste pionieratul in tehnologie si vor slabi securitatea nationala”.

De asemenea, seful Coinbase arata ca in acest context, China are de castigat in demersurile sale de a slabi dolarul si de a castiga pozitia de lider global in sectorul cripto si fintech.

Astazi, SUA si alte natiuni democratice se confrunta cu sistemele digitale promovate de un adversar ambitios, China. Doi giganti tehnologici chinezi, Alipay si Tencent, ofera sisteme de plata integrate cu acces direct, instantaneu la o serie de servicii. Partidul Comunist Chinez promoveaza aceste platforme puternice, care se extind rapid la nivel mondial, prin intermediul initiativelor sale Belt and Road, cu sistemul sau de credit social integrat. Si odata cu lansarea recenta a yuanului sau digital, China isi propune sa provoace in mod direct dolarul american si rolul sau in comertul global. Avand in vedere aceste miscari si strategia Chinei de a folosi tehnologia financiara pentru a-si proiecta propriile interese nationale, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca Hong Kong se pozitioneaza ca un hub cripto global”, arata CEO-ul Coinbase intr-un articol de opinie publicat de MarketWatch.

China revine puternic pe harta cripto

Mesajul lui Brain Armstrong a fost reiterat de mai multi directori din industrie si chiar de un numar de senatori de rang inalt. Cu toate acestea, pana in acest moment Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse (SEC) refuza sa recunoasca faptul ca aceasta noua clasa de active are nevoie de propria legislatie, comenteaza CryptoPotato.

Prin aplicarea politicilor restrictive, SUA imping, din neatentie, inovarea in industria cripto in offshore”, a spus Armstrong.

Acesta a declarat ca America si alte natiuni democratice se confrunta cu sistemele digitale „promovate de un adversar ambitios, China”.

China revine puternic pe harta cripto, dupa ce a interzis tranzactiile cu active digitale in 2021. Hong Kong castiga rapid pozitia de hub cripto, in contextul in care, recent, a a avansat in reglementarea activitatii platformelor cripto. Insa concurenta in acest domeniu este foarte stransa. Printre statele care avanseaza rapid cu legiferarea activelor digitale se numara Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Japonia, Uniunea Europeana, Australia si Singapore, care se lupta pentru a deveni centre cripto.

Mai multe companii cripto din SUA isi muta operatiunile in offshore

Asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul lunii mai, bursa cripto Coinbase a lansat marti, 2 mai, o platforma de tranzactionare a instrumentelor derivate pentru criptomonede, inregistrata in Insulele Bermude, dupa ce a primit licenta de la autoritatea de reglementare monetara din paradisul fiscal. Potrivit anuntului facut de compania americana, platforma Coinbase International Exchange va permite utilizatorilor institutionali cu sediul in jurisdictii eligibile din afara SUA sa tranzactioneze contracte futures.

Platforma de exchange cripto a precizat la acel moment ca „a ales sa devina o companie publica în America, deoarece considera ca SUA ar fi cel mai bine deservite prin imbratisarea acestei inovatii fundamentale (n.r. tehnologia blockchain)”, insa in acest moment se concentreaza si pe pietele internationale, in special in acele legislatii care au dezvoltat strategii pentru a deveni „huburi cripto”. Coinbase nu este singura companie care a ales sa se concentreze pe piete din afara Statelor Unite. Recent, o alta platforma pentru tranzactionare de criptomonede, Gemini, a lansat o platforma de derivate pentru tranzactionarea de contracte futures, in afara jurisdictiei SUA. De asemenea, cea mai mare bursa cripto la nivel global, Binance, se confrunta cu o serie de probleme in relatia cu autoritatile de reglementare din SUA.

SUA sanctioneaza pe banda rulanta companiile cripto

"Astazi, patru americani din cinci considera ca sistemul financiar actual nu le serveste intereselor, iar 70% cred ca pentru copiii lor vor fi mai rau. Aceasta nemultumire coincide cu infrastructura noastra financiara aproape de uzura tehnologica, sporind riscul ca America sa-si cedeze pozitia de lider global.

Reglementarile inteligente – si personalizate – din anii 1990 si inceputul anilor 2000 au permis SUA sa defineasca era internetului. La fel ca atunci, acum este momentul ca Congresul sa profite de oportunitatea istorica prezentata de industria cripto si sa adopte o legislatie cuprinzatoare care protejeaza consumatorii si incurajeaza inovatia. Sectorul cripto are potentialul de a juca un rol semnificativ in stimularea economiei americane si promovarea valorilor democratice la nivel mondial”, mai scrie CEO-ul Coinbase in materialul de opinie publicat de MarketWatch.

Declaratiile lui Brain Armstrong vin in contextul in care autoritatile americane au inasprit sanctiunile ce vizeaza campaniile din sectorul cripto, dupa ce aceasta piata a fost lovita anul trecut de falimente succesive, intre care si cel al FTX, care au dus la o criza de lichiditate cu impact sistemic in aceasta industrie emergenta.

In aprilie, directorul general al Coinbase, Brian Armstrong, a avertizat ca firmele cripto se vor dezvolta in „paradisuri offshore”, cu exceptia cazului in care SUA si Marea Britanie isi vor face regulile pentru acest sector mult mai clare, noteaza Reuters.

In martie, Security Exchange Commission (Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare – SEC) a notificat compania despre planurile sale de a declansa o actiune de executare silita, pe baza unor acuzatii privind incalcarea legislatiei americane care reglementeaza activitatea burselor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani