Grid star
criptomonede

PIATA CRIPTOMONEDELOR, LOVITA DE PROBLEMELE FINANCIARE ALE SILVERGATE - Cele mai puternice companii din domeniu au anuntat inghetarea platilor prin intermediul bancii cripto

Piata cripto a intrat intr-un noua curba descendenta vineri, 3 martie, dupa ce mai multe companii din acest sector au anuntat ca au incetat sa accepte sau sa initieze plati catre banca cripto Silvergate, aflata intr-o severa criza de lichiditati. Pretul Bitcoin a scazut cu circa 4%, la 22.400 dolari, in timp ce Ether a scazut cu aproximativ 5% la 1.560 dolari.

Gilda Popa

Deprecierea pretului principalelor criptomonede a avut loc in timp ce investitorii au evaluat ultimele probleme financiare de la Silvergate Capital si au evaluat ce ar putea insemna un potential faliment al bancii pentru industria cripto. Actiunile Silvergate au scazut, de asemenea, vineri, cu 57%.

Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, actiunile Silvergate, una dintre cele mai mari banci din SUA pentru clientii cripto, s-au prabusit la inceputul lunii ianuarie cu 40% pe bursa din New York. Brokerii s-au grabit sa vanda, la doar cateva minute dupa ce grupul a publicat un raport care reflecta pierderile declansate de colapsul bursei cripto FTX. Banca a dezvaluit ca a fost nevoita sa vanda titluri de creanta in valoare de 5,2 miliarde dolari, cu o pierdere de 718 milioane dolari, pentru a face fata unul val de retrageri de 8,1 miliarde dolari in noiembrie – dupa falimentul FTX.

Silvergate se confrunta cu grave probleme financiare

Bitcoin a scazut abrupt la cateva ore dupa ce mai multe companii cripto au declarat ca au incetat sa accepte sau sa initieze plati catre sau de la Silvergate – inclusiv Coinbase, Galaxy Digital, Circle, Paxos si Bitstamp, relateaza CNBC. Silvergate, care a devenit banca de referinta pentru afacerile cu criptomonede, a anuntat miercuri, 1 martie, ca nu va respecta un termen prelungit pentru depunerea raportului sau anual si a avertizat ca este posibil sa nu poata functiona inca 12 luni.

Deprecierea pe piata cripto ar putea fi o reactie intarziata la problemele in curs ale Silvergate. Multe burse mari si formatori de piata se asociaza cu Silvergate pentru tranzactii rapide, iar orice oprire a activitatii ar putea avea un impact asupra lichiditatii cripto globale (...) Stirile privind Silvergate au reinnoit ingrijorarile legate de lichiditate si risc”, a spus Clara Medalie, directorul de cercetare la Kaiko pentru CNBC.

Bitcoin si-a revenit anul acesta, dupa ce a scazut cu peste 70% in 2022, la sub 17.000 de dolari, pe fondul deprecierii activelor de risc si a imploziei FTX, care era client Silvergate. Ulterior, Bitcoin a crescut cu peste 30% in acest an, in ceea ce analistii au evaluat a fi o reechilibrare a pietei cripto.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani