Grid star
criptomonede

SOFTUL STS NU GARANTEAZA CORECTITUDINEA ALEGERILOR – Sistemul blockchain semnaleaza votul multiplu, dar presedintele sectiei de votare il poate permite

Solutia blockchain pentru monitorizarea prezenței la vot si prevenirea votului multiplu (SIMPV), implementata-fulger de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), a fost comunicata pe ultima suta de metri inaintea alegerilor din 6 decembrie. Anuntul din 27 noiembrie, de o importanta majora pentru procesul electoral, a luat Romania prin suprindere. Putini alegatori au aflat ca pot urmari in timp real ce se intampla la alegeri pe pagina web voting.roaep.ro, dar si mai putini inteleg semnificatia detaliilor criptografice ale tranzactiilor (voturilor) inscrise in asa numitele „blocuri” din blockchain. Tehnologia, folosita recent si in Statele Unite pentru votul prin corespondenta, semnaleaza in timp real tentativa de frauda. Teoretic, votul multiplu este imposibil. Practic, Hotararea nr. 29/2020 privind aprobarea implementarii solutiei tehnice de blockchain lasa portite deschise pentru frauda electorala.

Atat STS cat si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) au transmis, pe 27 noiembrie 2020 cate un anunt sec si tehnic cu privire la publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii nr. 29/2020 privind aprobarea implementarii solutiei tehnice de blockchain in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal si in Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii.

Sistemul dezvoltat de STS se bazează pe tehnologia blockchain, folosita si in domeniul criptomonedelor.

Este, in toate privintele, o noutate absoluta pentru alegerile din Romania. Teoretic, previne votul multiplu si monitorizeaza prezenta la vot. Astfel, datele privind prezenta la vot nu pot fi falsificate si pot fi urmarite de fiecare roman pe pagina AEP la aceasta adresa https://prezenta.roaep.ro.

Insa STS avertizeaza ca sistemul prezinta doar date statistice privind prezenta la vot, semnaland tentativa de vot multiplu, dar nu are nicio implicare in procesul de numarare a voturilor.

In esenta, tehnologia blockchain, bazata pe inregistrarea descentralizata a datelor privind voturilor (peer to peer) nu permite modificarea sau alterarea datelor inregistrate pe parcursul procesului electoral, nici macar de catre administratorii acestora. In acest fel se asigură integritatea si transparenta datelor, se arata pe site-ul STS.

In premiera, alegatorii din Romania pot urmari in timp real procesul de votare pe pagina de garda disponibila la adresa https://voting.roaep.ro , care prezinta lista ultimelor blocuri, un grafic al incarcarii cu date al blocurilor si un instantaneu al informatilor aflate in zona-tampon inainte de a fi inchise intr-un bloc, anunta AEP.

Astfel la adresa web sus-mentionata alegatorii pot vizualiza in timp real:

- o pagina cu detaliile unui bloc si lista tranzactiilor incluse in acesta;

- o pagina cu detaliile aferente unei tranzactii;

- o pagina cu diferite harti prezentand in timp real activitatea.

Cum avertizeaza sistemul blockchain tentativele de vot multiplu?

Teoretic, persoana care se prezinta in sectia de votare, aseaza actul de identitate in suportul pe care este pozitionata tableta, operatorul de calculator scaneaza, printr-un touch pe ecranul tabletei, zona MRZ (partea de jos a actului de identitate), iar ADV compara CNP-ul persoanei cu baza de date furnizata de AEP. Aceasta interogare returneaza, pe ecranul tabletei, un mesaj de raspuns cu privire la dreptul de vot al persoanei.

Daca mesajul este de culoare verde, inseamna ca alegatorul are drept de vot. Daca mesajul este afisat intr-o alta culoare, inseamna ca alegatorul:

a mai votat;

nu are drept de vot;

are interdictii de exercitare a dreptului de vot.

Presedintele sectiei de votare poate decide daca ia in considerare sau nu avertismentul privind tentativa de vot multiplu

In toate cazurile enumerate mai sus, operatorul de calculator ii comunica presedintelui sectiei de votare continutul mesajului, iar acesta din urma este cel care decide daca ii permite persoanei sa isi exprime dreptul de vot. Asadar, sistemul doar semnaleaza, presedintele sectiei de votare decide daca alegatorul poate sau nu sa voteze.

(8) Situatiile prevazute la alin. (1)lit. b)-e), g), h) si k), precum si deciziile presedintelui biroului electoral al sectiei de votare de a permite sau nu exercitarea dreptului de vot in aceste cazuri se consemneaza in scris in formularul privind consemnarea cazurilor deosebite semnalate de SIMPV, al carui model este prevazut in anexa nr. 2.”, se arata in Hotararea nr. 29/2020 privind aprobarea implementarii solutiei tehnice de blockchain in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot.

STS admite ca sistemul informatic permite efectuarea de modificari, fara restrictii, pana in momentul in care se transmit procesele-verbale in SIMPV

Insa nu tehnologia este problema, ci modul in care datele colectate vor fi interpretate de reprezentantii sectiilor de votare.

STS a precizat pentru tomisnews.ro, intr-un raspuns transmis pe 2 decembrie 2020 ca, potrivit deciziei BEC nr. 61/2020, la nivelul sectiei de votare sistemul informatic permite efectuarea de modificari, fara restrictii, pana in momentul in care se transmit procesele-verbale in SIMPV. De asemenea, STS a confirmat publicatiei constantene ca, dupa transmiterea proceselor-verbale in SIMPV, daca se constata neconcordante pe procesele-verbale, acestea pot fi modificate, fara restrictii, pe baza deciziilor emise de BEC.

In conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date, AEP in calitate de operator de date cu caracter personal, a imputernicit STS sa efectueze operatiuni privind colectarea, inregistrarea, organizarea, stocarea, stergerea si distrugerea datelor cu caracter personal prelucrate pentru implementarea SIMPV.

Datele cu caracter personal prelucrate prin intermediul ADV, precum si jurnalele operatiunilor efectuate de catre operatorii de calculator in aceasta aplicatie sunt stocate de catre compartimentele de specialitate competente din cadrul AEP si de STS pe toata durata necesara asigurarii scopului si obiectivelor SIMPV, precum si pe durata prevenirii, combaterii si sanctionarii fraudelor electorale. La data incheierii acestor activitati, datele cu caracter personal sunt distruse, conform Normelor metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, din 09.10.2019”, au mai precizat reprezentantii STS, pentru tomisnews.ro.

STS a mai precizat ca atat SIMPV, cat si SICPV „au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare si au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal si de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale”.

Sistemele si aplicatiile informatice sunt adaptate fiecarui proces electoral (ex: alegerea presedintelui, alegeri locale, alegeri parlamentare etc.). Pentru alegerile din data de 06.12.2020, STS a predat sistemele informatice catre AEP, pentru a fi testate si auditate. Dupa testarea celor doua sisteme de catre INS si AEP si implementarea eventualelor cerinte suplimentare, in conformitate cu prevederile legale, se va incheia acceptanta pentru SIMPV. Codul sursa al SICPV a fost predat AEP in data de 01.12.2020, iar certificarea acestuia s-a efectuat de catre comisia stabilita de AEP”, au mai precizat reprezentantii STS, pentru tomisnews.ro.

SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal:

 • verifica daca persoanele au drept de vot, potrivit legii;
 • semnaleaza tentativele de vot ilegal si previne votul multiplu;
 • prezinta date statistice privind prezenta la vot pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro;
 • nu are nicio implicare in procesul de numarare a voturilor.

SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale:

 • asigura managementul procesele-verbale, verificate, validate si certificate de oficiile electorale si birourile electorale, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.
 • procesele-verbale originale privind consemnarea rezultatelor votarii sunt scanate de catre statisticienii din statiile de prelucrare si centralizare a rezultatelor alegerilor, iar fisierele rezultate sunt incarcate in SICPV. Acestea vor fi puse la dispozitia publicului pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Klaus Iohannis a facut avansari pe banda rulanta la STS cu cateva zile inainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Presedintiei Romaniei, Klaus Iohannis a semnat, pe 27 noiembrie 2020, ziua in care a fost publicata in Monitorul Oficial Hotararea nr. 29/2020 privind aprobarea implementarii solutiei tehnice de blockchain, nu mai putin de 48 decrete prin care cadre ale MApN, SPP, STS și MAI au fost înaintate în grad militar sau profesional.

Astfel, Klaus Iohannis a facut avansari pe banda rulanta la STS, precum si la alte institutii de forta. Printre cei avansati de seful statului se numara si directorul STS, generalul Sorin Ionel Balan. Odata cu avansarea in grad a lui Sorin Ionel Balan, prin semnatura lui Klaus Iohannis, nu mai putin de sapte colonei de la STS au fost facuti generali.

Iata avansarile semnate de presedintele Klaus Iohannis:

 • Decret privind inaintarea in gradul de general-locotenent – cu trei stele a domnului general-maior – cu doua stele Balan Ionel-Sorin din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Chiuta Marius-Sorin din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Ciculescu Alin din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Dascalu Mihai din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel David Gabriel din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Podoprigora Vlad-Alexandru din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Stanga Sorin-Radu din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;
 • Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Temneanu Loredan din Serviciul de Telecomunicatii Speciale;

Comunicatul AEP din 25 noiembrie 2020 privind implementarea sistemului blockchain la alegerile din 6 decembrie 2020:

Prin implementarea solutiei tehnice de blockchain, informatiile vor fi inregistrate in timp real, in clar si de tip HASH (amprenta digitala a datelor) si vor fi facute publice la adresa https://voting.roaep.ro, ceea ce va permite verificarea in timp real sau ulterioara a integritatii datelor relevante inregistrate in SIMPV, precum si in SICPV.

Implementarea efectiva a solutiei tehnice de blockchain in SIMPV si SICPV va fi realizata de STS impreuna cu AEP, iar aplicatia propusa pentru vizualizarea blockchain-ului va contine:

- pagina de garda disponibila la adresa https://voting.roaep.ro, care va prezenta lista ultimelor blocuri, un grafic al incarcarii cu date al blocurilor si un instantaneu al informatilor aflate in zona-tampon inainte de a fi inchise intr-un bloc;

- o pagina cu detaliile unui bloc si lista tranzactiilor incluse in acesta;

- o pagina cu detaliile aferente unei tranzactii;

- o pagina cu diferite harti prezentand in timp real activitatea.

Totodata, informatiile inchise in blockchain vor putea fi accesate de public si cu ajutorul unor servicii web de tip REST (interfata API) ce vor returna informatii despre blocuri, dar si informatii aferente tranzactiilor dintr-un bloc.

Mentionam ca introducerea solutiilor tehnologice moderne in procesul electoral, printre care se afla si tehnologia blockchain, reprezinta inca un pas in procesul de informatizare a proceselor electorale si, de ce nu, spre votul electronic.”

Hotararea nr. 29/2020 privind aprobarea implementarii solutiei tehnice de blockchain in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal si in Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii, precum si pentru modificarea si completarea unor hotarari ale Autoritatii Electorale Permanente. In vigoare de la 27 noiembrie 2020

Art. I. - Se aproba implementarea solutiei tehnice de blockchain in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, precum si in Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii, in conformitate cu normele tehnice prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. II. - La articolul 27, alineatul (8) din Normele metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, selectia, desemnarea si atributiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare, verificarea corelatiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votarii, precum si conditiile de inregistrare audio-video a operatiunilor efectuate de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor, aprobate prin Hotararea Autoritatii Electorale Permanente nr. 36/2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 823 din 10 octombrie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(8) Situatiile prevazute la alin. (1)lit. b)-e), g), h) si k), precum si deciziile presedintelui biroului electoral al sectiei de votare de a permite sau nu exercitarea dreptului de vot in aceste cazuri se consemneaza in scris in formularul privind consemnarea cazurilor deosebite semnalate de SIMPV, al carui model este prevazut in anexa nr. 2.”

Art. III. - Hotararea Autoritatii Electorale Permanente nr. 39/2016 pentru aprobarea modelelor proceselor-verbale privind consemnarea rezultatului votarii la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 837 din 21 octombrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La anexa nr. 13, pct. I.4 si II.4, ultima coloana a tabelului, randul Camera Deputatilor-Senat se abroga.

2. La anexa nr. 21, a doua nota de subsol va avea urmatorul cuprins:

2) Acest numar include si numarul voturilor prin corespondenta nule, precum si al plicurilor interioare nule.”

3. La anexa nr. 21, a treia nota de subsol va avea urmatorul cuprins:

3) In ordinea descrescatoare a numarului voturilor valabil exprimate obtinute.”

4. La anexa nr. 22, a doua nota de subsol va avea urmatorul cuprins:

2) Acest numar include si numarul voturilor prin corespondenta nule, precum si al plicurilor interioare nule.”

5. La anexa nr. 22, a treia nota de subsol va avea urmatorul cuprins:

3) In ordinea descrescatoare a numarului voturilor valabil exprimate obtinute.”

Art. IV. - Dupa articolul II al Hotararii Autoritatii Electorale Permanente nr. 24/2020 privind unele masuri pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020, precum si modificarea si completarea unor hotarari ale Autoritatii Electorale Permanente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.099 din 18 noiembrie 2020, se introduce un nou articol, articolul II1, cu urmatorul cuprins:

Art. II1. - Urnele de vot transparente ce vor fi folosite la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020 vor fi acoperite prin lipirea pe laturile exterioare ale acestora, fara obturarea fantelor, a unor autocolante, folii de plastic, coli de hartie sau a altor materiale asemenea.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani