Grid star
criptomonede

„LOVITURA DE TEATRU” CU EFECT DE BUMERANG CRIPTO IN LEGISLATIVUL SUA - Care este viziunea pro-cripto a republicanului Patrick McHenry, noul sef interimar al Camerei Reprezentantilor, dupa debarcarea predecesorului sau

Votul istoric de marti, 3 octombrie, prin care republicanul Kevin McCarthy a fost revocat din functia de presedinte al Camera Reprezentantilor ar putea avea consecinte importante pentru eforturile de legiferare a sectorului cripto in SUA. Interimatul a fost preluat de Patrick McHenry (foto), cunoscut pentru promovarea unui pachet de legi ce vizeaza tranzactiile si activele digitale, dar si pentru criticile dure la adresa "razboiului juridic” declansat impotriva companiilor cripto de Gary Gensler, seful Comisiei pentru Burse si Valori Mobiloare a SUA (SEC).

Gilda Popa

De altfel, este prima data in istoria SUA cand Camera Reprezentantilor a votat pentru revocarea unui presedinte in functie, pe fondul unei atmosfere politice aprinse si cu o majoritate de voturi la limita ( 216 vs. 210 voturi), obtinuta dupa sprijinul neasteptat al opt republicani.

Primele reactii si comentarii cu privire la implicatiile acestei „lovituri de teatru” in legislativul american nu au intarziat sa apara. Votul de marti s-a incheiat dupa-amiaza tarziu, dupa ce pietele s-au inchis, insa analistii urmaresc cu sufletul la gura evolutiile pe burse in a doua jumatate a acestei saptamani.

"Pietele ar putea reactiona negativ, a remarcat Brian Gardner, strateg sef de politici la Stifel din Washington, despre posibilul impact imediat pe piata.

Nu am vazut niciodata asa ceva”, a adaugat Greg Valliere, strateg-sef pentru politici nord-americane la AGF Investments, intr-o nota adresata clientilor marti dimineata, inainte de vot.

Noul sef interimar al Camerei vrea „reguli clare” pentru industria cripto

Insa impactul „loviturii de teatru” in viata politica americana este asteptat nu doar pe pietele traditionale, ci si pe piata cripto. Aceasta avand in vedere ca interimatul sefiei Camerei a fost preluat de republicanul Patrick McHenry, care a promovat o legislatie pro-cripto din pozitia de presedinte al Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei.

In luna iulie a acestui an, McHenry a introdus in dezbatera politica "Financial Inovation and Technology for the 21st Century Act”, legislatie care ar putea modela viitorul tranzactiilor digitale in Statele Unite.

"Acesta este un moment esential pentru pozitionarea Americii ca lider global in inovatie si adoptarea tehnologiei. Nu numai ca activele digitale pot revolutiona sistemul nostru financiar, dar tehnologia blockchain de baza este esentiala pentru urmatoarea generatie a internetului (n.r. Web3). Pe masura ce alte tari avanseaza cu cadrele de reglementare a activelor digitale si presedintele Gensler isi continua reglementarea prin aplicarea legii, SUA ramane in urma. Inovatorii au nevoie de claritate si certitudine in materie de reglementare pentru a permite acestei tehnologii sa isi atinga intregul potential. De aceea, republicanii au introdus Legea FIT pentru secolul 21 pentru a oferi in sfarsit reguli clare de parcurs, astfel incat ecosistemul activelor digitale sa poata prospera in SUA”, declara Patrick McHenry in iulie.

Pozitia anti-cripto a sefului SEC, criticata in legislativul american

Mai mult decat atat, McHenry a criticat public politicile restrictive ce vizeaza industria cripto din SUA promovate de seful SEC, Gary Gensler. McHenry l-a atacat, de asemenea, pe presedintele SEC, Gary Gensler, la audierea sa in fata Congresului de saptamana trecuta, sugerand ca incearca sa "sugrume ecosistemul activelor digitale”. Noul sef interimar al Camerei l-a mai acuzat pe Gensler ca a refuzat sa fie transparent cu Congresul cu privire la legaturile SEC cu FTX si fostul sau CEO, Sam Bankman-Fried.

De altfel, pozitia lui Gensler este deja supusa unui tir de critici in legislativul SUA. Reamintim ca, asa cum a relatat recent Lumea Banilor, zilele trecute mai multi deputati americani, membri ai Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei, au solicitat urgentarea aprobarii numeroaselor cereri pentru listarea la bursa a ETF-urilor Bitcoin, aflate pe masa SEC.

In acest moment, presa americana comenteaza care sunt posibilii „candidati” la functia de presedinte al Camerei Reprezentantilor si, de asemenea, care sunt sansele ca pozitia sa fie ocupata tot de un deputat cu o puternica pozitia pro-cripto.

Mandatul lui McHenry ca Presedinte al Camerei poate fi de scurta durata, cu un vot oficial pentru un nou Presedinte stabilit pentru 11 octombrie, potrivit Bloomberg.

De altfel, Reuters speculeaza ca exista posibilitatea ca functia sa fie ocupata de republicanul pro-cripto Tom Emmer, unul dintre semnatarii scrisorii prin care mai multi deputati au cerut SEC sa avanseze cu procedura aprobarilor solicitarilor de listare la bursa a ETF-urilor Bitcoin. La bursa zvonurilor se vehiculeaza chiar si numele lui Donald Trump ca un posibil inlocuitor al lui McCarthy. Trebuie precizat ca niciunul dintre cei doi nu si-a exprimat public interesul sa ocupe aceasta functie, considerata cea mai influenta pozitie din guvernul SUA, dupa ce a presedintelui si vicepresedintelui.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani