Grid star
criptomonede

GUVERNUL BRITANIC RESPINGE PROPUNEREA DE LEGIFERARE A SECTORULUI CRIPTO DUPA MODELUL JOCURILOR DE NOROC – Argumentele Executivului Regatului Unit: Abordarea propusa de parlamentari, "complet contrara” recomandarilor internationale

Guvernul Regatului Unit a respins propunerea parlamentarilor britanici de a reglementa sectorul cripto dupa modelul jocurilor de noroc. Reprezentantii Trezoreriei, institutie coordonata de premier, au aratat ca o astfel de abordare ar fi „complet contrara” recomandarilor convenite la nivel global din partea organizatiilor internationale in ce priveste legiferarea industriei cripto, intr-un document publicat joi, 20 iulie, de Executivul britanic. Astfel, propunerea cabinetului Rishi Sunak (foto) este ca pachetul legislativ in discutie sa urmareasca modelul serviciilor financiare clasice, dupa principiul „aceeasi activitate, acelasi risc, acelasi rezultat de reglementare”.

Gilda Popa

Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, in mai 2023, Camera inferioara a Parlamentul Regatului Unit a adoptat un raport in care a propus reglementarea criptomonedelor intr-un mod similar cu legiferarea jocurilor de noroc, pe motiv ca activele digitale sunt folosite de escroci si prezinta riscuri semnificative pentru clienti. Parlamentarii britanici au argumentat ca industria cripto este vazuta de catre legiuitorii din UK ca „vestul salbatic” al serviciilor financiare.

Sunt discutii aprinse intre autoritatile de reglementare britanice, in conditiile in care Regatul Unit pregateste anul acesta primele norme pentru piata cripto, care in prezent respecta doar regulile de protectie impotriva spalarii banilor.

Acum, Executivul britanic anunta ca „Guvernul nu este de acord cu recomandarea Comitetului (n.r. din camera inferioara a legislativului) de a reglementa activitatea de tranzactionare cu amanuntul si de investitii in criptoactive nesustinute (n.r. de o moneda fiduciara) ca jocuri de noroc mai degraba decat ca un serviciu financiar”, este raspunsul Trezoreriei la propunerea parlamentarilor.

Reprezentantii Executivului Marii Britanii au avertizat, de asemenea, ca abordarea propusa de parlamentari nu ar face decat sa impinga industria cripto in offshore.

In 2022, Rishi Sunak, pe atunci ministru de Finante si acum prim-ministru, a spus ca vrea sa faca din Regatul Unit un hub cripto, dar reprezentantii industriei cripto din Marea Britanie au avertizat ca legiferarea sectorului in UK se afla in urma jurisdictiilor rivale, cum ar fi Uniunea Europeana.

Recomandarile Guvernului britanic pentru sectorul cripto

O astfel de abordare ar fi complet contrara recomandarilor convenite la nivel global din partea organizatiilor internationale si a organismelor de stabilire a standardelor, inclusiv Organizatia Internationala a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) si Consiliul de Stabilitate Financiara G20 (FSB). Aceste recomandari se bazeaza pe principiul <aceeasi activitate, acelasi risc, acelasi rezultat de reglementare>, ceea ce inseamna ca orice activitate legata de activele cripto care realizeaza o activitate similara, functioneaza si prezinta riscuri asemanatoare celor din sistemul financiar traditional (de exemplu, operarea unei platforme de tranzactionare sau furnizarea de servicii de custodie) sunt supuse reglementarii care asigura rezultate echivalente.

Prin urmare, abordarea propusa de comitet ar risca sa creeze nealiniere cu standarde internationale si abordari din alte jurisdictii majore, inclusiv cea a UE, si poate crea mandate neclare si suprapuse intre autoritatile de reglementare financiare si Comisia de jocuri de noroc. Un sistem de reglementare asemanator cu cel al jocurilor de noroc ar putea, de asemenea, sa nu atenueze in mod corespunzator multe dintre aceste riscuri critice care au fost discutate in recenta consultare a HM Treasury privind reglementarea criptoactivelor. Intre aceste riscuri mentionam inclusiv cele asociate cu manipularea pietei, masurile prudentiale inadecvate si deficiente in practicile de baza de gestionare a riscurilor financiare.

Un cadru de reglementare similar cu cel al serviciilor financiare este mai adecvat pentru abordarea riscurilor asociate criptoactivelor fara suport si crearea conditiilor pentru o inovatie sigura. Aceasta abordare poate asigura un set de masuri robuste pentru a atenua riscurile pentru consumatori mentionate in Raportul Comitetului, inclusiv riscurile ca acestia sa fie dezinformati.

Guvernul ia deja masuri concrete in acest sens, prin introducerea un regim de reglementare dedicat promotiilor financiare pentru criptoactive: deja a fost stabilita si prezentata legislatia in fata Parlamentului, pachetul legislativ fiind dezbatut luna trecuta, cu propunerea de a intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2023.

Propunerile incluse in consultarea recenta a HM Treasury urmaresc, de asemenea, sa se asigure ca acești consumatorii au acces la informatii corecte atunci cand se iau decizii de investitii, se arata in raspunsul Guvernului britanic la propunerea parlamentarilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani