Grid star
criptomonede

VENITURILE COINBASE S-AU PRABUSIT CU 75% IN 2022 FATA DE 2021 – Cea mai mare bursa cripto din SUA mizeaza pe noi produse pentru a-si relua cresterea. Avertismentul analistilor catre investitori

Coinbase Global, operatorul celei mai mari platforme cripto din Statele Unite, a raportat pierderi substantiale si in trimestrul patru al anului 2022. Astfel, a doua cea mai mare bursa de criptomonede din lume, dupa Binance, a inregistrat o scadere semnificativa a volumului de tranzactionare, se arata in comunicatul de presa transmis de Coinbase marti, 21 februarie 2023. De asemenea, in perioada octombrie-decembrie 2022, compania a inregistrat o pierdere de 557 de milioane de dolari, echivalentul a 2,46 dolari pe actiune.

Gilda Popa

In aceeasi perioada a anului precedent, Coinbase, cu sediul in San Francisco, a inregistrat un venit net de 840 de milioane de dolari, respectiv 3,32 dolari pe actiune. Insa, pe fondul crizei globale din piata cripto de anul trecut, veniturile s-au prabusit la 629 de milioane de dolari in 2022, fata de 2,49 miliarde de dolari in 2021 (o scadere de circa 75%). De asemenea, volumul tranzactiilor a scazut cu 9% – la 145 de miliarde de dolari, de la 547 de miliarde de dolari in raport cu anul anterior, relateaza CNBC.

Baza de utilizatori a Coinbase, a doua bursa din lume dupa volumul de tranzactionare, continua sa se micsoreze. Compania a declarat ca a avut 8,3 milioane de utilizatori lunar care au efectuat tranzactii (MTU) in timpul celui de-al patrulea trimestru din anul 2022, in scadere fata de 8,5 milioane la finalul lui 2021. Analistii se asteptau la 8,22 milioane, potrivit StreetAccount.

Recomandarea analistilor pentru investitori

Cu toate acestea, Coinbase a raportat venituri din trimestrul al patrulea care depasesc asteptarile analistilor, dar "nu este neaparat ceva neasteptat”, avand in vedere mediul economic actual, a declarat miercuri Anthony Georgiades, cofondatorul blockchain-ului descentralizat de nivel 1 Pastel Network in emisiunea „First Mover” de la CoinDesk TV.

Georgiades a spus ca investitorii au dreptate sa fie precauti, dar „activele digitale sunt cu siguranta aici pentru a ramane”. Incercarile de diversificare a veniturilor anuntate de Coinbase se pot confrunta cu diferite piedici, comenteaza analistul. Georgiades a spus ca investitorii ar trebui sa fie atenti la cele trei domenii de hiper-crestere pe care le ofera Coinbase: custodie de criptomonede, criptomonede stabile si produse cripto de miza. Acele domenii "sunt toate supuse unui control normativ semnificativ”.

In functie de ceea ce fac autoritatile de reglementare si daca "Coinbase urmareste sa continue sa stimuleze cresterea pe acele noi linii de produse”, compania "ar putea si trebuie sa reevalueze si locul in care are sediul”, a spus analistul.

Coinbase, afectata de incertitutinile in ce priveste reglementarea sectorului cripto in SUA

Coinbase a reusit, partial, sa valorifice falimentul altor burse cripto, cum ar fi FTX, a spus Georgiades. Deoarece este o companie din SUA cotata la bursa, consumatorii si investitorii de retail au incredere in ea. Cu toate acestea, a fi o companie publica poate fi, de asemenea, una dintre „cele mai mari bariere intrinseci” pentru cresterea Coinbase, avand in vedere incertitudinile in ce priveste reglementarea sectorului cripto.

In ultimele cateva saptamani, Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) din SUA a luat masuri represive impotriva companiilor cripto. La inceputul acestei luni, SEC a amendat bursa cripto Kraken. Comisia a declarat separat ca intentioneaza sa dea in judecata compania Paxos pentru ca ar fi emis criptomoneda stabila a Binance (BUSD), pe care i-a si ordonat sa inceteze sa o mai emita.

CEO Coinbase: Vrem sa atingem un miliard de utilizatori

La randul sau, CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a avertizat investitorii de retail „sa nu extrapoleze aceste rezultate inainte de vreme”, subliniind ca anul 2022 a dezvaluit cat de repede se pot schimba trendurile in piata cripto.

"Unul dintre obiectivele noastre legate de adoptia cripto este ca vrem sa atingem cifra de 1 miliard de utilizatori la nivel global , cifra care mi-ar spune ca incepem sa avem un impact real la scara globala. Misiunea Coinbase este de a creste libertatea economica. Deci cred ca avem un rol important de jucat sub acest aspect. In primul rand, trebuie sa facem ca blockchain-urile sa fie mai scalabile. Sunt multe demersuri in munca de dezvoltator ce vizeaza acest aspect, si avem si noi echipe grozave. De asemenea, in termeni de utilizare, cred ca, intr-un fel, multi oameni nu inteleg cum functioneaza electricitatea, dar ei pot beneficia de electricitate apasand pe butonul unui intrerupator de lumina.
Coinbase are un rol aici de jucat si aici – incearca sa faca criptomodedele mai usor de utilizat. Multi oameni nici macar nu stiu cum functioneaza tehnologia din spate, dar pur si simplu vrei sa fii platit. Vor sa transfere fonduri cu comisioane mai mici. Vor sa-si castige existenta, vor sa avem o moneda stabila, si astfel putem face aceste lucruri usor de accesat si intuitive. Si apoi, in sfarsit, ma gandesc la mediul de reglementare, avem un rol important de jucat aici ca si in domeniul educatiei, advocacy, politicii”
, a declarat Brian Armstrong, co-fondator si CEO Coinbase la prezentarea raportului companiei pentru trimestrul IV.

Marti, 21 februarie 2023, cotatiile actiunilor Coinbase in timpul tranzactionarii suplimentare au scazut cu 1,2%, dupa publicarea rapoartelor. In plus, capitalizarea companiei in ultimul an s-a prabusit cu peste 67% (la 14,8 miliarde de dolari).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani