Grid star
criptomonede

HACKERUL CARE A ATACAT FTX "INCENDIAZA” ETHEREUM – Criptomoneda scade vertiginos catre 1000 dolari dupa ce atacatorul a transferat 50.000 ETH catre portofele Bitcoin. Piata cripto, in agonie

Hackerul care a sustras criptomonede in valoare de 500 milioane dolari de pe platforma FTX pe 11 noiembrie, la cateva ore dupa ce bursa cripto a depus cererea de insolventa, pune o presiune uriasa pe pretul Ethereum. Atacatorul a transferat duminica dupa-amiaza 50.000 de ETH catre portofele Bitcoin, folosind o tehnica de spalare a banilor virtuali numita "peel chain”. Intreaga piata cripto trece printr-un nou soc, dupa cel provocat de colapsul neasteptat al FTX, anchetat acum de procurorii federali, despre care Lumea Banilor a relatat anterior.

Gilda Popa

Bitcoin a scazut, duminica noaptea, sub pragul de 16.000 dolari, iar Ether pastreaza cu greu nivelul de circa 1100 dolari dupa ce noua "balena cripto”, hackerul devenit peste noapte unul dintre cei mai puternici detinatori de ETH in urma atacului asupra FTX, a inceput sa transfere masiv fondurile catre portofele Bitcoin.

Transferurile au fost facute duminica, 20 noiembrie si au continat luni, 21 noiembrie. Hackerul FTX a devenit al 27-lea cel mai mare detinator de ETH dupa hackul din 11 noiembrie, dar a scazut cu 10 pozitii dupa ce a transferat in week-end 50.000 ETH catre o noua adresa, 0x866E, apoi catre portofelele Bitcoin. Noua adresa a portofelului a schimbat apoi ETH cu renBTC (versiunea ERC-20 a BTC) si a facut legatura cu doua portofele pe blockchain-ul Bitcoin. (foto 2)

Hackerul a folosit podul blockchain Ren, conectat cu companiile detinute de Bankman-Fried

Grupul de analiza cripto CertiK a urmarit ulterior transferul pe podul blockchain Ren si conversia in renBTC la adresa bc1qvd…gpedg si a constatat ca adresa foloseste o tehnica de spalare a banilor numita "peel chain” pentru a spala renBTC. Tehnica permite spalarea unei cantitati mari de criptomonede printr-o serie lunga de tranzactii minore. Ulterior, acestea sunt adesea transferate catre burse cripto unde pot fi convertite in moneda fiat sau alte active cripto. Atacatorul a continuat sa converteasca Ether in renBTC in mai multe tranzactii, arata datele blockchain.

Utilizarea renBTC poate surprinde pe unii in spatiul cripto: in 2021, Alameda Research – divizia de tranzactionare detinuta de Sam Bankman-Fried, acum in centrul unui scandal de miliarde de dolari – a declarat ca echipa de dezvoltare a lui Ren se "alatura” Alameda si va lucra la extinderea utilizarii Ren la mai multe blockchain-uri, explica jurnalistii de la CoinDesk.

"Palaria alba” si „palaria neagra” din spatele hack-ului FTX

La momentul hack-ului FTX, erau doua parti implicate: o palarie neagra ("black hat”, termen folosit pentru a numi un hacker rau intentionat), care a reusit sa sustraga cei 447 milioane dolari in criptomonede si o "palarie alba” ("white hat”, hacker care testeaza securitatea retelelor), care a reusit sa mute 186 milioane dolari din activele FTX intr-un "cold wallet” (portofel rece). Cu toate acestea, cand Bahaman Securities and Exchange Commission a lansat o notificare in care sugereaza ca incearca sa mute activele de pe FTX, a starnit multe incruntari, multi sustinand ca autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare a fost, de fapt, si „palaria neagra” din spatele exploit-ului.

Insa analistul blockchain ZachXBT a analizat miscarea fondurilor si tehnicile implicate in transferul acestora, explicand ca este putin probabil ca acest "FTX wallet drainer” sa fie sub controlul guvernului din Bahamas. Aceasta pentru ca tehnica de spalare a banilor digitali folosita de hacker ar fi"„foarte neobisnuita” pentru o agentie guvernamentala, precizeaza analistul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani