Grid star
criptomonede

PRIMUL ESEC AL LUI PLAN B IN PREDICTIA PRETULUI BITCOIN – Ce sanse mai sunt ca BTC sa inchida 2021 la 100.000 de dolari

Bitcoin (BTC) ar trebui sa inregistreze o crestere spectaculoasa de 77% in urmatoarele patru saptamani pentru a atinge valoarea estimata de analisti, de 100.000 dolari la finalul lui 2021. Desi acest raliu este putin probabil, nu este imposibil. Modelul celebrului analist anonim Plan B, care a dat previziuni impecabile pentru pretul Bitcoin pe lunile anterioare, a inregistrat un esec in noiembrie.

Potrivit graficului Plan B, despre care Lumea Banilor a relatat aici si aici, BTC ar fi trebuit sa inchida luna la 98.000 dolari, in timp ce pretul din piata la final de noiembrie a fost de sub 60.000 dolari. Sansele ca finalul lui 2021 sa aduca o dublare a pretului criptomonedei scade dramatic. Desi analistii sunt optimisti in ceea ce priveste pretul BTC pe termen lung, ei nu prevad o crestere la sase cifre pe termen scurt.

"Cel mai recent raport Commitment of Traders arata pozitionarea net-long a investitorilor pe Chicago Mercantile Exchange, cu un angajament sporit din partea administratorilor de active. Insa nu va fi suficient pentru ca BTC sa atinga 100.000 de dolari in decembrie, asa cum prevazuse toata lumea”, a declarat Laurent Kssis, expert in fonduri tranzactionate in criptomonede (ETF) si director al CEC Capital, citat de coindesk.com.

Bitcoin s-a tranzactionat joi, 2 decembrie cu aproximativ 56.000 de dolari, în scadere cu 4% in ultimele 24 de ore dupa ce, in ziua anterioara, a depasit 59.000 de dolari, parand ca va "recuceri” pragul psihologic de 60.000 de dolari.

Investitorii in Bitcoin mizeaza masiv pe "efectul de levier”

"Oricat de pozitiva ramane tendinta pe termen lung, presiunile si lichidarile pe termen scurt raman ridicate si vor continua sa puna presiune asupra pretului BTC din cauza efectului de levier mai ridicat (n.r. termenul descrie o expunere mare la piata folosind un capital relativ mic, astfel incat daca piata evolueaza intr-o directie favorabila, atunci castigurile nete ar putea fi semnificativ mai mari decat in tranzactionarea traditionala)”, a adaugat Kssis.

In timp ce dobanda deschisa (OI) futures pe Bitcoin in raport cu dolarul american a scazut recent impreuna cu pretul criptomonedei, valoarea acesteia ramane ridicata atunci cand este masurata in raport cu BTC, indicand un exces de investitori care mizeaza pe "efectul de levier”. Dobanda deschisa se refera la numarul de contracte tranzactionate, dar care nu sunt lichidate, cu pozitii compensatoare.

"OI-ul denominat in bitcoin a ramas acum peste 365.000 BTC pentru mai mult de o luna. Acest lucru ar putea sugera ca piata este in prezent suprasaturata, cu efect de levier”, potrivit unei analize publicate recent in saptamanalul Arcane Research.

Glassnode: Doar 25% din totalul de BTC din piata pot fi considerati lichizi

In timp ce o scadere continua a ofertei de lichide de BTC pe piata lasa usa deschisa pentru o crestere uriasa a comenzilor de cumparare de criptomoneda mari, un val masiv de investitii ale institutiilor in BTC inainte de noul an pare putin probabila, comenteaza Kssis.

"Odata cu sfarsitul anului care se apropie cu pasi repezi, majoritatea investitorilor isi va reduce probabil pozitia de risc, ca sa prezinte performante anuale decente. Nu vedem un nou raliu pentru Bitcoin in 2021”, a spus Kssis.

Peste 75% din totalul de Bitcoini din piata pot fi considerati nelichizi in acest moment, potrivit datelor Glassnode. Oferta nelichida este definita ca numarul de criptomonede detinute in adrese cripto care cheltuiesc mai putin de 25% din criptomonedele primite.

Matthew Dibb, director de operatiuni si co-fondator al Stack Funds, a declarat ca sansa ca Bitcoin sa ajunga la 100.000 de dolari scade pe zi ce trece, deoarece mediul macroeconomic nu pare sa sustina preturile.

Previziunile celebrului analist Plan B privind pretul BTC au dat gres pentru prima data

Analistii noteaza ca modelul matematic al evolutiei Bitcoin al celebrului analist anonim PlanB a gresit in privinta pretului de inchidere al BTC in noiembrie, care ar fi trebuit sa se ridice la 98.000 de dolari, conform graficelor sale. In schimb, Bitcoin a inchis luna noiembrie putin sub 60.000 de dolari.

Cu toate acestea, modelul creat de Plan B este inca pe drumul cel bun. In acelasi timp, totusi, analistul Plan B a confirmat ca modelul mai popular stoc-to-flow era inca valabil, deoarece BTC este pe drumul spre 100.000 USD.

PlanB se numara printre cei mai populari analisti din spatiul criptomonedei, cunoscuti in principal pentru modelul Bitcoin stoc-to-flow, pe care l-a publicat la inceputul anului 2019. Totusi, el a postat si un alt model, pe care l-a numit "cel mai rau scenariu” in iulie anul acesta, scrie cryptopotato.com.

Modelul se bazeaza pe aspecte tehnice, cum ar fi media mobila pe 200 de zile, si a anticipat corect pretul BTC la inchiderea pe luna august la 47.000 dolari, septembrie la 43.000 dolari si octombrie la 63.000 dolari.

Cu toate acestea, pretul de inchidere real al lunii noiembrie, cu mult sub 60.000 dolari, a fost destul de diferit de ceea ce preconiza modelul - 98.000 dolari. Ca atare, analistul a recunoscut ca aceasta a fost prima greseala a modelului dupa ce acesta a anticipat corect evolutia BTC in ultimele cateva luni.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani