Grid star
criptomonede

BITCOIN BATE RECORD DUPA RECORD – Echipa lui Joe Biden pentru Casa Alba, „blindata” cu specialisti crypto: ce se pregateste?

Joe Biden, care s-a autodeclarat presedinte al SUA a anuntat care vor fi membrii echipei ”de tranzitie”, in perspectiva preluarii responsabilitatilor in ianuarie 2021. Printre nominalizati, cel putin cinci specialisti blockchain si crypto. Doi dintre acestia, experti cu notorietate. Ambii pledeaza puternic pentru definirea mai precisa si reglementarea pietei criptomonedelor. Insa ce ar putea insemna „noua filosofie” crypto pe care Biden intentioneaza sa o aduca la Casa Alba pentru Bitcoin si altcoins? Multe necunoscute si o singura certitudine: in acest moment, pe fondul „seismului” politic din Statele Unite si a disputelor in curs privind alegerile prezidentiale, Bitcoin continua sa bata record dupa record. Miercuri, 18 noiembrie, Bitcoin a urcat cu peste 7% la 17 891 dolari, cel mai inalt nivel din decembrie 2017.

Din echipa anuntata de Joe Biden, unul dintre numele cele mai notorii in materie de finante este fostul presedinte al CFTC, Gary Gensler, cunoscut pentru declaratiile „incendiare” pe subiecte legate de criptomonede. Acesta se va ocupa de evaluarea politicilor financiare si monetare. Un al doilea jucător puternic specializat in chestiuni legate de monedele digitale este Lael Brainard, guvernator in cadrul Rezervei Federale a Statelor Unite (FED), „portavoce” a bancii centrale pe problematici legate de tehnologia blockchain. Brainard este considerata favorita pentru functia de secretar al Trezoreriei.

Lumea Banilor a facut un scurt istoric al declaratiilor celor doi pe subiectul „fierbinte” al tehnologiilor financiare contemporane: blockchain si crypto. Mentionam ca, in acest moment, specialistii citati de cele mai cunoscute publicatii financiare ale lumii nu s-au pus de acord daca echipa anuntata de Biden va propulsa sau va frana avantul Bitcoin si al pietei crypto.

Gary Gensler s-a remarcat anterior ca un sustinator al tehnologiei blockchain, pe care o considera revolutionara. De asemenea, el a declarat in Congres ca activele digitale precum Libra si XRP se califica drept securities, lansand celebrul „test al ratei” pentru a demonstra acest lucru. In esenta, „testul ratei”, demonstreaza ca daca monedele digitale se comporta in piata ca „securities” (active financiare), pot fi considerate securities.

Lael Brainard, care ocupa in prezent o pozitie puternica in cadrul FED, a sustinut discursuri pe tema „provocarii” noii definitii a banilor in contextul noilor tehnologii si a ceea ce poate fi in viitor sistemul financiar. In acelasi timp, ea a facut declaratii critice cu privire la sustenabilitatea Bitcoin ca mijloc de plata, invocand volatilitatea extrema a monedei digitale si lipsa sau insuficienta reglementarilor.

In cazul in care va castiga pozitia de secretar al Trezoreriei americane, scrie Forbes, Brainard va revolutiona una dintre cele mai rigide structuri ale guvernului american, de vreme ce nicio femeie nu a ocupat faceasta functie cheie in finantele Statelor Unite de la crearea departamentului in 1789.

Forbes citeaza cateva dintre declaratiile publice ale lui Brainard cu privire la Bitcoin: „Bitcoin a fost anuntat ca un nou tip de moneda, moneda digitala, care ar rezolva frictiunile in plati, si ar servi ca unitate de cont si ca stoc de valoare fara a fi nevoie de guvernanta centralizata”. Cu toate acestea, Brainard indica faptul ca, in cele din urma, „Bitcoin si alte cateva iteratii timpurii ale criptomonedelor au prezentat o volatilitate extrema, capacitate de transfer limitata, costuri de tranzactie imprevizibile, reglementar limitata sau inexistenta si transparenta limitata, care si-au limitat utilitatea ca mijloc de plata si unitate de cont”.

La fel ca in cazul rezultatelor alegerilor finale din SUA, inca disputate, este, de asemenea, incert modul in care o viitoare presedintie a lui Joe Biden va afecta sectorul criptomonedelor, scrie crypto-news-flash.com.

Cu toate acestea, numirea lui Gary Gensler in functia de sef al echipei de tranzitie a politicii financiare ar putea indica directia in care se indreapta administratia Biden. Dupa cum relateaza Coindesk, Gensler, care ar putea conduce echipa de tranzitie pentru politica financiara sub presedintele ales Joe Biden, are o lunga experienta in administratia americana.

Cu experienta ca veteran pe termen lung al diferitelor institutii guvernamentale, pe langa „creditele” academice, Gensler a ocupat functia de presedinte al Commodity Future Trading Commission (CFTC) sub presedintele Obama, precum si diverse alte roluri, cum ar fi subsecretarul trezoreriei pentru finante interne in timpul administratiei Clinton. Un om de incredere al partidului democratic, Gensler a servit si in functia de director financiar pentru campania prezidentiala esuata din 2016 a lui Hillary Clinton, mentioneaza si publicatia nasdaq.com.

Cum ar putea Gensler sa influenteze Bitcoin si piata crypto

Fostul bancher Goldman Sachs a depus marturie in fata Congresului SUA cu privire la criptomonede si blockchain in mai multe randuri, facandu-si pozitia cu privire la sectorul cripto foarte clara in trecut.

De asemenea, de interes pentru spatiul criptografic este numirea sa recenta la MIT, unde este profesor de blockchain, moneda digitala, tehnologie financiara si politici publice la scoala de afaceri si consilier principal al influentei initiative valutare digitale a MIT Media Lab.

De retinut este faptul ca Gensler a facut prima sa declaratie publica notorie, legata de crypto, in aprilie 2018, la o conferinta MIT, unde a criticat lipsa unui cadru pentru ofertele initiale de monede (ICO), scrie crypto-news-flash.com.

Peste 10 miliarde de dolari au fost stransi prin ICO-uri, o metoda de strangere de fonduri bazata pe blockchain. Dar o fractiune semnificativa dintre acestea este frauduloasa si multe au fost lansate intr-un mod care nu este conform cu legile valorilor mobiliare din SUA stabilite in anii 1930”, a spus Gensler la acel moment.

Gensler a stabilit, de asemenea, ca exista „dovezi puternice” pentru faptul ca criptomoneda XRP detinuta de Ripple in conturile escrow este security (activ financiar). Acelasi lucru a spus despre Ethereum.

Mai mult, Gensler a scris, de asemenea, un raport detaliat Congresului cu privire la supravegherea noilor active financiare in era digitala.

El a spus ca Bitcoin si criptomonedele „au dus la dezbateri sanatoase in cadrul comunitatilor bancare centrale si economice cu privire la avantajele si dezavantajele bancilor centrale care emit monedele digitale ale bancii centrale (CBDC) si, daca emit aceste monede digitale, efectele care ar putea avea asupra sistemelor de plati si a celor comerciale sistem bancar”.

In acelasi timp, Gensler a avertizat si impotriva fraudei pe care o implica Bitcoin.

Comentariile lui Gensler in timpul audierii Comitetului de Finante al Camerei Reprezentantilor in ce priveste moneda digitala Libra anuntata de Facebook au atras, de asemenea, atentia. In cadrul discursului sau, fostul presedinte al CFTC si-a reiterat celebrul „test” pentru a stabili daca moneda este „comodity”. In acelasi timp, el a avertizat si asupra numeroaselor riscuri pe care le prezinta Libra si a numit proiectul o amenintare serioasa pentru sistemul financiar.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani