Grid star
criptomonede

AUTORITATILE AMERICANE IMPUN REGULI MAI STRICTE JUCATORILOR DIN SECTORUL CRIPTO – Ce noi obligatii au companiile care administreaza active virtuale

Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) a votat miercuri, 15 februarie 2023, cu 4-1, modificari radicale la reglementarile federale in domeniu care extind practic regulile de custodie pentru a include activele cripto. In prezent, aceste reguli vizeaza numai active traditionale, cum ar fi Fidelity sau Merrill Lynch, si necesita consultanti de investitii, relateaza CNBC.

Gilda Popa

Modificarile propuse ar obliga entitatile care au in custodie activele, inclusiv platformele de exchange cripto, sa asigure sau sa mentina anumite inregistrari federale sau de stat, in conditiile in care autoritatile de reglementare cresc controlul asupra companiilor cripto si fac mai dificila obtinerea aprobarii de reglementare pentru produsele cripto.

Decizia de miercuri este "cel mai vadit efort al SEC” de a controla chiar si bursele cripto reglementate care au programe de custodie institutionale substantiale ce deservesc persoane si entitati cu valoare neta ridicata, comenteaza CNBC.

Modificarile vin si pe masura ce SEC accelereaza in mod agresiv controalele

Chiar daca amendamentul nu specifica faptul ca se adreseaza companiilor cripto, seful SEC, Gary Gensler (foto), a afirmat intr-o declaratie anterioara ca "desi unele platforme de tranzactionare si creditare cripto pot pretinde ca detin criptomonedele investitorilor, asta nu inseamna ca sunt custozi calificati”, mai noteaza jurnalistii americani.

Reguli mai stricte pentru bursele cripto

Concret, conform noilor reguli, pentru a pastra orice activ al clientului – inclusiv si in mod specific activele cripto –, o institutie ar trebui sa detina charters sau sa se califice ca broker-dealer inregistrat, comerciant de comisioane la termen (futures) sau sa fie un anumit tip de trust sau institutie financiara straina.

Oficialii SEC au spus ca propunerea nu va modifica cerintele pentru a fi un custode calificat si ca nu exista nimic care sa impiedice companiile cripto reglementate, precum Coinbase sau Gemeni, sa ofere servicii de custozi calificati.

In ultimele saptamani, autoritatile americane de reglementare au declansat o serie de actiuni de control ce au vizat unele dintre cele mai mari companii de active digitale si token-urile acestora. In acelasi timp, multe dintre bancile pe care se bazeaza aceste companii pentru plati si custodia activelor sunt, de asemenea, supuse unei noi analize a SEC.

Noua abordare a reglementarii industriei cripto, lovita anul trecut de socuri succesive, a dus la o criza de incredere si la prabusirea unora dintre cei mai mari jucatori ai sectorului, inclusiv bursa cripto FTX si creditorii Voyager Digital si Celsius Network.

Autoritatile de reglementare au dat in judecata jucatori de top din industria cripto

Analistii spun ca valul de actiuni indica un efort sporit de a controla o industrie care pana acum a functionat in mare parte in afara reglementarii financiare traditionale.

"As banui ca acesta este doar inceputul in care SUA incearca de una singura sa imparta sistemul intre cei care indeplinesc standardele si cei care nu le indeplinesc”, a declarat Tom Keatinge, director fondator al Centrului pentru Studii de Criminalitate Financiara si Securitate la think-tank-ul britanic RUSI.

De la inceputul anului, SEC a dat in judecata grupul de tranzactionare Genesis si bursa Gemini pentru ca nu au inregistrat o schema de imprumut cripto ca oferta de valori mobiliare si a ordonat bursei Kraken sa intrerupa o schema despre care autoritatea de reglementare sustine ca a oferit profituri de peste 20% clientilor. Reprezentantii industriei sustin ca o abordare atat de severa risca sa inabuse inovatia in industrie.

"Acest tip de incertitudine in ce priveste reglementarile va duce in cele din urma la exodul in strainatate al investitorilor pentru accesul la criptomonede, inovare si locuri de munca, acolo unde clientilor nu li se garanteaza acelasi nivel de protectie. Intre timp, America si americanii sunt lasati in urma”, a declarat Paul Grewal, director juridic la Coinbase.

Saptamana aceasta, asa cum a relatat Lumea Banilor, Departamentul de Servicii Financiare din New York a solicitat companiei Paxos sa opreasca emiterea de BUSD, moneda stabila utilizata pe scara larga pe Binance. In urma ordinului, suma de BUSD in circulatie a scazut cu aproximativ 1 miliard de dolari in cateva zile, deoarece investitorii si-au mutat numerarul in alta parte.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani