Grid star
criptomonede

SUA AR PUTEA "DETONA” 17,7 TRILIOANE DOLARI PE PIATA CRIPTO IN URMATOARELE LUNI – Un fost CEO al BlackRock estimeaza ca autoritatea federala de reglementare va aproba ETF-urile Bitcoin cel tarziu in aprilie 2024

Piata cripto ar trebui sa se pregateasca pentru impactul urias al unui "cutremur” de 17,7 trilioane de dolari de pe Wall Street in urmatoarele luni, comenteaza Forbes cele mai recente declaratii ale fostului director general al BlackRock. Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) din SUA va aproba in "trei pana la sase luni” solicitarile de listare a ETF-urilor Bitcoin depuse de giganti financiari cu o tractiune cumulata de aproape 18 miliarde dolari, sustine Steven Schoenfield, in prezent CEO al MarketVector Indexes.

Gilda Popa

Schoenfield si-a prezentat estimarea joi, 5 octombrie, in timpul unei discutii pe tema ETF-urilor Bitcoin la Digital Asset Summit al CCData de la Londra, unde i s-a alaturat un alt fost director BlackRock, Martin Bednall, acum CEO al Jacobi Asset Management.

Actualul sef al MarketVector Indexes a facut aceasta precizare pentru a completa comentariile facute anterior de Bednall, care crede ca "SEC va aproba probabil [toate cererile ETF] in acelasi timp. Nu cred ca vor sa ofere nimanui un avantaj, in primul rand”.

"Intreaga piata cripto pare sa isi tina respiratia in timp ce asteapta ca SEC sa inceapa sa aprobe ETF-urile spot bitcoin in SUA”, a comentat pentru Forbes si cofondatorul Swarm Markets, Timo Lehes.

SEC tine in sah o "bomba cripto” de trilioane de dolari

Comentariile vin pe fondul unei dispute aprinse intre actorii-cheie din SUA in acest joc financiar de trilioane de dolari care, practic, va crea o noua curea de transmisie intre gigantii de pe Wall Street si jucatorii majori din piata cripto.

Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, Franklin Templeton (FT) este ultimul manager de active de peste un trilion de dolari care a intrat, luna trecuta, in circuitul competitiv pentru listarea la bursa a unui ETF Bitcoin spot. FT completeaza o lista de institutii financiare majore care au depus cereri similare la SEC, precum BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets. In pofida "presiunii” uriase exercitate de solicitarile unor jucatori de top din sectorul fondurilor de investitii, care valoreaza cumulat aproape 18 trilioane dolari, SEC a amanat din nou, la inceputul lunii septembrie, decizia listarea fondurilor ETF Bitcoin spot.

In joc a intrat, in linie dreapta, si un puternic lobby politic. La finalul lunii septembrie, mai multi deputati democrati si republicani au semnat o scrisoare deschisa adresata sefului SEC, Gary Gensler, prin care i-au solicitat urgentarea aprobarii numeroaselor cereri pentru listarea la bursa a ETF-urilor Bitcoin, asa cum a detaliat Lumea Banilor aici.

"Nu exista niciun motiv pentru a continua respingerea unor astfel de cereri in baza unor standarde inconsecvente si discriminatorii”, au subliniat parlamentarii americani, facand referire la decizia unui alt pilon al puterii statului american: cel juridic. Este vorba despre decizia Curtii de apel din SUA pentru Circuitul Districtului Columbia (despre care Lumea Banilor a scris aici), care a statuat nu exista niciun motiv pentru „a continua respingerea unor astfel de cereri in baza unor standarde inconsecvente si discriminatorii”.

Imbunatatirea dialogului

Revenind la declaratiile de ieri ale fostului CEO BlackRock, Steven Schoenfield, acesta estimase anterior ca vor trece "noua pana la douasprezece luni” inainte de aprobarea ETF-urilor Bitcoin. Insa decizia recenta a SEC de a amana raspunsul si de a cere detalii pentru mai multe cereri ETF in asteptare este "diferita” de tacticile anterioare de tergiversare ale autoritatii de reglementare, spune Schoenfield.

"In loc sa respinga complet intreaga lista, SEC a cerut comentarii, ceea ce reprezinta o imbunatatire marginala, dar semnificativa a dialogului. Exista si procesul Grayscale, pe care SEC l-a pierdut, ceea ce inseamna ca cel mai probabil va trebui sa permita ca Grayscale Bitcoin Trust sa fie convertit intr-un ETF”, spune Shoenfield.

Martin Bednall a spus, la randul sau, la dezbaterea din 5 octombrie, ca, in opinia sa, "muschiul financiar traditional, atat din punct de vedere al marcii, cat si al resurselor, va oferi BlackRock un avantaj de prima mutare in cazul in care SEC decide sa inceapa sa aprobe ETF-urile spot Bitcoin”.

BlackRock – care detine 9,42 trilioane de dolari in active sub administrare (AUM) – pare cel mai puternic „concurent” la un raspuns pozitiv din partea SEC pentru un ETF Bitcoin din intreaga lista, crede Bednall.

Shoenfield a fost mai temperat, insa.

Nu sunt de acord cu fostul meu coleg Martin. Oricat de mult Blackrock va incerca sa zdrobeasca concurenta, exista o jumatate de duzina, poate opt sau noua, alte firme profund angajate in activele digitale tranzactionabile. Toti au aplicatii si unele sunt de fapt mult mai aproape de ecosistemul cripto decat BlackRock. Asa ca cred ca Blackrock va avea o lupta destul de stransa”, a declarat acesta.

El a adaugat ca compania pe care o conduce in prezent, MarketVector Indexes, a analizat cifrele si considera ca aprobarea ETF-ului poate duce la un „aflux de 150 pana la 200 de miliarde de dolari” in produsele de investitii Bitcoin pe parcursul a trei ani, ceea ce ar „dubla sau tripla valoarea AUM in produsele Bitcoin actuale”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani