Grid star
criptomonede

FMI AR PUTEA SANCTIONA DUR EL SALVADOR PENTRU LEGALIZAREA BITCOIN – Institutia financiara da de inteles ca va reevalua termenii unui imprumut vital pentru statul sud-american

El Salvador se confrunta cu primele probleme dupa ce a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plata. O echipa FMI se va intalni cu presedintele din El Salvador, Nayib Bukele, iar organizatia internationala ar putea conditiona dur acordarea unui nou pachet de ajutor pentru tara a carei economie a fost lovita puternic de coronavirus.

Masura de legalizare a platilor in Bitcoin ar putea pune in pericol imprumutul de la FMI, dupa ce acesta a avertizat despre riscurile utilizarii Bitcoin pentru tranzactiile de zi cu zi.

Adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plata ridica o serie de probleme macroeconomice, financiare si juridice care necesita o analiza foarte atenta. Ceea ce am spus in trecut, in general, este ca activele criptografice pot prezenta riscuri semnificative, iar masurile de reglementare eficiente sunt foarte importante atunci cand avem de-a face cu acestea”, a declarat joi purtatorul de cuvant al FMI Gerry Rice, citat de France24.

Tranzactii legalizate

Reamintim ca miercuri, 9 iunie, parlamentarii din tara din America Centrala au adoptat o lege prin care au legalizat tranzactiile cu bitcoin. Printre altele, acest lucru inseamna ca preturile pot fi acum afisate in bitcoin si contributiile fiscale pot fi platite cu moneda digitala. Sustinatorii Bitcoin, care au vazut multa vreme moneda digitala ca o alternativa viabila la monedele fiat, au salutat miscarile El Salvador.

Tara a incheiat un parteneriat cu compania de portofele digitale Strike, pentru a construi infrastructura financiara moderna a tarii folosind tehnologia bitcoin.

Decizia El Salvador a starnit atat aplauze, cat si ingrijorari la nivel international, iar scepticii au pus sub intrebare sustenabilitatea legalizarii platilor cu Bitcoin. Fostul presedinte american Donald Trump si-a exprimat dezaprobarea, aratand ca acesta este un demers care ameninta dolarul american si pe care il considera periculor pentru SUA.

Planurile de a folosi legal si pe scara larga Bitcoin sub un regim din ce in ce mai autocratic vor declansa probabil ingrijorari legate de coruptie, spalare de bani si independenta agentiilor de reglementare”, a declarat Siobhan Morden de la Amherst Pierpont Securities pentru Financial Times.

FMI a aprobat in aprilie 2020 un ajutor de 389 de milioane de dolari pentru El Salvador, pe masura ce criza coronavirusului a cuprins globul. FMI este acum in curs de negocieri pentru un imprumut suplimentar, dar decizia luata de El Salvador cu privirea la Bitcoin ar putea intarzia, modifica clauzele sau chiar anula imprumutul.

Parlamentarii din El Salvador au aprobat marti un proiect de lege care va permite ca renumita moneda digitala sa fie utilizata pentru mai multe aspecte ale vietii de zi cu zi, de la achizitii de proprietati pana la contributii fiscale. Acest lucru a facut din El Salvador prima tara care a aprobat Bitcoinul ca mijloc legal de plata pentru viata de zi cu zi.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani