Grid star
criptomonede

COMPANIILE CRIPTO, OBLIGATE SA RAPORTEZE TRANZACTIILE CLIENTILOR CU RESEDINTA IN UE – Comisia Europeana a anuntat noile norme de transparenta fiscala pentru activele digitale

Comisia Europeana (CE) a propus joi, 8 decembrie, noi norme de transparenta fiscala pentru companiile care intermediaza tranzactiile cu active digitale pentru clientii rezidenti in UE. Acestea completeaza Regulamentul privind pietele criptoactivelor (MiCA) si normele privind combaterea spalarii banilor, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

Gilda Popa

Reprezentantii CE spun ca normele propuse vor imbunatati capacitatea statelor membre de a detecta si de a combate frauda fiscala, evaziunea fiscala si evitarea obligatiilor fiscale, impunand tuturor furnizorilor de servicii de criptoactive – indiferent de dimensiunea sau de localizarea lor – sa raporteze tranzactiile clientilor care isi au resedinta in UE.


"Anonimitatea inseamna ca multi utilizatori de cripto-active care obtin profituri semnificative intra sub radarul autoritatilor fiscale nationale. Acest lucru nu este acceptabil. Propunerea noastra legislativa vizeaza ca statele membre sa obtina informatiile de care au nevoie pentru a se asigura ca impozitele sunt platite pentru castigurile realizate in tranzactionarea sau investirea cripto-activelor. De asemenea, este pe deplin in concordanta cu initiativa OCDE privind Cadrul de raportare a cripto-activelor si Regulamentul UE privind pietele de cripto-active”, a declarat Paolo Gentiloni, comisar pentru economie, potrivit comunicatului CE.

Reprezentantii CE au mentionat ca normele de raportare financiara ar putea genera pana la 2,5 miliarde de dolari (2,4 miliarde de euro) din taxe si impozite dupa introducerea directivei, noteaza portalcripto.com.

Impozitarea echitabila si eficace este esentiala pentru asigurarea veniturilor pentru serviciile si investitiile publice, creand in acelasi timp un mediu de afaceri in care inovarea sa poata prospera, se mai precizeaza in comunicat. Cu toate acestea, motiveaza CE necesitatea noilor reglementari, autoritatile fiscale nu dispun in prezent de informatiile necesare pentru a monitoriza veniturile obtinute prin utilizarea criptoactivelor, care sunt usor de tranzactionat la nivel transfrontalier.

"Acest lucru le limiteaza sever capacitatea de a garanta ca impozitele sunt platite efectiv, ceea ce inseamna ca cetatenii europeni pierd venituri fiscale importante”, potrivit documentului citat.

Normele de raportare financiara ar putea genera pana la 2,4 miliarde euro din taxe si impozite

Directiva urmareste, de asemenea, sa stabileasca un nivel minim comun de sanctiuni pentru situatiile de neconformitate grava, cum ar fi absenta totala a raportarii, in pofida atentionarilor administrative. In plus, Comisia a sugerat extinderea atat a obligatiilor de raportare ale institutiilor financiare pentru a acoperi moneda electronica si monezile digitale, cat si a domeniului de aplicare al schimbului automat de informatii pentru a anticipa deciziile transfrontaliere utilizate de persoanele cu disponibilitati financiare ridicate.

"Mijloacele alternative de plata si investitii, cum ar fi cripto-activele si banii electronici, reprezinta o noua realitate in era digitala. Acestea au un potential mare de a stimula activitatea economica si inovarea – dar prezinta si riscuri de a reduce transparenta si de a permite evaziunea fiscala sau frauda. Ca parte a agendei noastre de impozitare echitabila, ne vom actualiza regulile fiscale pentru a aborda aceste probleme, introducand un standard comun pentru a alinia diferite abordari nationale de impozitare pentru cripto-active. Acest lucru va ajuta administratiile nationale sa colecteze impozite mai eficient prin includerea veniturilor din cripto-active si sa tina pasul cu evolutia tehnologiei pe masura ce Europa avanseaza in tranzitia sa digitala”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv in cadrul CE.

Proiectul de lege va fi inaintat Parlamentului European spre consultare si Consiliului spre adoptare. Se preconizeaza ca intrarea in vigoare a noilor cerinte de raportare privind criptoactivele, moneda electronica si monezile digitale sa aiba loc la 1 ianuarie 2026.

Critici la adresa initiativei Comisiei Europene

Fortarea companiilor sa furnizeze acest tip de raportari autoritatilor fiscale europene – inclusiv companiilor cu sediul in afara UE – le obliga sa colecteze cantitati masive de date, operatiune prin care isi expun utilizatorii, si apoi sa le transmita autoritatilor fiscale europene in care trebuie sa aiba incredere, pentru a le mentine in siguranta, noteaza portalcripto.com.

De asemenea, au fost exprimate ingrijorari ca acest lucru ar putea avea implicatii pentru Regulamentul UE privind pietele de criptomonede (MiCA), care este "primul efort cuprinzator de a reglementa activele cripto si ofera reguli privind abuzul de pozitie dominanta in piata si regulamentul pentru industria cripto, potrivit la Revistei de drept financiar international (IFLR).

Aplicarea masurilor nu a fost pe deplin clarificata, deoarece industria cripto are mai multe entitati si actori cu resedinta in mai multe jurisdictii, inclusiv o serie de companii care pretind ca nu au o baza de operatiuni. Adesea, detinerile investitorilor la bursele centralizate nu sunt combinate cu informatii sensibile de identificare care pot fi folosite de infractorii pentru a atasa persoane la intrarile lor.

Conform MiCA, furnizorii de criptomonede ar trebui sa colecteze si sa verifice informatii despre utilizatorii lor, cum ar fi numele, adresele, numerele de securitate sociala si datele nasterii, informatii care ar fi apoi trimise autoritatilor fiscale din tara de resedinta fiscala a utilizatorului.

"Directiva se aplica atat platformelor centralizate, cat si descentralizate, precum si intreprinderilor mici sau recent infiintate”, se spune in proiectul de lege.

Costurile totale legate de infrastructura IT necesara pentru conformarea la acest pachet legislativ, precum si alte costuri initiale pentru implementarea masurilor se vor ridica la sute de milioane de euro, suportate de furnizorii de criptomonede si de administratiile fiscale, se arata in documentul citat de CoinDesk.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani