Grid star
criptomonede

PUTIN A SEMNAT LEGEA CARE INTRODUCE IN CIRCULATIE RUBLA DIGITALA DE LA 1 AUGUST – Banca Centrala a Rusiei va opera platforma cripto, care permite inclusiv introducerea unor limite pentru tranzactii

Presedintele rus Vladimir Putin (foto) a semnat legea care introduce in circulatie rubla digitala incepand cu data de 1 august 2023. Documentul aprobat de Putin modifica Codul civil pentru a permite utilizarea rublei digitale pentru plati si autorizeaza Banca Centrala a Rusiei sa devina operatorul platformei pe care se efectueaza tranzactiile. Criptorubla va fi stocata in portofele digitale, accesul la acestea fiind posibil prin aplicatiile mobile ale bancilor comerciale.

Gilda Popa

Asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul acestui an, Moscova a accelerat implementarea unui sistem de decontare transfrontaliera pe baza monedei digitale a bancii centrale (CBDC) – in speta, rubla digitala sau criptorubla - pe fondul sanctiunilor impuse de tarile occidentale, ca raspuns la invazia sa in Ucraina.

Proiectul de lege a trecut de ultima audiere in legislativul rus pe 11 iulie, ultima etapa pentru introducerea in circulatie a rublei digitale fiind semnatura liderului de la Kremlin.

Astfel, de la 1 august, Bancii Centrale a Rusiei i se va atribui statutul de operator al platformei rublei digitale, precum si indeplinirea functiilor de organizare si asigurare a functionarii acestei platforme, pe care se efectueaza tranzactiile. De asemenea, este stabilita responsabilitatea Bancii Centrale pentru siguranta rublelor digitale, precum si pentru contabilizarea corecta a informatiilor privind tranzactiile. Functiile Consiliului de Administratie al Bancii Rusiei se extind in ceea ce priveste stabilirea tarifelor pentru serviciile furnizate in cadrul platformei si lista tranzactiilor permise cu ruble digitale.

Banca Centrala va stabili tarifele pentru operatiunile cu rubla digitala si intervalul de timp in care bancile vor oferi clientilor posibilitatea de a efectua astfel de operatiuni cu criptoruble. Se presupune ca transferurile si platile in ruble digitale vor fi gratuite pentru cetatenii rusi, iar 0,3% din plata pentru intreprinderi. Multe alte operatiuni si servicii bancare nu vor fi disponibile atunci cand se lucreaza cu rubla digitala. Nu acumuleaza dobanda la sold, cashback si, de asemenea, va fi imposibil sa emiti imprumuturi sau sa faci depozite in ruble digitale.

 

Rubla digitala permite „controlul parental” al cheltuielilor

 

Potrivit sefului comisiei parlamentare pentru pietele financiare, Anatoli Aksakov, rubla digitala va permite, de asemenea, controlul si limitarea modului in care cetatenii rusi pot efectua cheltuieli. De exemplu, parintii ar putea controla modul in care copiii isi folosesc criptorublele „de buzunar”, a spus Aksakov pentru Parlamentskaya Gazeta intr-un interviu la inceputul lunii iulie, noteaza CoinDesk.

Cu toate acestea, presedintele Bancii Centrale, Elvira Nabiullina, a promis ca nimeni nu va fi „condus cu forta” sa adopte rubla digitala, aceasta fiind o oportunitate care poate fi accesata voluntar de cetateni.

Speram cu adevarat ca va fi mai convenabil si mai ieftin atat pentru oameni, cat si pentru companii (n.r. utilizarea rublei digitale) si ca acestia vor incepe sa o foloseasca. Aceasta este o noua oportunitate”, a declarat Elvira Nabiullina pentru presa rusa.

Banca Centrala Rusiei a inceput sa dezvolte rubla digitala sau criptorubla in toamna anului 2020, cand a publicat primul sau raport analitic pe aceasta tema.

Ulterior, autoritatea de reglementare a actualizat raportul, inclusiv feedback-ul de la bancile rusesti si alti participanti la pietele financiare. Autoritatea de reglementare a anuntat ca intentioneaza sa piloteze sistemul de plati cu un numar de banci rusesti in februarie 2022, cu putin timp inainte ca tara sa inceapa un razboi in Ucraina.

 

Rusia vrea acorduri bilaterale pentru integrarea sistemelor CBDC

 

Banca centrala a Rusiei a anuntat la inceputul acestui an ca are in vedere doua modele de integrare a CBDC in decontarile transfrontaliere.

Primul dintre acestea prevede acorduri bilaterale separate cu Rusia a tarilor cu care se afla in relatii comerciale pentru a-si integra sistemele CBDC. Fiecare acord ar urma sa fie conceput pentru sincroniza conversia si transferul de active intre tari in conformitate cu prevederile documentului bilateral.

Al doilea model, mai complicat, propune o singura platforma asemanatoare unui hub pentru sisteme de plati digitale, pentru ca Rusia sa initieze decontari cu alte tari, impartasind protocoale si standarde comune pentru a facilita platile intre tarile conectate.

Prima optiune, despre care se crede ca ar fi in stadiu mai „avansat” de testare, este un sistem bilateral mai usor de implementat, China fiind cel mai probabil primul partener intr-un astfel de acord, avand in vedere „pregatirea sa tehnologica si politica”. Rapoartele autoritatilor de la Moscova din septembrie, anul trecut, sustineau ca Rusia planuia sa-si foloseasca rubla digitala pentru decontari cu China pana la finalul anului 2023.

Vicepresedintele Asociatiei Bancilor din Rusia, Alexey Voylukov, a declarat anterior ca introducerea unei ruble digitale nu va schimba sau imbunatati situatia politica globala a Rusiei, iar decontarile CBDC pot fi initiate numai cu tari care sunt „prietenoase” cu guvernul rus si pregatite din punct de vedere tehnologic.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani