Grid star
criptomonede

AUTORITATILE DIN SUA ANUNTA O CAPTURA RECORD DE BITCOIN IN VALOARE DE MILIARDE - Peste 50.000 BTC, recuperati dintr-un "jaf cripto" de acum un deceniu de pe piata ilegala Silk Road, inchisa de FBI in 2013

Autoritatile federale din SUA au anuntat, luni, 7 noiembrie 2022, o captura record de Bitcoin, in valoare de 3,36 miliarde de dolari. Criptomonedele au fost furate acum 10 ani de pe piata ilegala Silk Road, pe care FBI a inchis-o in 2013. Este a doua cea mai mare captura de acest tip din istoria Departamentului de Justitie al SUA, dupa cea legata de hack-ul din 2016 al platformei Bitfinex. Totul a pornit dupa o perchezitie care a avut loc in noiembrie 2021 la resedinta lui James Zhong, din Gainesville, Georgia.

Gilda Popa

Procurorul SUA pentru Districtul de Sud al New York-ului, Damian Williams, si agentul special responsabil al Serviciului Fiscal Intern, Investigatii Criminale, Tyler Hatcher, ("IRS-CI”), au anuntat luni ca James Zhonga a pledat vinovat pentru comiterea unei fraude electronice in septembrie 2012, cand a obtinut in mod ilegal peste 50.000 de Bitcoin de pe piata de internet dark web Silk Road, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Justitie (DOJ) din SUA. Captura insa a fost anuntata oficial in 7 noiembrie.

Zhong a pledat vinovat vineri, 4 noiembrie 2022, in fata judecatorului districtual al Statelor Unite, Paul G. Gardephe si risca o pedeapsa de peste 20 de ani de inchisoare, mai anunta autoritatile federale.

Anchetatorii au confiscat, pe 9 noiembrie 2021, aproximativ 50.676 de bitcoini, evaluati la acel moment la peste 3,36 miliarde de dolari (la pretul Bitcoin de atunci de aproximativ 60.000 dolari) si care, astazi valoreaza circa un miliard dolari (la o cotatie Bitcoin putin sub 20.000 dolari). Captura a avut loc in urma perchezitiei casei lui Zhong din Gainesville, Georgia.

Cum a sustras Zhong criptomonedele de pe dark web-ul Silk Road

Potrivit autoritatilor, Zhong a sustras cei peste 50.000 de bitcoini de pe piata ilegala Silk Road, un forum dark web pe care se comercializau droguri si alte produse ilicite tranzactionate cu criptomonede. Piata ilegala Silk Road a fost lansata in 2011, dar FBI a inchis-o in 2013. Fondatorul sau, Ross William Ulbricht, ispaseste acum inchisoare pe viata.

"De aproape zece ani, locul in care se afla aceasta cantitate masiva de Bitcoin 'disparuta' s-a transformat intr-un mister de peste 3,3 miliarde de dolari. Gratie tehnologiei de urmarire a (n.r. tranzactiilor cu) criptomonede de ultima generatie, dar si muncii de investigatie `de moda veche`, fortele de ordine au localizat si recuperat acest impresionant depozit cripto de venituri din infractiuni. Acest caz arata ca nu vom inceta sa urmarim banii, oricat de expert ar fi ascunsi, chiar si pana la o placa de circuite din fundul unei cutii de floricele de porumb”, a declarat procurorul american Damian Williams.

Declaratia vine in contextul in care o parte din suma in Bitcoin a fost gasita intr-un seif, iar cealalta pe un computer aflat intr-o cutie de popcorn depozitata intr-un dulap din baie.

Potrivit anchetatorilor, Zhong a profitat de vulnerabilitatile pietei pentru a executa hack-ul. Agentul special Tyler Hatcher a declarat ca Zhong a folosit o 'schema sofisticata' pentru a fura criptomonedele de pe Silk Road. Potrivit comunicatului de presa al DOJ, in septembrie 2012, Zhong a creat noua conturi frauduloase pe Silk Road, finantandu-le pe fiecare cu sume cuprinse intre 200 si 2.000 de Bitcoin. Apoi a declansat peste 140 de tranzactii in succesiune rapida, ceea ce a pacalit sistemul de procesare a retragerilor de criptomonede pe piata pentru a transfera aproximativ 50.000 de bitcoini in conturile sale si ulterior la adrese de portofele electronice, toate aflate sub controlul sau.

In plus, oamenii legii au recuperat 661.900 dolari in numerar, 25 de monede Casascius (Bitcoin fizic), cu o valoare aproximativa de 174 Bitcoin, 11,11 alte criptomonede Bitcoin si patru lingouri argintii de o uncie, trei lingouri aurii de o uncie si o moneda de aur.

Incepand din martie 2022, Zhong a inceput sa predea in mod voluntar autoritatilor federale restul de Bitcoini la care avea acces si pe care nu i-a disipat. In total, Zhong a predat voluntar 1.004 bitcoini.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani