Grid star
criptomonede

CE PASI TREBUIE SA URMEZI CA SA CREEZI SI SA VINZI PROPRIUL NFT – Piata tokenurilor non-fungibile ar putea depasi 3 miliarde de euro in 2022, estimeaza analistii

Tokenurile non-fungibile sau NFT-urile sunt active fizice si digitale unice, cum ar fi o piesa de arta, un cantec sau o colectie intr-un joc, cu particularitatea ca acestea sunt inregistrate pe blockchain, au metadate si un identificator unic. Ca ordin de marime, piata de NFT ajunsese la 2,5 miliarde de dolari la jumatatea anului 2021, si la 3 miliarde dolari, estimari pentru 2022, potrivit GlobeNewswire. Sumele uriase cu care s-au vandut unele NFT-urile, cum ar fi proiectul "The Merge” creat de artistul digital Pak sau celebrele creatii digitale ale Bored Ape Yacht Club, de ordinul a zeci de milioane de euro, au atras atentia publicului asupra acestor "averi digitale”. Insa oricine are in buzunar cateva zeci de euro poate crea un NFT.

In esenta, NFT-urile permit reprezentarile digitale a articolelor individuale, acestea pot elimina intermediarii si pot conecta creatorii de continut direct cu publicul, oferind certificate de autenticitate generate de blockchain pentru activele digitale. Astfel, conceptul de NFT are potentialul de a schimba drastic peisajul crypto si artistic.

Cresterea exponentiala a pietei NFT-urilor a atras atentia unor celebritati precum Grimes, Eminem, Jay-Z sau Cristiano Ronaldo care au dat sume de ordinul milioanelor de euro pe aceste creatii digitale. Cresterea exponentiala a preturilor a atras atentia investitorilor care dispun de sume mai mici, in speranta ca "dau lovitura” cu un NFT care ar putea deveni o avere considerabila in scurt timp.

Insa unde si cum sa cumperi NFT-uri? Cum sa vinzi un NFT si ce mod de vanzare este cel mai bine sa alegi? Si, mai ales, cum poti crea propriul NFT, cat costa "productia acestuia” si unde il poti vinde?

NFT-urile nu pot fi duplicate si pot fi usor autentificate

NFT-urile sunt active digitale unice care reprezinta obiecte din lumea reala si digitala, precum: arta, muzica, teren virtual, obiecte de colectie, videoclipuri, fotografii si alte produse creative. In lumea digitala, acestea pot fi cumparate si vandute ca orice alta proprietate, fara a avea o forma tangibila proprie. NFT-urile sunt unice, limitate in cantitate si valoroase datorita deficitului lor. Ele nu pot fi duplicate si pot fi usor autentificate. NFT-urile pot fi vazute ca o dovada a autenticitatii, dar si ca certificarea dreptului de proprietate pentru activele virtuale sau fizice inregistrate pe blockchain.

Cele mai proeminente cazuri potentiale de utilizare a NFT urilor sunt pentru: arta digitala, obiectele de colectie in jocuri, muzica, moda, sport, mediul academic, finante descentralizata (DeFi), tokenizarea obiectelor din lumea reala, licente si certificari, brevete, documentatie si altele. In plus, NFT urile mai pot fi folosite si pentru a urmari metadatele, pentru a imbunatati tehnologia biletelor de evenimente si chiar pentru a transforma industria imobiliara.

Care este motivul pentru care oamenii platesc milioane de euro pentru NFT-uri

Majoritatea ar putea spune ca ideea de a cumpara un PNG sau a un GIF pentru mii sau milioane de dolari pare irationala. Cu toate acestea, unii oameni sunt dispusi sa cheltuiasca sume uriase de bani pe ceva ce ar putea vedea cu usurinta si descarca gratuit de pe internet. De ce?

Un raspuns ar fi faptul ca NFT-urile leaga direct capitalul social si financiar in ceea ce priveste dezvoltarea retelei de relatii intre oameni si demonstrarea apartenentei la o anumita comunitate. Informatiile inregistrate permanent pe blockchain contin autentificare incorporata. In esenta, le permite creatorilor de continut sa-si autografeze in mod digital NFT-urile si ofera publicului ocazia de a intra in contact cu artistii, de a detine arta lor preferata si de a se alatura comunitatii. Intrucat NFT-urile sunt denumite Investment-as-a-Status, cumpararea lor este considerata una dintre cele mai eficiente cai de maximizare a capitalului social, prin formarea mai multor legaturi si obligatiuni in spatiul crypto.

Cand colectionarii cumpara un NFT, ei cumpara ceva unic si rar, chiar daca o imagine sau o piesa muzicala a fost distribuita online de sute de ori.

Unde putem cumpara NFT-uri?

In industria criptomonedelor exista o multime de piete care au optiunea de a cumpara si vinde tokenurile non-fungibile. Cu toate acestea, nu toate functioneaza la fel. Diferentele dintre pietele NFT includ diversi factori precum: tipurile de standarde si formate de fisiere necesare, accesibilitatea platformei, pretul crearii unui NFT si alte detalii care ar putea fi importante mai mult pentru creatorii de continut decat pentru cumparatori.

Chiar daca fiecare piata NFT functioneaza diferit, majoritatea au o gama larga de NFT-uri de cumparat. In acelasi timp, cumparatorii aleg piata in functie de tipul de NFT pe care doresc sa-l cumpere.

Tipuri de platforme de unde ai putea cumpara un NFT

 • Platforme generale: Acestea se refera la cateva piete mari din industria crypto, care pretind ca gazduiesc orice colectie NFT, de la arta si sport pana la carti de schimb si realitate virtuala (VR)
 • Platforme de tip Invite-only: Aceste piete sunt preferate de cei care sunt interesati sa cumpere operele de arta digitale unice. Aceste servicii sunt mai selective in privinta artistilor. Pentru a incepe a vinde NFT-uri pe acest tip de platforma, creatorii trebuie sa trimita un formular de cerere, criteriile de selectie sunt stricte, iar perioada de asteptare pentru decizia expertilor este foarte lunga
 • Platforme de gaming: Aceste platforme au obiectele lor unice de colectie care pot fi vandute pe o piata NFT sau pot fi schimbate intre jucatori
 • Platforme de sport: Sporturile reprezinta, de asemenea, o mare parte din vanzari. Colectionarii pot cumpara unele momente memorabile ale unui meci sub forma de NFT
 • Platforme de nisa: Aceste platforme sunt dedicate unei anumite colectii sau a unui tip de NFT

Atunci cand s-a ales o colectie dorita si o platforma de unde sa cumpere, colectionarii trebuie sa creeze un cont. Inainte de a face acest lucru, ei vor trebui sa-si conecteze portofelele cripto la platforma NFT aleasa. Membrii comunitatii cripto au nevoie de portofele pentru: a folosi serviciile blockchain, a accesa diverse platforme, a efectua tranzactii si pentru a-si gestiona soldurile.

Inainte de a configura un portofel cripto, este esential ca utilizatorul sa se asigure ca portofelul se potriveste cu crypto-moneda pe care intentioneaza sa o foloseasca. Majoritatea NFT-urilor sunt bazate pe Ethereum si accepta criptomoneda nativa Ether ca metoda de plata, iar cea mai mare si mai cunoscuta platforma este opensea.io.

OpenSea este o piata descentralizata care este specializata in tranzactionarea activelor digitale (NFT) si este construita pe tehnologia blockchain pe partea superioara a retelei Ethereum.

In plus, opensea.io este considerata prima si cea mai mare piata de jetoane nefungibile si jetoane semifungibile.

Cum sa faci un NFT pe Opensea.io

Inainte de a incepe pasii acestui tutorial sau ghid realizat de cafeconcriptos.com si pentru a nu-l face atat de extins, avertizam ca trebuie sa folosim portofel digital Metamask, foarte popular pentru ca este folosit pentru un numar mare de site-uri web de aplicatii DeFi bazate pe Ethereum.

Presupunand ca avem deja instalat si configurat portofel digital Metamask, trebuie sa mergem la site-ul web al opensea.io si sa va inregistrati direct, apasand butonul utilizator sau butonul portofel . Pentru acest caz practic, vom alege sa apasam butonul portofel, deoarece se presupune ca portofelul a fost deja creat si configurat.

Odata ce a fost conectat portofelul Metamask la OpenSea.io, vom avea unul cont de utilizator inregistrat pe platforma mentionata. Si, in consecinta, trebuie sa configuram respectivul cont de utilizator prin intermediul Butonul de profil. In acest moment, ne ramane doar sa continuam sa incarcam creatia noastra sau activul digital (audio, imagine, fisier video sau model 3D) pe care le dorim converti intr-un NFT. Pentru a face acest lucru, trebuie sa apasam tasta Butonul de creare in meniul de sus si completati (sau modificati) campurile solicitate:

 • Incarcati material digital
 • Numele activului digital (Nume)
 • Link extern
 • Descriere
 • Numele colectiei (colectia)
 • Livra: Numarul de copii originale ale NFT-ului generat.
 • Blockchain: Selectati Polygon pentru a genera NFT gratuit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani