Grid star
criptomonede

COMISIA PENTRU VALORI MOBILIARE DIN SUA DA IN JUDECATA PLATFORMA CRIPTO COINBASE - Acuzatiile SEC: "A castigat miliarde de dolari facilitand ilegal cumpararea si vanzarea de valori mobiliare - criptoactive”

Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare a Statelor Unite (SEC) a anunțat intr-un comunicat ca a intentat un proces impotriva Coinbase, cea mai mare bursa cripto din SUA, acuzand-o ca opereaza ilegal fara a fi inregistrata la autoritatile de reglementare.

Gilda Popa

Intr-o plangere depusa la Curtea Federala din Manhattan, SEC a afirmat ca, incepand cel putin din 2019, Coinbase a functionat ca un exchange nereglementat prin efectuarea de tranzactii cu criptomonede, evitand astfel reglementarile privind raportarea informatiilor menite sa protejeze investitorii.

SEC a subliniat, de asemenea, ca platforma Coinbase a functionat ca un intermediar nereglementat prin intermediul Coinbase Prime, care directioneaza ordinele catre platforma Coinbase si alte platforme, si Coinbase Wallet, care permite investitorilor sa-si acceseze lichiditatile in afara platformei. Agentia federala mai sustine ca cel putin 13 cripto-active disponibile pentru clientii Coinbase au fost considerate ”valori mobiliare - criptoactive” de catre autoritatea de reglementare. Aceste active includ criptomoneda SOL a retelei Solana, Cardano si Filecoin, care functioneaza pe blockchainul Protocol Labs.

Cum justifica SEC plangerea in instanta

"Conform plangerii SEC, cel putin din 2019, Coinbase a castigat miliarde de dolari facilitand in mod ilegal cumpararea si vanzarea de valori mobiliare - criptoactive. SEC sustine ca platforma Coinbase impleteste serviciile traditionale ale unei burse, ale unui broker si ale unei agentii de compensare fara a fi inregistrat vreuna dintre aceste functii la Comisie, asa cum prevede legea. Prin aceste servicii neinregistrate, Coinbase actioneaza in felul urmator:

  • Ofera servicii de tranzactionare si reuneste ordinele (n.r. de vanzare-cumparare) pentru valori mobiliare ale mai multor cumparatori si vanzatori, folosind metode prestabilite, nediscretionare, in baza carora astfel de ordine functioneaza;

  • Se angajeaza in activitatea de efectuare a tranzactiilor cu valori mobiliare pentru conturile clientilor Coinbase;

  • Ofera facilitati pentru compararea datelor cu privire la termenii de decontare a tranzactiilor cu titluri de active cripto, serveste ca intermediar in decontarea tranzactiilor cu titluri de active cripto de catre clientii Coinbase si actioneaza ca depozitar de valori mobiliare”, se arata in comunicatul de presa transmis de SEC.

SEC acuza Coinbase ca nu a protejat investitiile clientilor conform legislatiei SUA

Astfel, argumenteaza SEC in plangerea depusa in instanta, esecul Coinbase de a se inregistra conform reglementarilor in vigoare i-a lipsit pe investitori de protectii semnificative, inclusiv inspectia efectuata de SEC, cerintele de pastrare a evidentelor si garantii impotriva conflictelor de interese, printre altele.

SEC mai sustine ca holdingul Coinbase, Coinbase Global Inc. (CGI), este o persoana juridica aflata in pozitia de a controla Coinbase si, prin urmare, este, de asemenea, raspunzatoare pentru anumite incalcari ale legislatiei pentru care este acuzata platforma Coinbase.

De asemenea, SEC sustine ca, din 2019, Coinbase a oferit valori mobiliare neinregistrate prin programul sau de staking-as-a-service, care permite clientilor sa obtina profituri din mecanismele „dovada mizei” ale anumitor blockchain-uri – prin intermediul Coinbase.

"Pretindem ca platforma Coinbase, in pofida faptului ca era supusa legilor privind valorile mobiliare, a combinat si a oferit ilegal seervicii de exchange, de broker si de agentie de compensare. In alte sectoare ale pietelor de valori mobiliare (n.r. supuse controlului SEC), aceste functii sunt separate. Aceste lucruri ii priveaza pe investitori de protectii critice care previn frauda si manipularea si ofera garantii impotriva conflictelor de interese. In plus, Coinbase nu si-a inregistrat niciodata programul de staking-as-a-service, asa cum prevad legile care reglementeaza valorile mobiliare, privand din nou investitorii de o serie de protectii”, a declarat presedintele SEC, Gary Gensler. 

Actiunile Coinbase au inregistrat o scadere de 15,9% in premarket, dupa ce SEC a depus plangerea. SEC a dat in judecata Coinbase, la o zi dupa ce a depus acuzatiile impotriva Binance, cea mai mare platforma de exchange cripto din lume.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani