Grid star
criptomonede

"ASUL DIN MANECA” LUI SAM BANKMAN-FRIED AJUNGE PE MASA PROCURORILOR FEDERALI - Autoritatile din Bahamas anunta, la 6 saptamani de la izbucnirea scandalului FTX, unde se afla 3,5 miliarde dolari din activele bursei cripto

Comisia pentru Valori Mobiliare din Bahamas (SCB) anuntat joi, 29 decembrie, ca a preluat controlul asupra activelor digitale in valoare de 3,5 miliarde de dolari ale bursei cripto FTX Digital Markets inca din 12 noiembrie, imediat dupa ce compania a intrat in procedura de faliment. Potrivit comunicatului institutiei, decizia a fost luata chiar la sfatul fondatorului si fostului CEO al FTX, Sam Bankman-Fried (foto centru), care a avertizat Comisia cu privire la riscul de "risipire iminenta” a banilor clientilor. Aceasta in contextul in care hackerii au furat peste 370 milioane dolari de pe platforma FTX, profitand de haosul creat in ziua in care aceasta a intrat in faliment.

Gilda Popa

Autoritatile de reglementare din Bahamas spun ca activele digitale ale bursei cripto falimentare FTX sunt tinute in custodie, cu intentia de a le returna investitorilor fraudati.

Destul de interesant, noteaza Bloomberg, confiscarea respectivelor active digitale a fost efectuata pe 12 noiembrie, la o zi de la declansarea procedurii de faliment, in urma sfaturilor lui Bankman-Fried, potrivit comunicatului transmis joi, 29 decembrie de Comisia pentru Valori Mobiliare din Bahamas (SCB). Fostul CEO al FTX ar fi avertizat SCB cu privire la "risipirea iminenta” a fondurilor clientilor care ar avea loc daca nu ar fi luate masuri. Insa anuntul oficial cu privire la sechestrarea activelor in valoare de 3,5 miliarde dolari a fost comunicat public abia la circa 6 saptamani de la izbucnirea scandalului FTX.

Aceasta in contextul in care Sam Bankman-Fried (SBF) asteapta sa se prezinte in fata instantei federale pe 3 ianuarie. Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor saptamana trecuta, fosta sa iubita, Caroline Ellison, care a ocupat pozitia de director general al Alameda Research - fondul speculativ al "suveicii financiare” create de SBF - a facut dezvaluiri care il incrimineza pe Bankman-Fried in fata procurorilor federali. Bunurile au fost sechestrate pe 12 noiembrie, potrivit Bloomberg.

Bankman-Fried a avertizat autoritatile din Bahamas sa "ia masuri” pentru a salva activele digitale ale FTX

"Pe baza informatiilor furnizate de Sam Bankman-Fried Comisiei cu privire la atacurile cibernetice care a avut loc pe sistemele FTXDM (n.r. pe 11 noiembrie 2022, imediat dupa declansarea procedurii de faliment), in contextul accesului restrictionat al angajatilor FTXDM la AWS-ul sau sistemele FTX, precum si pe baza altor informatii disponibile, Comisia a stabilit ca exista un risc semnificativ de disipare iminenta a activelor digitale aflate in custodia sau controlul FTXDM, cu riscul de a crea un prejudiciu companiei, clientilor si creditorilor.

Drept urmare, in exercitarea competentelor sale de reglementare, Comisia a solicitat si a obtinut o hotarare judecatoreasca de salvgardare a activelor digitale detinute de sau aflate in custodia sau controlul FTXDM sau a directorilor sai prin transferul activelor in portofele digitale securizate sub controlul exclusiv al Comisiei. In consecinta, la 12 noiembrie 2022, Comisia, in exercitarea competentelor sale ca autoritatea de reglementare care actioneaza sub autoritatea unui ordin emis de Curtea Suprema din Bahamas, a efectuat directionarea transferului tuturor activelor digitale aflate sub custodia sau controlul FTXDM sau al directorilor companiei, evaluate la peste 3,5 miliarde USD, pe baza preturilor de piata la momentul transferului, catre portofele controlate de Comisie, pentru pastrare.

In timp ce anumite protocoale ale unor retele de tip blockchain pot necesita arderea tokenurilorr vechi si extragerea simultana a tokenurilor noi pentru efectuarea transferului, in anumite cazuri, procesul a implicat crearea unor tokenuri suplimentare. Pentru a promova protectia si securitatea activelor detinute de Comisie pentru clientii si creditorii FTXDM, pasii de mai sus au fost efectuati in baza unui ordin de sigilare solicitat de Comisie si acordat de Curtea Suprema din Bahamas la 16 noiembrie 2022”, se arata in comunicatul Comisiei pentru Valori Mobiliare din Bahamas (SCB)

Reamintim ca, la doar cateva ore dupa declararea falimentului FTX, hackerii au furat active digitale in valoare de 372 de milioane de dolari de pe platforma cripto, profitand de vulnerabilitatile operationale create in acest context. S-a raportat ca peste jumatate din suma de 700 de milioane de dolari a fost retrasa de pe bursa cripto FTX – iar decizia prudenta luata de SCB a impiedicat, probabil, evaporatea mai multor active ale colosului cripto aflat in faliment, arata CryptoPotato.

Fondurile detinute in prezent intr-un portofel digital apartinand SCB vor fi returnate proprietarilor respectivi, potrivit comunicatului de presa transmis de autoritatea din Bahamas.

Banii care urmeaza sa fie returnati investitorilor, la discretia Curtii Supreme din Bahamas

"Activele digitale transferate la 12 noiembrie 2022 […] sunt detinute de Comisie in mod temporar, pana in momentul in care Curtea Suprema din Bahamas va cere Comisiei sa le livreze clientilor si creditorilor care le detin sau lichidatorilor, pentru a fi administrati conform legislatiei care reglementeaza insolventa si administrarea masei credale in beneficiul clientilor si creditorilor FTXDM”, se arata in comunicatul autoritatilor din Bahamas citat de Bloomberg.

SCB a subliniat, de asemenea, ca va continua propria investigatie asupra prabusirii FTX Digital Markets si a FTX in sine. Ancheta se refera in mod special la relatia dintre FTXDM si fondul speculativ Alameda Research, compania de fonduri speculative cu rol-cheie in "suveica financiara” creata de Bankman-Fried, care ar fi "drenat” fondurile investitorilor inaintea falimentului brusc al FTX, din noiembrie.

Miscarea SCB va aduce, fara indoiala, o oarecare masura de usurare pentru investitorii locali FTX, deoarece CEO-ul interimar al FTX – John Ray III – a declarat anterior ca clientii internationali riscau sa-si piarda un procent mai semnificativ din fonduri decat investitorii de retail cu resedinta in SUA.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani