Grid star
criptomonede

"BAIE DE SANGE” PE PIATA CRIPTO DUPA "THE MERGE” - Ether pierde aproape 25% din valoare dupa tranzitia la protocolul PoS si trage in jos preturile activelor virtuale

Criptomoneda nativa a blockchainului Ethereum, Ether (ETH), continua sa se deprecieze cu repeziciune dupa ce reteaua a anuntat succesul tehnic "The Merge” (n.r. „Fuziunea”), actualizarea care a dus la tranzitia de la mecanismul de consens Proof-of-Work (PoW) la Proof-of-Stake (PoS). Piata cripto s-a confruntat luni, 19 septembrie, cu lichidari masive, de cel putin 400 milioane dolari in prima parte a zilei, iar criptomonedele majore au intrat pe un puternic trend descendent.

Gilda Popa

Investitorii au inceput saptamana intr-un ton pesimist, antrenand intreaga piata cripto intr-o "baie de sange” dupa lichidarile masive ale detinerilor cripto din prima parte a zilei de luni. Asa cum a relatat Lumea Banilor saptamana trecuta, in doar cateva minute de la succesul "The Merge” de joi, 15 septembrie, pretul ETH a intrat pe un trend de depreciare, s-a accelerat in urmatoarele 24 de ore, cele care au urmat "Fuziunii”. Vineri, 16 septembrie, Ether s-a tranzactionat sub pragul de 1500 dolari, in scadere cu circa 8% in doar 24 de ore.

ETH a intrat in weekend la aproximativ 1.450 dolari, pentru ca in prima zi a saptamanii sa se deprecieze pana in jurul valorii de 1300 dolari, echivalentul unei scaderi de 25% in ultimele 7 zile si de peste 10% in ultimele 24 de ore. Intr-o singura zi, volumul "exit-urilor” investitorilor cripto a atins 400 milioane dolari. Peste 120.000 de comercianti si-au vazut pozitiile distruse, iar cele mai mari lichidari au loc pe BitMEX – in valoare de 10 milioane dolari, potrivit datelor disponibile pe platforma de tranzactionare Coinglass.

"Scenariul roșu” s-a extins pe intreaga piata cripto

"Scenariul rosu” s-a extins pentru intreaga piata cripto, iar Bitcoin a scazut sub pragul de 19.000 dolari, echivalentul unei deprecieri saptamanale de 15% si zilnice de circa 7%.

Cardano, Polkadot, Shiba Inu si Polygon au scazut, de asemenea, cu pana la 10%, iar criptomonedele cu capitalizare de piata mica si mijlocie au intrat in acelasi trend descendent - Uniswap, NEAR, Litecoin si Chainlink inregistrand pierderi cu doua cifre.

Valoarea globala a pietei cripto a scazut cu 60 de miliarde de dolari in ultimele 24 de ore, la putin peste 900 de miliarde dolari pe CoinMarketCap. Aceste miscari negative ale preturilor vin inaintea cresterilor ratelor dobanzii asteptate de la bancile centrale din SUA si UE saptamana aceasta.

Administratia Biden vrea reglementari severe pentru piata cripto

Intre timp, cele mai recente rapoarte ale Departamentului de Trezorerie al SUA, pubicate vineri, 16 septembrie, nu au clarificat ce vor face Administratia Biden si autoritatile de reglementare cu privire la activele digitale. Dupa cum a relatat CoinDesk, guvernul federal ramane ingrijorat de potentialele riscuri si vulnerabilitati ale platformelor de tranzactionare cripto.

Au trecut sase luni de la primul anunt al presedintelui Biden privind reglementarea sectorului criptomonedelor, "dar acest cadru nu pune in miscare nimic major”, a scris analistul senior de piata Oanda Edward Moya.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani