Grid star
criptomonede

PIATA CRIPTO REVINE FULGERATOR PE VERDE – Analistii explica ce evenimente propulseaza din nou "locomotiva” Bitcoin si cat va dura noul raliu

Piata cripto revine puternic pe verde pentru prima data in ultimele saptamani, aducand valoarea globala a activelor digitale inapoi la nivelul de peste 1.000 miliarde (un trilion) dolari. Bitcoin (BTC) a recuperat pragul crucial de 20.000 dolari si a impulsionat alte criptomonede sa creasca. Ether (ETH) si Dogecoin (DOGE) sunt "vedetele absolute” ale noului val "bull market”, cu o crestere de circa 20%, respectiv 25% in raport cu ultimele sapte zile. Analistii dezvaluie ce se afla in spatele noului impuls pe piata cripto si, important, daca trendul "pe plus” va dura.

Gilda Popa

Preturile criptomonedelor au crescut incepand de miercuri dupa-amiaza si continuand pe plus joi, 27 octombrie, sustinute de performanta Bitcoin de a depasi pragul de 20.000 dolari, nivel crucial, asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul acestei saptamani. Ether, criptomoneda nativa a blockchainului Ethereum a atins, joi, cel mai inalt nivel de la actualizarea "The Merge” din septembrie , crescand cu aproape 20% in raport cu ultimele 7 zile, pana la un maxim de aproape 1600 dolari in noaptea de miercuri spre joi (ora Romaniei).

"The Merge” a marcat tranzitia de la mecanismul de consens Proof-of-Work (PoW) la Proof-of-Stake (PoS). Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, intreaga comunitate cripto se astepta ca pretul ETH sa creasca dupa reusita tranzitiei la PoS a intregii retele, insa "raliul” criptomonedei s-a lasat asteptat vreme de mai bine de o luna. (foto 2)

Ce spun analistii despre actuala performanta a pietei cripto

Valoarea globala a pietei cripto a revenit joi peste pragul de 1 trilion de dolari, cu un plus de aproximativ 5% in ultimele 24 de ore, conform datelor CoinMarketCap.

Analistii explica motivele acestui neasteptat raliu, in conditiile in care piata a stagnat in ultima luna.

Indicele dolarului american, un instrument care urmareste dolarul in raport cu un cos de alte valute mondiale, a inregistrat o scadere semnificativa pe termen scurt de la inceputul saptamanii, desi se afla in continuare la un maxim al ultimilor 20 de ani, potrivit CoinTelegraph. Deoarece piata cripto si piata traditionala de actiuni au devenit invers corelate cu dolarul in ultimele luni, o miscare in jos a monedei SUA duce adesea la o crestere a pretului activelor de risc, dar si a aurului, comenteaza expertii consultati de cryptobriefing.com.

Opinia este impartasita de analistii citati de CoinTelegraph, care arata ca "taurii cripto” sunt gata sa speculeze orice slabiciune a dolarului american, aducand Bitcoin la un nivel mai ridicat de corelatie cu fluctuatia pretului aurului.

"Bitcoin are acum o corelatie cu aurul de aproximativ 0,50, in crestere fata de 0 la mijlocul lunii august”, a dezvaluit saptamana aceasta firma de tranzactionare Barchart, potrivit CoinTelegraph.

Desemnarea noului premier al Marii Britanii a declansat un val de optimism pe piete

De asemenea, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a sugerat marti ca guvernul ar putea emite mai multe obligatiuni de trezorerie pe termen scurt pentru a imbunatati rezistenta pietei. Acest lucru ar creste probabil lichiditatea in dolari americani, o alta masura care pare sa fie corelata cu piata cripto. Cand exista mai multa lichiditate in sistemul financiar, criptoactivele tind sa se redreseze.

Un alt motiv ar fi rapoartele financiare ale companiilor cripto privind castigurile din al treilea trimestru, intre care gigantii Coinbase si Microstrategy, care au raportat profit, ceea ce a creat un sentiment pozitiv in comunitatea cripto, conform expertilor citati de livemint.com.

Bitcoin a avut un salt din cauza cererii crescute din partea investitorilor institutionali care doresc sa-si sporeasca detinerile inainte de urmatoarea crestere a pretului. Ether se afla la cel mai inalt punct de la The Merge, fiind impulsionat si de schimbarea premierului in Regatul Unit. Rushi Sunak, desemnat pentru portofoliul de sef al Guvernului, a semnalat un angajament ferm fata de redresarea economica, lucru care va avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare globale in urmatoarele saptamani. In plus, IPC al Regatului Unit pentru octombrie va fi anuntat pana la jumatatea lunii noiembrie, iar decizia FED FOMC privind rata dobanzii va avea, de asemenea, un impact asupra preturilor in urmatoarele luni”, a declarat pentru livemint.com Mahin Gupta, fondatorul platformei de infrastructura pentru portofelul digital Liminal.

Este probabil ca impulsul pietei sa continue si in viitorul apropiat, spune si Edul Patel, CEO si co-fondator al Mudrex, care reitereaza ideea ca pozitia noului premier fata de activele digitale ar putea duce la claritatea reglementarilor in Marea Britanie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani