Grid star
criptomonede

PROCURORII FEDERALI IL ACUZA PE BANKMAN-FRIED DE INFLUENTAREA MARTORILOR PRIN MESAJE CRIPTATE – Document: "Stergerea automata a comunicatiilor FTX si Alameda de pe aplicatiile Slack si Signal a impiedicat ancheta”

Departamentul de Justitie al SUA sustine ca Sam Bankman-Fried (foto), co-fondatorul bursei cripto FTX, a incercat sa influenteze prin intermediul Signal marturia fostilor sai angajati, care urmeaza a fi audiati in procesul in care fostul multimiliardar este acuzat de frauda si spalare de bani. Procurorii federali au cerut instantei sa dispuna interzicerea accesului lui Bankman-Fried la orice tip de software de mesagerie criptata, aratand ca tentativa sa de a lua legatura cu unul dintre angajatii-cheie este "deosebit de ingrijoratoare”.

Gilda Popa

Potrivit unui document depus vineri, 27 ianuarie, de procurori la tribunalul federal din New York, Bankman-Fried i-a trimis un mesaj pe Signal unui om-cheie din FTX US, cerandu-i sa se reconecteze si sa "regleze lucrurile unul cu celalalt”, relateaza CNBC.

Anchetatorii i-au scris judecatorului Lewis Kaplan, cerandu-i sa modifice conditiile cautiunii lui Sam Bankman-Fried pentru a include interzicerea comunicarilor private cu actualii si fostii angajati ai FTX si Alameda Research.

Solicitarea Departamentului de Justitie (DOJ) vine dupa ce Bankman-Fried ar fi contactat cel putin un angajat al bursei cripto aflata in faliment– identificat ca fiind Ryne Miller, actualul consilier general al FTX US.

"Mi-ar placea foarte mult sa ne reconectam si sa vedem daca exista o modalitate de a avea o relatie constructiva, de a ne folosi unul pe celalalt ca resurse atunci cand este posibil, sau cel putin de a regla lucrurile unul cu celalalt”, ii spunea lui Miller Bankman-Fried, potrivit documentului depus in instanta de DOJ, noteaza CoinDesk.

Anchetatorii arata ca fostii subordonati ai inculpatului sunt "vulnerabili la intimidare”

Procurorii au cerut judecatorului Kaplan sa-l impiedice pe Bankman-Fried sa foloseasca "orice aplicatie care permite apeluri sau mesagerie criptata sau efemera, inclusiv, dar fara a se limita la Signal”.

In scrisoarea lor catre instanta, anchetatorii arata ca Bankman-Fried a folosit aplicatia Signal pentru a lua legatura cu Miller, precum si cu alti actuali si fosti angajati ai FTX – despre care procurorii spun ca "acesti oameni care pana de curand erau subordonatii inculpatului pe care ii supraveghea si compensa financiar sunt, prin urmare, cei mai vulnerabili la intimidare” .

Documentul depus in instanta arata ca mesajul lui Bankman-Fried a fost o incercare "subtire” de a "influenta potentiala marturie a lui Miller”, pe care au descris-o ca fiind "deosebit de ingrijoratoare”, avand in vedere cunostintele de prima mana ale acestuia despre comportamentul lui Bankman-Fried in timpul prabusirii FTX.

"Miller] a participat la comunicarile pe Signal si Slack cu inculpatul si cu un mic grup de persoane din interiorul companiei in timpul evenimentelor relevante din noiembrie 2022”, au spus procurorii.

"In acele mesaje, printre altele, (Bankman-Fried) a dat instructiuni pentru lichidarea investitiilor Alameda pentru a satisface retragerile clientilor FTX si a indicat ca a transferat aproximativ 45 de milioane de dolari din fondurile Alameda catre FTX US pentru a umple o gaura aparenta pe hartie in soldul FTX US”

Fosta iubita a lui Bankman-Fried a dat informatii-cheie procurorilor

De asemenea, procurorii i-au mai spus judecatorului Kaplan ca marturia fostului CEO al Alameda Research, Caroline Ellison, a aratat ca Bankman-Fried a folosit in mod intentionat stergerea automata a mesajelor transmise pe Slack si Signal pentru comunicatiile de serviciu, deoarece stia ca "multe cazuri juridice se bazeaza pe documente si este mai dificil sa construiesti un caz legal daca informatiile nu sunt scrise sau pastrate”.

"De fapt, stergerea automata a comunicatiilor FTX si Alameda de pe aplicatiile Slack si Signal a impiedicat ancheta Guvernului. Potentialii martori au descris conversatiile ca fiind relevante si incriminatoare, insa acestea au fost deja sterse automat din cauza setarilor implementate la indrumarea inculpatului”, au spus procurorii.

Ellison, care este si fosta iubita a lui Bankman-Fried, pledeaza vinovat in cazul FTX – Alameda Research pentru multiple acuzatii de frauda si coopereaza cu procurorii americani pentru a construi pledoaria anchetatorilor impotriva lui Bankman-Fried.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani