Grid star
criptomonede

BATALIE JURIDICA PE PORTOFELUL LUI SATOSHI NAKAMOTO - Craig Wright si Ira Kleiman disputa cei 1,1 milioane de Bitcoin, in valoare de peste 66 de miliarde de dolari

Procesul Ira Kleiman vs. Craig Wright a inceput luni, 1 noiembrie, la Miami, iar miza acestuia este uriasa: cei 1,1 milioane de bitcoini care se presupune ca se afla sub controlul misteriosului creator (sau creatori) al Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Wright este un informatician australian care a sustinut ca el este adevaratul Satoshi Nakamoto in 2016, dar Kleiman spune ca raposatul sau frate David, un prieten al lui Wright, a fost co-creatorul Bitcoin si are dreptul la o parte din portofelul digital al lui Nakamoto.

Un proces civil care se disputa la Tribunalul Districtului din Sud al statului american Florida, ar urma sa stabileasca cine este persoana reala din spatele pseudonimului fondatorului Bitcoin scrie fortune.com.

Kleiman vs. Wright: De ce merg in instanta?

Inainte de a detalia teoriile identitatii lui Satoshi Nakamoto, iata care sunt informatiile de baza referitoare la cazul care se disputa in instanta din Miami.

In 2016, Craig Wright a sustinut ca este Satoshi Nakamoto, creatorul anonim al Bitcoin. Wright pretinde ca este singurul creator al Bitcoin, ceea ce l-ar indreptati sa revendice suma uriasa de 1,1 milioane de Bitcoin, in valoare de peste 66 de miliarde de dolari din portofelul digital al acestuia.

Cu toate acestea, versiunea lui Ira Kleiman arata ca Wright nu a lucrat singur si ca regretatul frate al lui Ira Kleiman, David (un prieten vechi al lui Wright), a fost co-fondator Bitcoin. Prin urmare, sustin avocatii lui Kleiman, acesta are dreptul la jumatate din suma de 1,1 milioane de Bitcoin pe care se presupune ca o controleaza Craig Wright. Instanta urmeaza sa stabileasca daca Wright si David Kleiman aveau un parteneriat existent, asa cum se sustine, care acopera intreaga perioada in care Wright ar fi lucrat la Bitcoin si la cartea alba a Bitcoin, precum si la compania lor comuna, W&K Info Defense Research, LLC. .

Astfel, desi judecatorii nu vor stabili in mod specific daca Craig Wright este Satoshi, este foarte putin probabil ca procesul sa se poata incheia fara o examinare in amanuntime a afirmatiilor formulate de Wright.

Procesul a fost intentat pentru prima data in 2018, cu numeroase intarzieri si esecuri, ceea ce inseamna ca procesul propriu-zis a inceput abia luni, 1 noiembrie 2021.

Avocatii lui Kleiman incearca sa stabileasca o cronologie reala care sa lege fostul parteneriat al lui David Kleiman si Craig Wright, documentele prezentate curtii care dezvaluie ca Wright s-a referit la Kleiman ca partener pana la moartea acestuia din urma in 2013. Dupa moartea lui Kleiman, Wright a inceput sa se disocieze de parteneriat si sa revendice intreaga suma, dar si identitatea lui Satoshi Nakamoto. In plus, avocatul lui Kleiman, Kyle Rosche, a declarat instantei ca, dupa ce a fost intentat dosarul civil in 2018, Wright ar fi inceput sa nege ca un parteneriat intre el si David Kleiman a existat vreodata.

Ce se stie despre accesul la portofelul cripto al lu Satoshi Nakamoto?

Chiar daca Kleiman incearca sa revendice o parte din fondurile lui Wright, exista un scepticism substantial din partea expertilor in criptomonede ca Wright este, de fapt, Satoshi Nakamoto. Acesta nu a facut public dovada ca are acces la portofelul lui Nakamoto, ceea ce nu face decat sa-i incurajeze pe detractori. Si exista acuzatii mai vechi ca dovezile pe care le prezinta pentru a-si revendica identitatea creatorului Bitcoin sunt, de fapt, tentative de frauda.

Acest lucru ridica o intrebare: daca Kleiman castiga cazul, dar Wright nu este Satoshi (sau a pierdut accesul la portofel), va fi Kleiman in continuare in imposibilitatea de a accesa cei 1,1 milioane de bitcoini din centrul disputei?

Avand in vedere pretul Bitcoin de joi, de peste 61.000 de dolari, controlul asupra portofelului ar face ca posesorul sau sa fie a 15-a cea mai bogata persoana din lume, conform indicelui Billionaire de la Bloomberg. Aceasta suma este mai mare decat valoarea neta a membrilor familiei Walton, Carlos Slim si Charles Koch.

Cine este Satoshi Nakamoto?

Este intrebarea de 66 de miliarde de dolari pe care lumea cripto si-a pus-o de mai bine de un deceniu. Procesul civil Kleiman vs. Wright este cel mai aproape de a cumula simultan cele mai multe piese din acest intrigant puzzle. Chiar si alte nume majore din lumea criptomonedelor cred ca parteneriatul nu poate fi confirmat sau infirmat fara revelatia asteptata de toata comunitatea cripto: Cine este Satoshi Nakamoto?

Personajul Satoshi Nakamoto, a carui identitate nu a fost vreodata dezvaluita, a fost implicat in primele zile ale Bitcoin, relateaza investopedia.com, lucrand la prima versiune a software-ului in 2009. Comunicarea catre si dinspre Nakamoto a fost efectuata electronic, iar lipsa detaliilor personale si de background a insemnat ca era imposibil sa se afle identitatea reala din spatele numelui.

Cu toate acestea, implicarea lui Nakamoto in povestea Bitcoin s-a incheiat oficial in 2010. Ultima corespondenta pe care cineva a avut-o cu Nakamoto a fost intr-un e-mail catre un alt dezvoltator cripto, in care spunea ca "au trecut la alte lucruri”. Incapacitatea de a asocia o fata numelui a dus la speculatii semnificative cu privire la identitatea lui Nakamoto, mai ales ca intre timp criptomonedele au crescut ca numar, valoare, popularitate si notorietate.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani