Grid star
criptomonede

BRAZILIA TESTEAZA TERENUL PENTRU LEGALIZAREA BITCOIN – Aproape 50% dintre brazilieni cred ca tara lor ar trebui sa adopte bitcoin ca moneda oficiala

Precedentul creat de El Salvador, stat in care Bitcoin a devenit moneda oficiala din 7 septembrie 2021, „contamineaza” si alte state din America Latina. Astfel, potrivit unui studiu comandat de Sherlock Communications si realizat prin intermediul platformei Toluna, 48% dintre respondenti considera ca Brazilia ar trebui sa adopte Bitcoin. Cercetarea mentioneaza ca acelasi sentiment pro-bitcoin se ragaseste in Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Venezuela si Mexic.

Potrivit studiului citat de publicatia braziliana valorinveste.globo.com, 31% dintre brazilieni sunt de acord ca Bitcoin sa devina moneda oficiala, iar 17% sunt „foarte” de acord. Alti 30% dintre cetatenii acestei tari sunt rezervati cu privire la adoptarea criptomonedei, in timp ce 21% sunt impotriva ideii.

"Brazilienii au fost cei mai mari sustinatori ai adoptarii criptomonedelor din regiune. 56% dintre respondenti au sustinut abordarea El Salvador si 48% spun ca vor ca si Brazilia sa adopte oficial Bitcoin", arata studiul.

Cand au fost intrebati despre modul in care functioneaza piata criptomonedelor din Brazilia, 31% au spus ca tara a facut progrese, 35% au spus ca Brazilia e in urma fata de alte tari, 23% cred ca in cativa ani vor fi mult mai multi utilizatori si 4% considera ca acest lucru este un subiect care nu are viitor in statul sud-american.

In ce priveste principalele motive pentru investitiile in criptomonede, brazilienii mentioneaza: diversificarea investitiilor (55%), protectia impotriva inflatiei si a instabilitatii financiare (39%) si urmarea tendintei tehnologice (37%). Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin (92%), Ether (31%) si Litecoin (30%).

Brazilia are 1,4 milioane de utilizatori inregistrati de criptomonede

"NFT-urile (n.r. Non Fungible Tokens) emise in Brazilia permit oamenilor sa investeasca in produse cripto intr-un mod reglementat, permitand totodata si investitorilor mai conservatori sa incerce si investitii in criptomoneda.
Cele trei mari autoritati de reglementare din America Latina sunt Brazilia, Mexic si Columbia - tari care sunt deschise experimentarii si inovarii cu blockchain si criptomonede”, spune studiul, mentionand ca Brazilia are peste 1,4 milioane de utilizatori inregistrati de criptomonede si 21 de bancomate unde se pot face tranzactii cu aceste valute.

Obisnuiti cu crize economice, latino-americanii cred actuala criza ar putea creste interesul pentru criptomonede.

Astfel, 38% dintre cetatenii brazilieni spun ca actuala criza ii face mult mai interesati de piata cripto, in timp ce 37% se declara mai putin interesati de acest tip de activ. Pentru 15% factorul de criza nu face nicio diferenta, alti 4% spun ca ar fi mai putin interesati si 6% mult mai putin interesati.

Piata criptomonedelor continua sa creasca in America Latina

Mai mult decat atat, doar 12% dintre brazilienii chestionati in sondaj spun ca nu sunt interesati sa investeasca in criptomonede, o scadere brusca fata de un sondaj similar realizat in 2020, cand 33% au spus acest lucru.

Principalele motive invocate de brazilienii care spun ca au retineri in ce priveste investitiile in criptomonede sunt: preocuparea privind securitatea banilor (42%), temerile legate de instabilitatea valorii acestor monede virtuale (37%) si lipsa banilor de investit (33%).

Intrebati ce le-ar oferi mai multa incredere sa investeasca in aceasta clasa de active, acestia spun ca principalul factor este sa citeasca si sa inteleaga mai multe despre subiect (45%), urmat de accesul la platforme mai fiabile de tranzactionare (39%) si la platforme usor de utilizat, care nu necesita o multime de cunostinte specializate (36%).

Brazilia a atras investitori institutionali in criptomoneda prin reglementari mai „prietenoase”

Potrivit lui Luiz Eduardo Abreu Haddad, reprezentant al platformei digitale Cambiatus si consultant la Sherlock blockchain, piata criptomonedelor continua sa creasca in America Latina si aceasta tendinta va continua in anii urmatori.

"In Brazilia, reglementarile mai prietenoase (n.r. ale pietei cripto) au atras in sector investitori institutionali si corporatii. Experimentul din El Salvador ar putea deveni o referinta excelenta pentru tarile din America Latina cu privire la modul de a incorpora blockchain-ul si criptomonedele in economiile lor si de a genera bunastare pentru cetatenii lor", spune consultantul Sherlock blockchain.

El subliniaza ca, desi criptomonedele precum Bitcoin sunt deja bine cunoscute, exista, in general, o bariera in adoptatea oficiala a acestora, pentru ca marea majoritate a populatiei trebuie sa inteleaga mai bine modul in care functioneaza criptomonedele.

"Cunostintele care vizeaza piata cripto fac parte din educatia financiara in ansamblu. Multi oameni sunt interesati cand isi dau seama ca sunt valute virtuale care nu sunt create de guverne sau banci", mai spune Luiz Eduardo.

Sondajul realizat prin intermediul platformei Toluna (n.r. care realizeaza cercetari de marketing la nivel global - tolunacorporate.com) a intervievat 2.700 de persoane, cu varste peste 18 ani, in toate tarile chestionate (Brazilia, Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Venezuela si Mexic).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani