Grid star
criptomonede

"LOCOMOTIVA” BITCOIN PROPULSEAZA PIATA CRIPTO LA 1,5 TRILIOANE DOLARI – Cea mai puternica criptomoneda a atins 42.000 dolari, ridicand preturile altcoins. Ce a declansat noul raliu

Capitalizarea pietei cripto a atins 1,5 trilioane dolari la inceputul acestei saptamani, revenind la nivelul anterior „cutremurului” declansat de colapsul Terra-Luna din mai 2022. Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, acest eveniment de tip „lebada neagra” a declansat iarna cripto de anul trecut, cand criza de lichiditate a impins in faliment jucatori de top din industrie, un efect de domino care a culminat cu prabusirea gigantului FTX. Revenirea Bitcoin la nivelul de 42.000 dolari vine dupa un val de achizitii pe fondul unui sentiment de „panica” de a pierde momentul potrivit pentru a intra in trendul crescator al pietei, noteaza analistii citati de CoinDesk.

Gilda Popa

Bitcoin a atins un nou maxim anual de 42.000 de dolari, impingand capitalizarea de piata a tuturor criptomonedelor la peste 1,5 trilioane de dolari pentru prima data din mai 2022, cand prabusirea criptomonedei Terra (Luna) a „sters” circa 500 miliarde dolari din piata, marcand inceputul iernii cripto

Pariurile pe rate mai mici ale dobanzilor, anticiparea aprobarii ETF-urilor Bitcoin spot de catre Comisia pentru Burse si valori Mobiliare a SUA si „cumpararea in panica” au fost principalii catalizatori ai noului raloiu cripto, precizeaza analistii citati de CoinDesk.

Cea mai puternica criptomoneda a inregistrat o crestere de circa 10% in raport cu ultimele 7 zile – crestere declansata la finalul saptamanii trecute, cand, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, a „atacat” pragul de 40.000 dolari, pentru ca incepand de luni dupa-amiaza (n.r. marti dimineata, dupa ora Romaniei) sa urce rapid catre 42.000 dolari.

Celelalte criptomonede din top 10, dupa capitalizarea de piata, au urmat acest trend crescator, incepand cu Ether (ETH) care a atins pragul de 2.200 dolari (un plus de circa 9% in raport cu ultimele 7 zile), Solana (SOL) la pragul de 60 dolari (un plus de 8% in ultima saptamana) si cu XRP la un nivel relativ constant. De asemenea, indicele pietei CoinDesk (CMI) – care urmareste performanta a aproximativ 200 de criptomonede – a crescut cu 4,2%.

 

"Motorul” care a alimentat cresterea Bitcoin

Cresterea Bitcoin este inca alimentata in principal de anticiparea unui fond tranzactionat la bursa de bitcoin (ETF) in SUA. Observatorii pietei asteapta o aprobare a acestor ETF-uri din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare si Burse (SEC) din SUA la inceputul lunii ianuarie 2024. Lansarea pe burse a ETF-urilor Bitcoin Spot ar putea aduce intrari de 14,4 miliarde dolari in primul an, potrivit Galaxy Research. Mediul macroeconomic sustine, de asemenea, cresterea pretului Bitcoin.

"Discutiile constructive din partea unor oficiali ai Fed, o slabire a dolarului si datele interne relativ solide au contribuit la propulsarea pietelor in weekend”, a declarat Alex Thorn, seful diviziei de cercetare la firma de investitii in active digitale Galaxy.

De asemenea, furnizorul de servicii de investitii cripto Matrixport a remarcat intr-un raport de luni nivelurile ridicate ale primei futures perpetue pe Bitcoin fata de pretul spot, sugerand ca investitorii s-au grabit sa parieze pe BTC de teama de a pierde (termen cunoscut ca FOMO – sau ”fear of missing out” - teama investitorilor de a pierde trendul pietei)

Contractele futures perpetue s-au tranzactionat la aproximativ 5-10% fata de pretul spot pentru cea mai mare parte a anului, care s-a extins la 10-15%, ajungand uneori la 20-30%, explica raportul.

"Acest lucru arata cumparaturi de panica initiate de investitorii care inchid short-uri sau cresc long-urile cu efect de levier”, au spus analistii Matrixport.

Investitorii nu dau vreun semn ca vor opri investitiile in fondurile cripto, conform ultimului raport privind fluxurile de fonduri de la managerul de active CoinShares. Saptamana trecuta s-au inregistrat alte intrari nete de 172 de milioane de dolari, ceea ce a ridicat volumul total al castigului in ultimele 10 saptamani la 1,7 miliarde de dolari.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani