Grid star
criptomonede

RASTURNARE DE SITUATIE IN BATALIA JURIDICA DINTRE BINANCE SI SEC – Avocatii bursei cripto sustin ca seful agentiei federale, Gary Gensler, este in “conflict de interese” si cer retragerea sa din acest caz

Avocatii Binance sustin ca presedintele Comisiei pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC), Gary Gensler (foto), s-a oferit in trecut sa fie "consilier informal” pentru platforma cripto, lucru care il pozitioneaza intr-un posibil conflict de interese, in contextul in care SEC a intentat un proces impotriva Binance, acuzand platforma cripto de incalcarea legilor federale privind valorile mobiliare. Echipa legala a platformei cripto sustine ca implicarea lui Gensler in acest caz ridica intrebari cu privire la impartialitatea acestuia si cere instantei federale retragerea sefului SEC din proces.

Gilda Popa

Astfel, reprezentantii legali ai Binance au declarat ca in martie 2019, CEO-ul Binance, Changpeng „CZ” Zhao, si actualul sef al SEC, Garry Gensler, au avut o intalnire in Japonia, unde au discutat despre tokenul BNB (criptomoneda nativa a Binance) si despre planurile companiei lui CZ de a deschide o platforma de tranzactionare cripto in Statele Unite, relateaza CNBC.

Scrisoarea depusa de avocati in instanta mai sustine ca Zhao a inteles in urma acestei discutii ca Gensler este de acord sa fie un consilier informal al Binance – o oferta formulata, sustin acestia, chiar de actualul sef al SEC. Potrivit documentului redactat de reprezentantii legali ai platformei cripto, in iulie 2019, Gensler trebuia sa depuna marturie in fata Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentantilor (Deputatilor) din SUA cu privire la criptomoneda propusa si anulata ulterior de Facebook, Libra. In acest context el a sustinut ca nu are o relatie profesionala cu nicio firma din industria cripto.

"Nu consiliez nicio companie financiara, tehnologica, blockchain sau alte companii si nici nu detin criptomonede”, se arata in marturia depusa la acel moment de Gensler in fata legislativului american.

Avocatii Binance sustin, insa, ca Zhao a continuat sa pastreze legatura cu Gensler dupa intalnirea din martie, dand o serie de detalii din care s-ar putea deduce ca schimbul de informatii dintre cei doi ar putea fi interpretat ca fiind o consiliere informala. Mai mult decat atat, la cererea actualului presedinte SEC, pe atunci profesor la Sloan School of Management de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Zhao ar fi acordat un interviu lui Gensler, ca parte a unui curs de criptomoneda pe care acesta il preda la MIT.

Gensler a fost numit sef al SEC in 2021 de catre presedintele SUA Joe Biden, iar in ultimul an a pornit un razboi juridic dur impotriva companiilor cripto din SUA, dand in judecata numeroase platforme pentru ca ar fi tranzactionat valori mobiliare neinregistrate.

Avocatii Binance cer recuzarea sefului SEC

In acest context, echipa de avocati ai Binance sustine ca implicarea lui Gensler in caz ridica intrebari cu privire la impartialitatea sa si posibila sa calitate de martor in procesul intentat de SEC impotriva Binance. Avocatii solicita clarificari din partea SEC cu privire la o posibila retragere a lui Gensler, care inca nu a fost confirmata pana in acest moment.

Domnul Gensler ar fi trebuit sa se fi retras (n.r. din proces) pe baza acestei istorii si a perspectivei sa fie un martor in instanta. Pana in prezent, reprezentantii SEC nu au confirmat daca domnul Gensler s-a autorecuzat si, daca nu, cerem explicatii Comisiei”, au scris reprezentantii legali ai Binance in documentul inaintat catre instanta. Noile dezvaluiri vin in contextul in care SEC a intentat un proces impotriva Binance, acuzand platforma cripto de incalcarea legilor federale privind valorile mobiliare.

Lupta legala s-a intensificat la inceputul acestei saptamani, asa cum a relatat Lumea Banilor miercuri, 7 iunie 2023, dupa ce SEC a cerut in instanta inghetarea temporara a activelor de pe Binance.US. SEC a depus in total 13 acuzatii impotriva Binance si a sefului bursei cripto, Zhao, sustinand ca platforma nu s-a inregistrat ca bursa si in calitate de broker-dealer, ca a amestecat in mod necorespunzator fondurile clientilor si ca nu a efectuat corespunzator auditul intern. Ambele parti sunt chemate in instanta in 13 iunie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani