Grid star
analize

Majorarea doar cu 10% a punctului de pensie este neconstitutionala!

De ce credeti ca va tot prezint solutii pentru a gasi resurse financiare pentru pensii?

Pentru ca, spre exemplu, Guvernul nu poate modifica majorarea cu 40% a punctului de pensie.

Nu se poate modifica procentul de majorare prin OUG pentru ca e neconstitutional (a se vedea deciziile CCR pe tema). Majorarile din lege precum si recalcularile sunt drepturi castigate.

Se minte atunci cand se spune ca se poate face altceva. Chiar si o alta lege daca vine trebuie sa vina cu un nivel superior si nu unul inferior.

Cu siguranta ne va lamuri Curtea Constitutionala, dar un lucru e cert si anume acela ca orice diminuare a drepturilor castigate prin legea 127 este neconstitutionala.

Pe de alta parte, legea pensiilor este lege organica, iar guvernul nu se poate substitui legiuitorului care oricum se va afla în sesiune parlamentara. (a se citi Constitutia Romaniei).

Se discuta intens, dar se discuta in afara sferei constitutionale si se risipesc prea multe energii, iar aceasta risipa de argumente in dezbatere este inutila, din punctul meu de vedere, pentru ca, oricate motivatii s-ar aduce, ele vor cadea la Curtea Constitutionala.

De aceea spun ca directia ar fi ca cei care raspund de bugetul de stat sa caute solutii pentru a gasi bani, astfel incat acesta cheltuiala sa nu se faca din imprumuturi, pentru ca nu va exista alta cale decat de a majora punctul de pensie.

La tot ce v-am spus mai sus adaug faptul ca exista bani! Trebuie adusi la buget! Atat!

Multumesc!

PS:

Exstras din decizia nr. 872, din 25 iunie 2010 a CCR:

“Curtea constata ca dreptul la pensie este un drept preconstituit inca din perioada activa a vietii individului, acesta fiind obligat prin lege sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat. Corelativ, se naste obligatia statului ca in perioada pasiva a vietii individului sa ii plateasca o pensie al carei cuantum sa fie guvernat de principiul contributivitatii, cele doua obligatii fiind intrinsec si indisolubil legate”.

„Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivitatii, se constituie intr-un drept castigat, astfel incat diminuarea acesteia nu poate fi acceptata nici macar cu caracter temporar. Prin sumele platite sub forma contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, persoana în cauza practic si-a castigat dreptul de a primi o pensie in cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivitatii; astfel, contributivitatea ca principiu este de esenta dreptului la pensie, iar derogarile, chiar si temporare, referitoare la obligatia statului de a plati cuantumul pensiei, rezultat in urma aplicarii acestui principiu, afecteaza substanta dreptului la pensie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani