Grid star
eveniment

MEMORANDUM PENTRU CRESTEREA SALARIILOR DIN EDUCATIE – Executivul adopta documentul, care insa nu are putere de lege. Iata prevederile. Greva continua cu un mare miting (Document)

Guvernul Ciuca a adoptat in sedinta de joi, 8 iunie 2023, Memorandumul care prevede o noua marire a salariile din invatamant. Nu este insa un document cu putere de lege, ci o garantie ca acest lucru se va intampla, dupa cum sustin guvernantii. Sindicalistii, care cer ca revendicarile sa fie insa prinse intr-un act normativ, au anuntat ca un nou protest va avea loc joi sau vineri in Bucuresti.

Potrivit documentului, viitoarea lege a salarizarii va avea la baza principiul potrivit caruia salariul de baza al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023.

Indemnizatie de concediu

Un alt punct care trebuie bifat il constituie stabilirea unei prevederi in contractul colectiv de munca la nivel de sector “invatamant preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihna, precum si pentru zilele de concediu platit, personalul din invatamant va avea dreptul la o indemnizatie de concediu calculata in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza si a sporurilor/indemnizatiilor de care beneficiaza, corespunzator fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza concediul de odihna.

Cerinta sindicatelor

Este posibil ca acest document sa nu conduca la incheierea grevei generale.  Sindicatele cer Guvernului sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie. Iar acest memorandum nu este act normativ. Ramane de vazut cum evolueaza situatia, mai ales ca sindicalistii au anuntat ca un nou protest de amploare va avea loc joi sau vineri in Bucuresti.

*Cititi aici prevederile Memorandumului

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani