Grid star
criptomonede

MISTERUL „TESTAMENTULUI VIRTUAL” AL PARINTELUI BITCOIN - Satoshi Nakamoto: „Wikileaks a lovit cuibul de viespi si roiul se indreapta catre noi”

Se implinesc zece ani de cand Satoshi Nakamoto, programatorul anonim (sau programatorii) care a fondat Bitcoin, s-a conectat pentru ultima data la forumul bitcointalk.org si a parasit definitiv comunitatea virtuala Bitcoin. Cu o zi inainte, Nakamoto a scris un ultim mesaj catre comunitatea criptografica, in care anunta ca „mai e mult de lucru” la versiunea Bitcoin de la acel moment si dadea cateva linii directoare catre utilizatori. In jurul acestui „testament virtual” s-a speculat enorm de mult, ca si in ce priveste identitatea reala a lui Nakamoto. Publicatia news.bitcoin.com reconstituie cronologia ultimelor mesaje ale fondatorului Bitcoin care sugereaza ca ar fi o legatura intre scandalul Wikileaks, in plina ascensiune in 2010, si misterioasa disparitie a lui Nakamoto.

Cata vreme Satoshi Nakamoto a fost prezent in comunitatea virtuala identitatea sa a fost deplin anonimizata. Fondatorul Bitcoin a ghidat deseori dezvoltatorii tehnologiei blockchain, pe care se bazeaza criptomoneda, in directia corecta din 2008 pana in 2010. Sunt deja zece ani de cand a disparut complet, lasand in urma sa cateva ultime solutii tehnice.

Creatorul Bitcoin a lasat, de asemenea, un ultim mesaj comunitatii atunci cand el / ea sau ei au adaugat la conversatia de pe bitcointalk.org un mesaj cu titlul „S-au adaugat cateva limite DoS, s-a eliminat safe mode”

Ultimul mesaj al lui Nakamoto: Am scos alertele „safe mode”, alertele acelea au fost o masura temporara in urma bug-ului de overflow

Mesajul a fost scris acum un deceniu, pe 12 decembrie 2010, iar Nakamoto a subliniat la acel moment ca „exista mai mult de lucru”, dupa care a disparut definitiv.

Satoshi Nakamoto a fost activ pe bitcointalk.org, pentru ultima data, pe 13 decembrie 2010. Programatorul pseudonim (sau programatorii) nu a postat nimic in acea zi, ci s-a conectat pe forum si ulterior s-a deconectat definitiv.

Mai e de lucru la DoS, dar compilez rapid o versiune a softului din ceea ce am pana acuma, in caz ca imi trebuie, inainte sa ma apuc sa lucrez la idei mai complexe,” a spus Nakamoto cu o zi inainte de disparitia sa definitiva.

Build-ul actual e versiunea 0.3.19. Am adaugat niste controale pentru DoS. Asa cum am mai spus si eu si Gavin, softul nu este complet rezistent la atacuri DoS. Versiunea actuala este o imbunatatire, dar inca mai sunt mai multe modalitati de atac, decat pot eu sa le numar. Las comanda -limitfreerelay ca parte a unui switch si e acolo daca va trebuie. Am scos alertele "safe mode", alertele acelea au fost o masura temporara in urma bug-ului de overflow din versiunea 0.3.9,” a adaugat creatorul Bitcoin.

Nakamoto a adaugat cateva cuvinte despre comanda safemode prevazuta de versiunea de la acel moment a softului Bitcoin si despre posibilitatea de a o dezactiva. Au fost ultimele sale cuvinte in comunitatea virtuala.

„Putem spune cat vrem ca utilizatorii pot folosi softul cu comanda -disablesafemode, dar e mai bine sa nu fie asa de dragul aparentelor. Nu a fost niciodata intentionata ca o functie pe termen lung. Safe mode poate fi activat prin detectarea unui block chain invalid mai lung (PoW total mai mare).”

Fondatorul criptomonedei, iritat de faptul că reteaua Bitcoin a „atras atentia” in plin scandal Wikileaks

In perioada in care Bitcoin (BTC) a atins nivelul de 0,20 dolari pe moneda, Nakamoto a lasat un numar mare de raspunsuri tehnice pe forum in acea luna, care au abordat versiunea de Bitcoin la acea vreme. De fapt, in primele doua saptamani din decembrie 2010, Nakamoto a fost foarte activ pe forum.

Nimeni nu stie de ce inventatorul a plecat atat de brusc, dar Nakamoto aratase ca era cam suparat cu o zi inainte de ultimul sau mesaj pe forum bitcointalk.org. Acest lucru se datoreaza faptului ca Bitcoin a fost mentionat intr-un articol viral pcworld.com numit: „Scandalul Wikileaks ar putea duce la o noua moneda virtuala?”

Satoshi Nakamoto: „Wikileaks a lovit cuibul de viespi si roiul se indreapta catre noi”

La acea vreme, proiectul lui Asange, Wikileaks, era in impas din cauza blocadei financiare din SUA. Paypal, Mastercard si Visa au incetat sa mai deserveasca denuntatorii nonprofit, iar Wikileaks a folosit donatiile Bitcoin.

Din raspunsurile lui Nakamoto la subiectul Wikileaks, se poate presupune ca inventatorul cripto a fost foarte iritat de expunerea mediatica pe care mica retea Bitcoin (la acea vreme) o primea in acel moment.

Ar fi fost frumos sa atragem aceasta atentie in orice alt context”, a subliniat Nakamoto. „Wikileaks a lovit cuibul de viespi, iar roiul se indreapta spre noi”.

Bitcoin s-a schimbat rapid, iar Nakamoto parea sa stie ca pierde in mod constant o parte din control si ca oamenii isi hotarasc propriile moduri in care ar trebui sa fie criptomoneda Bitcoin, in versiunea de atunci. In aceeasi zi in care a fost publicat articolul Wikileaks de pe pcworld.com, Nakamoto i-a multumit lui Hal Finney intr-o postare numita: „client minimalist Bitcoin pe limbajul D?”

Cu sase zile inainte ca Nakamoto sa vorbeasca despre editorialul pcworld.com, el a raspuns cuiva care a spus „deschideti subiectul”, dupa ce a auzit ca Wikileaks ia in considerare acceptarea criptomonedelor. Din nou, Nakamoto parea neclintit si nu era un mare fan al abordarii organizatiei non-profit de denuntare condusa de Julian Assange, se arata in istoricul publicat de news.bitcoin,com.

Nu, nu-l deschideți (n.r. subiectul Wikileaks)”, a insistat Nakamoto.

Proiectul trebuie sa creasca treptat, astfel incat software-ul sa poata fi consolidat pe parcurs. Fac acest apel catre Wikileaks sa nu incerce sa foloseasca Bitcoin. Bitcoin este o mica comunitate beta la inceputuri. Nu veti obtine mai mult decat niste maruntis si atentia publica pe care ati aduce-o ne-ar distruge probabil in aceasta etapa ”, a adaugat inventatorul.

Apelul lui Nakamoto nu a influentat Wikileaks si, la scurt timp, organizatia nonprofit a inceput sa accepte donatii Bitcoin.

In pofida faptului ca nu s-a mai auzit despre Nakamoto de peste un deceniu, exista o serie de e-mailuri si mesaje care aparent ii apartin, pentru ca multi presupun ca provin din conturile sale cunoscute.

De exemplu, cand Newsweek a publicat o poveste despre Dorian Nakamoto, ca fiind creatorul Bitcoin, o postare publicata pe p2pfoundation.ning.com pe 7 martie 2014 spune: „Eu nu sunt Dorian Nakamoto”.

Mai mult, de cand a plecat Nakamoto din comunitatea virtuala Bitcoin, au existat multi autoproclamati Satoshi Nakamoto si chiar indicii si mesaje care au fost demontate pe scara larga. Exista povesti care au pornit de la persoane precum Craig Wright, care a pretins ca este inventatorul Bitcoin in ultimii cinci ani. Si aceasta in pofida faptului ca povestile lui Wright au fost respinse si demontate de catre comunitatea mai mare a criptomonedelor.

A existat, de asemenea, o perioada in care editorialistul Bloomberg, Matthew Leising, le-a spus oamenilor despre asa-numitul Satoshi si a publicat o presupusa poveste despre nakamotofamilyfoundation.org si o persoana numita: „Dualitate”.

Un rezident hawaian pe nume Ronald Keala Kua Maria a spus ca el este Satoshi pe o varietate de domenii de site-uri web care poarta numele „Bitcoin” si „Satoshi”.

La jumatatea lunii august 2019, Pakastani Bilal Khalid au spus ca el a fost inventatorul Bitcoin. Desigur, povestea lui Khalid a fost considerata ridicola si de neinteles. Un belgian, numit Debo Jurgen Etienne Guido, a declarat comunitatii cripto ca este Satoshi Nakamoto in numeroase ocazii. Totusi, niciunul dintre aceste persoane autoproclamate ca fiind fondator al Bitcoin nu a furnizat vreodata un indiciu cheie si nici nu a convins comunitatea criptografica.

In ceea ce priveste istoria inregistrata, Satoshi Nakamoto a parasit comunitatea Bitcoin acum zece ani, pe 12 decembrie 2010, cu acel mesaj final despre adaugarea unor controale DoS. Aproape orice alta interventie din acel moment pana astazi a fost suspect si lipsit de dovezi de legitimitate.

Dupa ce inventatorul Bitcoin a publicat postarea, creatorul trebuie sa fi fost curios cu privire la raspunsuri si ar fi putut sa se pregateasca sa scrie un ultim mesaj. Nakamoto s-a conectat la bitcointalk.org pe 13 decembrie 2010, s-a deconectat si nu a mai fost vazut pe forum de atunci.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani