Grid star
antreprenoriat

MODIFICARI IN PROGRAMUL IMM INVEST PLUS – Plafonul de garantii a fost crescut la 4 miliarde lei

Se majoreaza cu peste 4 miliarde de lei plafonul de garantii si implicit bugetul ajutorului de stat acordat sub forma de grant in cadrul programului IMM Invest PLUS si a componentelor - IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST. Este vorba despre  modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 99/2022.

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garantii pentru imprumuturi si granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum si comisionul de administrare pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, iar dobanzile aferente creditelor vor fi subventionate pe o perioada de pana la 12 luni.

Potrivit ministrului de Finante, Marcel Bolos, pentru fiecare leu garantie acordata de stat prin intermediul programului IMM Invest, companiile beneficiare intorc in economie 12 lei in urmatorii cinci ani. Astfel, dupa acordarea finantarilor prin garantii publice, 8 din 10 firme care au beneficiat de program au ajuns sa faca angajari, au inregistrat o dinamica net superioara a numarului de angajati, a cifrei de afaceri, a profitului net si a marjei de profit raportate la vanzari.

4.500 de noi beneficiari

Actul normativ aprobat prevede un plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat pana la data de 31 decembrie 2023 de 24,3 miliarde lei de la 20,2 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 4,92 miliarde euro.

Ajutorul de stat sub forma de grant este majorat la peste 3,45 miliarde lei de milioane lei, echivalentul a aproximativ 695,753 de milioane euro, de la 2,88 miliarde lei, echivalentul in lei a aproximativ 584,922 de milioane euro si se implementeaza numai in limita fondurilor anuale aprobate. Noul plafon va asigura suplimentar accesul la finantare pentru inca 4.500 de intreprinderi, astfel ca s-a estimat ca pana la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru un numar de maximum 31.208 de beneficiari, fata de 26.708 beneficiari cat s-a prevazut initial.

Acces la lichiditate

Stabilirea plafonului total al garantiilor si a bugetului pentru ajutorul de stat sub forma de grant a avut in vedere estimarile administratorilor schemei de ajutor de stat, luandu-se in calcul toate aspectele necesare pentru o operationalizare imediata pentru a se permite accesul la lichiditate pentru un numar cat mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei si perioada scurta ramasa pana la finalul acestui an.

Suplimentarea plafonului total de garantare si a bugetului schemei de ajutor de stat are scopul de a preintampina amplificarea efectelor crizei, intrucat sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsa severa de lichiditate si conditii de finantare insuficiente sau inadecvate pentru proiectele de investitii sau pentru capitalul de lucru necesar derularii activitatii curente.

Programul IMM INVEST PLUS

Componenta IMM INVEST ROMANIA faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu implementate

de:

1. IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura

2. Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).

Componenta RURAL INVEST are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele de investitii si creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si intreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru companiile romanesti inovative si/sau care isi promoveaza produsele si serviciile destinate exportului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani