Grid star
antreprenoriat

SEMNATURA PENTRU FINANTARE - Sunt peste 1 milion de euro de beneficiar. Se dau bani pentru producerea de energie electrica din surse solare sau eoliene. Start in 5 noiembrie (Document)

Peste 1 milion euro pentru energie. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat Ordinul pentru aprobarea schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Astfel, din 5 noiembrie 2023, fermierii si procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse solare sau eoliene in sectorul agricol, imbunatatiri funciare si industria alimentara. Schema, bazata pe procedura de ofertare concurentiala, se aplica pentru proiectele care vizeaza:

a) realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse solare (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW), cu sau fara capacitati de stocare integrate;

b) realizarea capacitatilor noi de producere de energie electricadin surse eoliene (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW), cu sau fara capacitati de stocare integrate.

Beneficiarii pot fi:

-Intreprinderile din sectorul agricol (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si intreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum si cooperativele agricole ori societatile cooperative agricole care detin active fizice de productie si/sau procesare produse agro alimentare), legal constituite si inregistrate la ONRC;

-Intreprinderile din sectorul industriei alimentare (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si intreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite si inregistrate la ONRC;

-Organizatii/federatii de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr. 138/2004 privind imbunatatirile funciare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Codurile CAEN eligibile:

"• pentru beneficiarii de la punctele i si ii: CAEN 01 - Agricultura, vanatoare si servicii anexe; cod CAEN 10 - Industria alimentara si CAEN 11 - Fabricarea bauturilor;

• la momentul depunerii solicitarilor de sprijin, solicitantii trebuie sa fie autorizati si pentru activitatea privind producerea de energie electrica, clasa CAEN 3511 – Productia de energie electrica.

Prin autoconsum se intelege energia produsa, livrata si utilizata local de catre beneficiar si care reprezinta minimum 70 % din productia pe un an al centralei regenerabile finantate.

Potentialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar daca investitiile vizeaza locuri de consum diferite, cu incadrarea in valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar.

Valoarea ajutorului de stat acordat in cadrul schemei pe MW instalat este de maximum, dar nu mai mult de 100% din costurile eligibile:

Pentru energie eoliana:

-1.400.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mici de 1 MW, inclusiv;

-700.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.

 Pentru energie solara:

-1.000.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mici de 1 MW, inclusiv;

-500.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.

Prezenta schema se bazeaza pe procedura de ofertare concurentiala si se aplica numai instalatiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fara capacitate de stocare integrata", anunta ministerul Agriculturii.

*Cititi aici Ordinul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani