Grid star
antreprenoriat

DEBIROCRATIZAREA COMERTULUI – Vesti bune pentru antreprenori. Ministrul Economiei: “Eliminam inca o tura de excese ale statului". Iata ce se schimba (Documente)

Ministerul Economiei, condus de Claudiu Nasui (foto), a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea OUG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.

Potrivit lui Nasui, prin masurile propuse se urmareste debirocratizarea comertului:

"Eliminam inca o tura de excese ale statului impotriva antreprenorilor. Prin modificarile propuse se elimina obligatia de a face un curs inutil de vanzator pentru oamenii care vor sa faca vanzare. Acum, daca cineva vrea sa vanda ceva, trebuie sa ia o stampila cum ca a facut un curs inutil.

Evident, cursul nu poate fi facut oriunde, ci numai la niste firme special 'acreditate' de stat. Care, dupa cum ati intuit, ne taxeaza pentru asta. M-am uitat de curiozitate, preturile variaza intre 500 si 700 de lei”.

Soldarea si lichidarea stocurilor

Potrivit ministrului Economiei, prin modificarile care vor urma se elimina si birocratia de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor.
Astfel, daca o firma voia sa-si lichideze marfa, trebuia sa parcurga o birocratie intreaga, inclusiv sa faca o notificare la primarie. Se elimina si interdictia de a face mai mult de doua soldari pe an.

Concurenta pentru preturi mici

Nasui declara ca o economie este cu atat mai sanatoasa cu cat permite concurenta. Pentru cele mai bune produse si concurenta pentru cele mai mici preturi:

“O alta absurditate a statului roman este ca, desi zice ca vrea sa incurajeze inovatia si concurenta, blocheaza modele noi de afaceri prezente in toata Europa. Cum? Prin supra-reglementare si sanctiuni. Asa cum au aparut serviciile de tip Uber si livrarile la domiciliu, asa trebuie sa fim deschisi la mai multe inovatii”.

De la ferma, direct la furculita

De exemplu, in Europa s-a extins recent modelul de afaceri 'from-farm-to-fork', adica direct de la ferma la furculita, fara intermediari. Cum functioneaza? Fermierii se aduna pe retele de socializare impreuna cu clientii lor si spun ce produse au pe stoc. Clientii incep sa plaseze comenzi. Si, ca sa evite costurile recurente de transport, se intalnesc o data pe saptamana timp de o ora sa isi livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpara direct de la fermier. Mai toate conceptele si politicile pe care le sustine Uniunea Europeana de lant scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.

Toate produsele sunt verificate de ANSVSA si toate entitatile sunt inregistrate la ANAF. Dar ce sa vezi, protectia consumatorului de la noi zice ca e ilegal modelul de business practicat in restul Europei.

Adica taman statul care pretinde ca vrea sa ne apere, ne ia dreptul de a avea optiuni. Deci, de fapt, nu ne apara deloc.

Ne impiedica sa alegem dintr-o gama mai larga de servicii si ne trimite la vechile lanturi de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar romanii au dreptul sa aiba cat mai multe optiuni.

Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile in acest proiect de lege, astfel incat sa fie clar pentru toti ca modelul este legal si nu trebuie sub niciun pretext blocat.

Capitalismul inseamna sa permiti concurenta si sa ajuti micul antreprenoriat, acela care nu a fost reprezentat de nimeni in 31 de ani”.

* Nota de fundamentare
* Proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani