Grid star
antreprenoriat

VANZATORII DE MASINI FAC BANI - Raport privind afacerile din Romania (Document)

In luna mai 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, fata de luna aprilie 2023, atat ca serie bruta cu 20,0%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,3%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei in luna mai 2023 fata de luna aprilie 2023, a crescut, ca serie bruta cu 10,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 2,1%.

Potrivit Institutului National de Statistica, fata de mai 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, in luna mai 2023, atat ca serie bruta cu 15,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 19,5%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, fata de luna mai 2022, a crescut, in luna mai 2023, atat ca serie bruta cu 5,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,7%.

In perioada ianuarie- 31 mai 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta cu 16,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 16,5%. Iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut, atat ca serie bruta cu 13,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 17,7%.

Mai 2023 comparativ cu aprilie 2023

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 20,0%, datorita cresterilor inregistrate la:

-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+24,5%);

-comertul cu autovehicule (+18,8%);

-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+17,8%);

-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (+16,8%). Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 1,3%.

Turismul se misca

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna mai 2023, fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 10,5%, datorita cresterilor inregistrate la:

-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+17,9%);

-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+13,9%);

-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+6,1%);

-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+5,4%).

Activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative au scazut cu 2,2%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, fata de luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 2,1%.

Mai 2023 comparativ cu mai 2022

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, a inregistrat o crestere cu 15,2%, datorita cresterilor inregistrate la:

-comertul cu autovehicule (+24,3%);

-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+5,3%);

-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+2,6%):

-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (+0,1%). Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, a inregistrat o crestere cu 19,5% fata de luna mai 2022.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna mai 2023, a inregistrat o cifra de afaceri cu 5,1% mai mare comparativ cu luna mai 2022, datorita cresterilor inregistrate la:

-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+47,7%);

-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+7,2%);

-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+1,3%).

Scaderi au inregistrat:

-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-8,2%);

-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-5,6%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023 a crescut cu 4,7%, comparativ cu luna mai 2022.

Repararea autovehiculelor

In perioada ianuarie-mai 2023 comparativ cu perioada similara din 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 16,7%, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:

-comertul cu autovehicule (+28,1%);

-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+7,5%);

-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+1,2%).

Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor a scazut cu 7,6%.

In aceasta perioada, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 16,5%. Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri cu 13,5% mai mare comparativ cu perioada din 2022, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:

-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+56,1%);

-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+16,9%);

-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+9,6%);

- serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+9,3%);

-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+3,8%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o cifra de afaceri cu 17,7% mai mare.

*Cititi aici cifrele oficiale

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani