Grid star
antreprenoriat

STATUL ALOCA DE URGENTA FONDURI – 2 lei la litrul de motorina. Iata cine sunt beneficiarii (Document)

Ministerul Agriculturii condus de Florin Barbu (foto) a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare privind acordarea unui sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase. Valoarea sprijinului unitar exceptional sub forma de grant este de 2 lei/litru de motorina, pentru cantitatea totala de 152.458.321,08 litri de motorina corespunzatoare culturilor de porumb, orz, rapita, floarea-soarelui.

Beneficiarii sprijinului de urgenta sunt producatorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o  cerere unica de plata in 2022, pentru o suprafata determinata de minimum 1 hectar in cadrul ajutorului national tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapita, floarea-soarelui si care au depus in 2023 cerere de plata pentru interventiile din sectorul vegetal, pana la termenul limita de depunere.

Sprijin financiar pentru 50% din consum

”Am gandit acest sprijin de urgenta pentru fermierii romani din sectorul vegetal care au avut un an extrem de dificil. Acestia vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorina din anul 2022. Sprijinul se acorda beneficiarilor pentru suprafetele aferente cererii de plata unica pe suprafata depusa in anul 2022 pentru minimum 1 hectar cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapita, floarea-soarelui”,  a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Resursele financiare totale pentru aceasta schema de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei. Plata acestui sprijin se va face pana la 31 decembrie 2023.

Reamintim ca ministerul Agriculturii deruleaza in continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosita in agricultura, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litru.

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani