Grid star
antreprenoriat

50% DIN SALARIILE ANGAJATIILOR, PLATITE DE STAT – Oferta pentru angajatori. Conditiile pentru a primi banii (Document)

Camera Deputatilor urmeaza sa dezbata propunerea legislativa privind instituirea unor masuri pentru stimularea ocuparii pe piata muncii din Romania. Concret, angajatorii vor primi de la stat contravaloarea a 50% din salariile agajatiilor, insa in anumite conditii.

Potrivit proiectului de lege, la art. 1, alin. 1 se prevede ca angajatorii care in perioada 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2023 incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane in varsta de peste 45 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, in anii 2020-2022, persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani inregistrate ca someri, precum si cetateni romani, incadrati in aceleasi categorii de varsta, carora in anii 2020-2022 le-au incetat raporturile de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, primesc lunar, pentru o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.750 lei.

Obligatiile angajatorilor

Angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada de minimum 12 luni de la implinirea termenului prevazut la alin. 1.
Banii se acorda pentru plata salariului proportional cu timpul efectiv lucrat de salariat si nu se cumuleaza, pentru acelasi angajat, cu subventiile care se acorda angajatorilor care au incheiat cu agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti contracte sau conventii.

Banii inapoi, plus dobanda

Banii se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj, la cererea angajatorilor. Angajatorii care inceteaza contractele individuale de munca anterior termenelor prevazute sunt obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea forfei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii contractelor individuale de munca.

Iata proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani