Grid star
criptomonede

MOMENT CRUCIAL PENTRU RETEAUA BITCOIN – Taproot, prima actualizare a blockchainului BTC din ultimii 4 ani, rescrie istoria criptomonedei

Reteaua Bitcoin (BTC) a activat cu succes Taproot soft fork în primele ore ale zilei de duminica, 14 noiembrie, intre blocurile 709.488 si 709.632. Este prima actualizare majora bifata de Bitcoin din august 2017, care va permite o mai mare confidentialitate si eficienta a tranzactiilor si, in mod esential, va debloca potentialul contractelor inteligente. Este un pas major pentru Bitcoin si un moment istoric in evolutia criptomonedei, care va reduce astfel din decalajul competitiv cu reteaua Ethereum in ce priveste aceste facilitati cruciale.

Spre deosebire de upgrade-ul Bitcoin din 2017 – denumit "ultimul razboi civil” din cauza diviziunii ideologice controversate care a separat taberele bitcoinerilor in doua factiuni majore – Taproot are un sprijin aproape universal. Este un moment rar de consens intre partile implicate care se explica, in parte, prin faptul ca aceste modificari implica imbunatatiri destul de progresive ale codului. Peste 90% dintre mineri au ales sa-si "semneze” sprijinul in iunie 2021. O perioada de asteptare programata intre blocare si activare le-a oferit operatorilor de noduri si minerilor timp sa faca upgrade complet la cea mai recenta versiune a Bitcoin Core, 21.1, care contine codul pentru Taproot. Doar odata ce vor face acest lucru, ei vor putea sa aplice noile reguli care sa permita utilizarea noului tip de tranzactie, explica jurnalistii de la coindesk.com.

Pe scurt, Taproot este o veste grozava pentru holderii Bitcoin.

"Taproot conteaza, deoarece deschide o gama larga de oportunitati pentru antreprenorii interesati de extinderea utilitatii Bitcoin”, a declarat pentru cnbc.com Alyse Killeen, fondatoare si director al companiei de risc Stillmark, axata pe Bitcoin.

Actualizarea Taproot permite tranzactii mai rapide in reteaua Bitcoin

O mare parte a tehnologiei bitcoin are de-a face cu semnaturile digitale, care sunt ca amprenta pe care o lasa un individ la fiecare tranzactie.

In acest moment, criptomoneda foloseste ceva numit "algoritmul de semnatura digitala cu curba eliptica (ECDSA)”, care creeaza o semnatura din cheia privata care controleaza un portofel bitcoin si asigura ca bitcoinul poate fi cheltuit doar de catre proprietarul de drept.

Taproot face upgrade la o schema diferita numita semnatura Schnorr. Fiecare tranzactie care utilizeaza Taproot va folosi acum aceasta noua schema de semnatura digitala, adaugand noi capabilitati menite sa sporeasca confidentialitatea, securitatea si amploarea tranzactiilor Bitcoin.

Pe langa faptul ca sunt mai mici si mai rapide decat ECDSA, semnaturile Schnorr au avantajul suplimentar de a fi "liniare”, o combinatie care va spori confidentialitatea tranzactiilor Bitcoin si va permite "contracte inteligente” (un contract codat cu reguli auto-executive) mai usoare si complexe.

In esenta, semnatura Schnorr va permite ca tranzactiile cu mai multe semnaturi sa nu fie citite, potrivit minerului de bitcoin Alejandro De La Torre citat de CNBC. Acest lucru va face ca tranzactiile simple sa nu se distinga in blockchain de cele care sunt mai complexe si mai compuse din semnaturi multiple. In practica, asta inseamna o viteza mai mare de procesare si o confidentialitate mai mare, deoarece cheile tale nu vor avea atat de multa expunere pe lant.

"Poti sa ascunzi cine esti putin mai bine, ceea ce este bine”, a spus inginerul software Brandon Arvanaghi, care conduce acum Meow, o companie care permite participarea trezoreriei corporative pe pietele cripto.

Un utilizator curios poate cauta orice tranzactie inregistrata vreodata in reteaua Bitcoin folosind un explorator public de blocuri, cum ar fi Mempool.space.

Taproot da unda verde contractelor inteligente, eliminand „handicapul” Bitcoin in raport cu Ethereum

Taproot face, in acelasi timp, contractele inteligente mai ieftine si mai mici, in ceea ce priveste spatiul pe care il ocupa pe blockchain. Alyse Killeen spune ca aceasta functionalitate si eficienta imbunatatite prezinta "un potential uluitor”.

In prezent, contractele inteligente pot fi create atat pe stratul de protocol de baza al Bitcoin, cat si pe Lightning Network, o platforma de plati construita pe reteaua Bitcoin, care permite tranzactii instantanee. Contractele inteligente executate pe reteaua Lightning conduc de obicei la tranzactii mai rapide si mai putin costisitoare.

"Tranzactiile fulger pot costa doar fractiuni de penny... in timp ce o tranzactie cu Bitcoin la nivelul protocolului de baza poate fi cu mult mai scumpa decat atat”, a explicat Killeen.

Dezvoltatorii au inceput deja sa construiasca pe Lightning in asteptarea upgrade-ului, care va permite contracte foarte specifice.

"Cel mai important lucru legat de actualizarea Taproot sunt contractele inteligente. Acestea sunt deja motorul principal al inovatiei in reteaua Ethereum. Contractele inteligente va ofera in esenta oportunitatea de a construi aplicatii si afaceri cu adevarat pe blockchain-ul Bitcoin”, a spus pentru cnbc.com Fred Thiel, CEO al Marathon Digital Holdings.

Pe masura ce mai multi programatori construiesc contracte inteligente pe baza blockchain-ului Bitcoin, criptomoneda ar putea deveni din ce in ce mai mult un jucator in lumea DeFi, sau a finantelor descentralizate, un termen folosit pentru a descrie aplicatiile financiare concepute pentru a elimina intermediarul din tranzactii (cum ar fi bancile, spre exemplu).

Astazi, reteaua Ethereum domina in acest domeniu, fiind alegerea celor mai multi dezvoltatori din piata pentru aceste aplicatii, denumite si "dApps”.

Trebuie mentionat ca pana acum, doar putin mai mult de jumatate dintre nodurile Bitcoin cunoscute semnaleaza suport tehnic pentru upgrade, noteaza coindesk.com. Restul ruleaza software vechi, ceea ce inseamna ca nu vor putea inca sa aplice noile reguli ale Taproot – cel putin, nu pana cand nu fac upgrade la Bitcoin Core 21.1. Dar, chiar si asa, reteaua va functiona in continuare bine.

Minerii care nu au facut upgrade la noul software nu vor putea sa mineze cu succes in retea si vor rata sa castige noi recompense de bloc. Dar dezvoltatorii au facut multe pentru a se asigura ca minerii au avut oportunitati adecvate de a se pregati pentru upgrade. Intr-adevar, peste 90% dintre mineri au indicat deja in iunie 2021 ca intentioneaza sa faca upgrade la noul software, motiv pentru care Taproot a putut sa se "blocheze” in iunie oferind minerilor inca 5 luni inainte ca activarea din noiembrie 2021 sa inceapa.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani