Grid star
eveniment

NICUSOR SE IMPRUMUTA – Dobanda se duce spre 9%. Termenul de scadenta al obligatiunilor

Obligatiunile emise de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) condusa de Nicusor Dan (foto) au intrat la tranzactionare pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sub simbolul bursier PMB30. Aceasta este a 7-a emisiune pe care institutia o emite,  incepand cu anul 2015.

Potrivit BVB, in aprilie 2023, Municipiul Bucuresti a finalizat plasamentul privat al emisiunii de obligatiuni municipale in valoare nominala totala de 555 milioane lei, menit a refinanta datoria publica provenita din creditul contractat in 2020, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in scopul refinantarii emisiunii de obligatiuni din 2015. In cadrul plasamentului privat, Municipiul Bucuresti a emis 55.500 de obligatiuni nominative, negarantate, neconvertibile, denominate in RON, avand o maturitate de 7 ani, cu o valoare nominala unitara de 10.000 RON si cu o rata anuala a dobanzii fixa de 8.90%, catre investitori institutionali romani. Obligatiunile vor ajunge la scadenta in 25 aprilie 2030.

Tranzactii pe piata de capital

Potrivit presedintelui Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hang, Primaria Capitalei revine la bursa cu o noua emisiune de obligatiuni municipale, demonstrand, astfel, ca piata de capital locala este un instrument accesibil pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale institutiilor publice locale:

"De la prima emisiune emisa de Municipiul Bucuresti in anul 2015, primaria foloseste cu consecventa platforma Bursei de Valori Bucuresti pentru a se finanta si a continua implementarea proiectelor municipale derulate. Ne bucuram ca Primaria Municipiului Bucuresti a ales si de data aceasta sa foloseasca mecanismele solide ale pietei de capital si speram ca aceasta decizie sa reprezinte un model pentru institutiile publice aflate in cautarea solutiilor de finantare”.

Anuntul directorului BVB

"Bursa de Valori Bucuresti ramane un pilon de incredere atat pentru companii, cat si pentru institutiile publice, oferindu-le solutii viabile pentru a satisface cerintele in schimbare ale economiei si pentru a-si continua proiectele durabile, chiar si intr-o perioada in care contextul geopolitic este mai putin favorabil. Municipiul Bucuresti este un emitent recurent la bursa si ne bucuram ca a devenit deja traditie ca Primaria Municipiului Bucuresti sa foloseasca piata de capital pentru a atrage finantarea necesara implementarii proiectelor sale extinse.

Prin investitia in obligatiunile municipale, investitorii au facut astfel primul pas in sustinerea activitatilor si programelor destinate dezvoltarii capitalei tarii noastre. Acesta este un semn care ne arata ca piata de capital isi indeplineste cu succes rolul in economia romaneasca si ca reprezinta un instrument activ de eficientizare a planurilor de crestere ale emitentilor. Ne dorim sa vedem cat mai multe autoritati locale care folosesc piata de capital pentru finantarea investitiilor menite sa contribuie la progresul comunitatilor pe care le reprezinta”, a declarat Adrian Tanase, director general Bursa de Valori Bucuresti.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani