Grid star
antreprenoriat

NOIEMBRIE 2022-IANUARIE 2023: ANUNT DESPRE ECONOMIE – Domeniile in care cresc preturile. Prognoza privind industria (Document)

Managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica. Este vorba despre tendintele in evolutia activitatii economice in perioada noiembrie 2022-ianuarie 2023.

Astfel, se anunta cresterea activitatii in comertul cu amanuntul, relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii, si o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul.

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -2%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -17%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +16%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +50%).

Servicii

Conform estimarilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +25%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani