Grid star
eveniment

PARLAMENTUL EUROPEAN, MESAJ PENTRU ORBAN SI IOHANNIS – Risc de abuz de putere

Parlamentul European, mesaj pentru Klaus Iohannis si Ludovic Orban: masurile de urgenta luate in contextul pandemiei de coronavirus reprezinta “un risc de abuz de putere”.

Marti, 27 octombrie 2020, Comisia pentru libertati civile LIBE a Parlamentului European a aprobat un proiect de rezolutie care face bilantul starii valorilor europene in contextul masurilor nationale luate pentru a combate pandemia COVID-19.

Deputatii europeni au concluzionat ca masurile nationale de urgenta luate de statele europene, inclusiv de Romania, reprezinta un “risc de abuz de putere” si au subliniat ca orice masura care afecteaza democratia, statul de drept si drepturile fundamentale trebuie sa fie necesara, proportionala si limitata in timp.

Deputatii fac apel la guverne sa ia in considerare incetarea „starii de urgenta” sau cel putin sa defineasca in mod clar delegarea de competente catre institutiile din subordinea lor si sa se asigure ca exista mecanisme adecvate de control si echilibru la nivel parlamentar si judiciar.

Deputatii europeni indeamna Comisia sa efectueze o evaluare a masurilor „primului val”, pe langa comentariile initiale incluse in primul sau raport anual privind statul de drept si subliniaza necesitatea unui mecanism de monitorizare permanent si eficient.

Proiectul de rezolutie a fost adoptat cu 50 de voturi pentru si 11 contra.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani