Grid star
analize

Patriotismul economic al guvernului Ciolacu

Patriotismul economic al guvernului Ciolacu

Acest concept este ca o ciorba reincalzita. Ciorba a fost reincalzita de Marcel Ciolacu. Acesta s-a angajat sa faca, cu orice risc electoral, o reforma din temelia statului. In plan economic, financiar, administrativ. Asta inseamna un control riguros al cheltuielilor prin reducerea lor drastica, o stimulare a veniturilor incasate de stat, dar si o radiografie a ceea ce s-a intamplat, cum s-a intamplat, astfel incat statul roman sa aiba uriase datorii, iar guvernul sa nu stie unde s-au dus banii.

Pana in prezent, nu s-a decis nimic definitiv. Nu exista nicio masura batuta in cuie. Sunt doar solutii, sunt diverse variante cu un grad mai mare sau mai mic de probabilitate. Daca nu suntem inca informati ce se va face, avem suficiente indici si chiar probe legate de ce nu se va face. Iar ce nu se va face, contravine flagrant conceptului de patriotism economic.

S-a vorbit, dar apoi s-a pus silenzio stampa despre impozitarea celor care au obtinut venituri nejustificat de mari, irationale, pentru o perioada marcata de multiple, o impozitare suplimentara, o taxa semnificativa pe profit care sa vizeze in special sistemul energetic si sistemul bancar. In Italia, asemenea societati ”super norocoase” sunt taxate cu zeci de procente, banii obtinuti astfel urmand sa fie dirijati catre populatie si societatile autohtone aflate in dificultate. O asemenea masura salutara nu s-a luat doar in Italia. Premierul Marcel Ciolacu nu mai sufla o vorba despre acest deziderat. Daca respectivele societati nu vor fi taxate, la buget vor intra mult mai putini bani, balanta dintre venituri si cheltuieli urmand sa ramana deficitara.

In Romania, extrem de permisiva sub acest aspect, societatile cu capital strain, in special multinationalele, au devenit dominante in economie. Aceste societati trebuie insa sa se supuna, intr-o economie functionala de piata, acelorasi reguli ca si societatile cu capital romanesc. Si ma refer tot la o impozitare corecta. In realitate, ele sunt privilegiate. Desigur, nu intr-un mod explicit. Ci intr-un mod implicit. De-a dreptul pervers. Beneficiind de conditii mult mai bune de creditare decat societatile romanesti, intrucat acceseaza bani de la banci din statele mama, cu dobanzi mai mici.

Aceste societati fac inevitabil o concurenta neloiala celor cu capital autohton.

In plus, trebuie retinut faptul ca veniturile foarte mari pe care le obtin le permit sa plateasca taxe mari catre case de avocati reprezentate de cei mai capabili profesionisti. Aceste case de avocati ii ajuta sa faca asa-numitele optimizari. In realitate este vorba de inginerii fiscale prin care profiturile sunt reduse semnificativ si in mod artificial. Raportand profituri mult mai mici decat cele reale sau chiar profituri zero, ca si cand ar fi institutii de caritate, aceste societati varsa in trezoreria statului sume scandalos de mici. Ele au devenit atat de puternice financiar si logistic, incat la nevoie au posibilitatea sa-i puna in miscare pe ambasadorii statelor respective sau chiar pe sefii de guverne care le asigura spatele in fata autoritatilor romane. Asa se explica de ce asemenea societati nu sunt deloc controlate, sau daca sunt controlate, controlul este superficial. Iar rezultatul este apa de ploaie. Desigur, nu numai in Romania se intampla acest proces. Si alte state, mult mai puternice, chiar si Statele Unite se confrunta cu agresivitatea acestor societati din ce in ce mai puternice pe masura ce capitalul se concentreaza, si in general multinationale. Si rand pe rand, toate statele normale la cap iau masuri. Acest capitol insa lipseste din ceea ce premierul Marcel Ciolacu defineste drept ”patriotism economic”.

Tot patriotism economic inseamna facilitatile create, desigur respectand regulile economiei concurentiale pentru societatile cu capital romanesc, in special cele din cateva domenii cheie in care ne putem asigura o dezvoltare pe termen lung. Din pacate, nu am auzit nimic, dar absolut nimic in acest sens. Tot patriotism economic inseamna o atitudine ferma in raport cu autoritatile Uniunii Europene pentru a obtine, pe de-o parte, dreptul de a circula cu marcile si cu persoanele in mod liber in intreaga comunitate. Accesul la cuvenitele despagubiri in valoare de zeci de miliarde de euro pentru blocarea nejustificata a accesului nostru in spatiul Schengen si, intre multe altele, obtinerea de compensatii pentru uriasele pierderi pe care le suferim prin netaxarea cerealelor venite din Ucraina.

Pentru moment ma opresc aici, am oferit mai sus doar cateva exemple dintre numeroasele posibilitati pe care le are un guvern animat de patriotism economic de a actiona in beneficiul statului pe care cu onoare il reprezinta. Astept extrem de curios sa vad in zilele urmatoare cum se va concretiza patriotismul economic despre care se vorbeste cu aplomb. Pentru ca altfel, intreaga galceava intre PNL si PSD care se poate solda prin ruperea coalitiei si alegeri anticipate ramane doar o furtuna intr-un pahar cu apa. In totalitate contraproductiva.

sursa: corectnews.com

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani