Grid star
eveniment

PEDEPSE MAI BLANDE PENTRU EVAZIUNE – Iohannis a promulgat legea (Documentul)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 31 martie 2021, Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Mai exact, este vorba despre legea prin care se imblanzesc pedepsele pentru evaziune fiscala.

In esenta, legea prevede ca instantele pot pedepsi evaziunea fiscala si cu amenda penala. Iar in cazul in care prejudiciul (majorat cu 20%, plus penalitati si intarzieri) este acoperit integral, evaziunea fiscala nu va mai fi pedepsita deloc, legiuitorul folosindu-se de prevederea art. 16 alin. 1 lit. h din Codul de procedura penala: „exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege”.

Iata principalele prevederi:

-In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda;

-In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.

-

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani