Grid star
eveniment

PENSIILE SPECIALE, TAIATE IN SENAT - Iata proiectul de lege privind pensiile de serviciu votat de Senat (Document)

Lumea Banilor prezinta proiectul de lege privind pensiile speciale votat de Senatul condus de Alina Gorghiu (foto). Proiectul de lege care prevede introducerea unui impozit de 15% pe partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu a fost adoptat miercuri, 29 martie 2023. Votul final va fi dat insa de Camera Deputatilor.

Adoptarea proiectului a venit dupa ce marti, 28 martie 2023, comisiile Senatului au votat o serie de amendamente propuse de coalitia PSD-PNL-UDMR la proiectul de lege trimis de Guvernul Romaniei in Parlament in decembrie 2023.

Actualizare in raport cu inflatia

In ceea ce priveste pensiile magistratilor, acestea urmeaza sa fie actualizate in raport cu inflatia, si nu in raport de cresterea indemnizatiilor magistratilor:

Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica”.

Impozitare cu 15%

De asemenea, partea din pensie care depaseste salariul mediu brut si care nu este contributiva va fi impozitata cu 15%:

“(2) Impozitul lunar se determina de fiecare platitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mica sau egala cu nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplica cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii, se aplica cota de impunere de 15%.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit.b), in situatia in care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinata ca urmare a aplicarii principiului contributivitatii, depaseste castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplica pentru partea din venitul din pensii lunar care depaseste nivelul acestui cuantum si excede aplicarii principiului contributivitatii”.

* Cititi aici proiectul de lege privind pensiile de serviciu adoptat in Senat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani