Grid star
business capital

PIATA DE CAPITAL CRESTE – Record de investitori (Document)

Piata de capital din Romania a inceput 2023 cu o serie de cresteri semnificative la nivelul indicilor BET, care include cele mai tranzactionate 20 de companii, si BET-TR, care include si dividendele oferite de acestea. Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incluse in acesti indici au incheiat prima luna din 2023 cu un avans de 4%.


Indicele BET a inchis ultima sedinta de tranzactionare la un nivel de 12.139 puncte, iar BET-TR la un nivel de 23.611 puncte. De altfel, in ianuarie toti indicii BVB au fost pe plus, cu exceptia BET-FI, care a avut o scadere de 1%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la nivelul indicelui care include companiile din energie, BET-NG urcand cu 6%.

Evolutie pozitiva

Evolutia pozitiva a pietei de capital vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021.
Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 10,7% pentru indicele BET si de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Mai multi investitori

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparatie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 62% realizata intr-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezinta un nou maxim istoric pentru piata de capital din Romania.
Potrivit BVB, au fost realizate 42 de runde de finantare. Valoarea totala a rundelor de finantare de anul trecut a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. In ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finantare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de actiuni si 111 emisiuni de obligatiuni. Din perspectiva listarilor, anul 2023 a inceput la BVB cu listarea unei noi emisiuni de obligatiuni corporative, in valoare de 490 milioane lei.

*Cititi aici Raportul BVB

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani