Grid star
eveniment

PIB-UL ROMANIEI – Iata cifrele oficiale

Institutul National de Statistica anunta ca produsul intern brut in trimestrul IV 2020 a fost, in termeni reali, mai mare cu 5,3%1 comparativ cu trimestrul III 2020, insa, fata de acelasi trimestru din anul 2019, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 1,5% pe seria bruta si de 1,7% pe seria ajustata sezonier.

Potrivit INS, seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul IV 2020, nefiind insa, inregistrate diferente semnificative fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 10 din 12 ianuarie 2021:

Datele vor fi revizuite

“Estimarile 'semnal' precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta si a starii de alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns.
Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi.
Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei”.

*Comunicatul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani