Grid star
eveniment

PRETUL CARBURANTILOR: GUVERNUL A ANUNTAT REZULTATUL CONTROALELOR – ANPC a dat cea mai mare amenda

Guvernul a anuntat noi sanctiuni aplicate in urma cresterilor nejustificate ale preturilor la carburanti. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a declarat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul campaniei de verificare a practicilor comerciale aplicate de furnizorii de carburant din Romania, la nivel national, a finalizat pana vineri verificarile la peste 90 de statii de distributie a carburantilor, la care se adauga si sediul central al unei companii, care are in coordonare 215 statii in total. Potrivit lui Carbunaru, ANPC a aplicat unei companii cea mai mare amenda pe care o poate da, respectiv 100.000 de lei.

Astfel, nivelul amenzilor contraventionale aplicate pana in prezent de comisarii ANPC se ridica la 950.000 de lei. Pe langa aceste sanctiuni contraventionale au fost date si zece avertismente, trei masuri complementare de oprire temporara a prestarii de servicii, doua propuneri de incetare a practicilor comerciale incorecte, patru decizii de incetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adauga si ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului de incetare a practicilor comerciale incorecte, un ordin adresat unei companii din Romania care a fost si amendata cu cea mai mare amenda pe care ANPC-ul o poate da, respectiv 100.000 de lei.

Potrivit lui Carbunaru, ordinul, respectiv decizia de incetare a practicilor comerciale incorecte, implica revenirea la conditiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor inainte de momentul modificarii preturilor, ANPC considerand ca nu exista temei pentru majorarea de pret din ultimele zile.

ANAF a confiscat 1.250 lei

In privinta rezultatelor comunicate de ANAF, s-au aplicat sase sanctiuni contraventionale, in suma de 140.000 de lei, la care se adauga masura confiscarii pentru suma de 1.250 de lei si suspendarea pentru 30 de zile in cazul unui punct de lucru. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei si a fost luata masura suspendarii activitatii pe o perioada de o luna. Intr-un alt punct de lucru din judetul Sibiu s-a aplicat, de asemenea, amenda contraventionala in valoare de 2.000 de lei si a fost confiscata o suma de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbravita, judetul Timis, a fost aplicata o amenda de 19.000 de lei. Acelasi lucru s-a intamplat in judetul Botosani, unde a fost data o amenda de 19.000 de lei si s-a confiscat o suma de bani. As mai adauga aici sanctiunea data la un punct de lucru din Otopeni, unde a fost confiscata, de asemenea, o suma de bani.

In privinta verificarilor efectuate in curs, la sediul unuia dintre furnizorii de carburanti din Romania, precum si la alte societati care se afla in acest moment in verificare, ANAF va reveni cu completari dupa ce documentele solicitate operatorilor economici vor fi furnizate, respectiv: ponderea pe surse a aprovizionarilor de combustibil in primele zece ale lunii, import, achizitii intracomunitare, achizitii interne si evolutia preturilor stabilite pentru statiile proprii”, a precizat Dan Carbunaru.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani