Grid star
eveniment

PRETUL DIN CONTRACTE, DOAR IN LEI - Vot de respingere in Senat. Nicolae Ciuca a dat aviz negativ proiectului initiat de George Simion inainte de a demisiona din functia de premier (Document)

UPDATE:

Proiectul de lege a fost respins de Senat.

 

Ex-premierul Nicolae Ciuca (foto) si-a pus semnatura pe avizul negativ cu privire la proiectul de lege care stabileste ca preturile din contracte sa fie exprimate in moneda nationala. Propunerea legislativa pentru completarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori a fost semnata de liderul AUR, George Simion, si alti parlamentari. Votul final se va da in Senat miercuri, 21 iunie 2023.

Proiectul a fost avizat pozitiv de Consiliul Legislativ si Consiliul Economic si Social. In schimb, Comisia Economica si Comisia juridica au avizat negativ proiectul.

Potrivit proiectului, in contractele dintre profesionisti si consumatori este interzisa stabilirea pretului in alta moneda decat cea nationala. Initiatorii sustin ca stabilirea pretului contractului intr-o moneda straina este de natura a crea un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiiile partilor, mai exact intre profesionisti si consumatori. Iar in cazul in care moneda nationala se depreciaza fata de cea in care a fost stabilit pretul contractului, profesionistul beneficiaza de o crestere nemeritata a veniturilor, in timp ce consumatorul este pus intr-o situatie dificila, fiind nevoit sa faca fata unor cresteri neasteptate ale cuantumului datoriilor, de cele mai multe ori acesta neavand cunostinte economice.

"Un exemplu in acest sens a fost criza economica mondiala din 2008, cand din cauza utilizarii unei monede straine (e.g., francul elvetian – CHF) in contractele incheiate cu consumatorii, acestia din urma au suportat toate consecintele negative cauzate de cresterea accelerata si imprevizibila a cursului valutar, ajungand sa plateasca, in unele cazuri, chiar si triplul sumelor datorate initial, fiind deseori executati silit de catre creditori. Toate acestea au afectat o parte semnificativa a populatiei, conducand, printre altele, la afectarea stabilitatii financiare a economiei nationale”, se arata in expunerea de motive.

​ Protectie pentru consumatori

Tocmai din aceasta cauza, initiatorii precizeaza ca se impune completarea Legii 193/2000 in sensul interzicerii profesionistilor sa stabileasca pretul intr-o moneda straina, in mod direct sau indirect, in contractele incheiate intre ei si consumatori:

"Astfel, profesionistii nu vor mai putea stabili pretul intr-o moneda straina, ci vor trebui sa il exprime in mod expres si direct in moneda nationala, inca de la data incheierii contractului. De asemenea, propunerea reglementeaza excluderea posibilitatii de a stabili pretul in echivalentul in lei a unei sume intr-o moneda straina. Interzicerea stabilirii sau raportarii pretului la o moneda straina in contractele incheiate intre profesionisti si consumatori ar oferi o protectie mai mare consumatorilor si ar contribui la o mai mare stabilitate financiara a acestora si, implicit, a economiei nationale”, se mai arata in expunerea de motive.

*Cititi aici avizul guvernului Ciuca

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani